kaikki 1054 lapasta käsin

0,0254 METRISTÄ TOI[M|S]EEN
SI-järjestelmään päivitetty versio vanhasta LAPAUTTEESTA "tuumasta toimeen". SANO.
105 Pa
SI-järjestelmän paineissa on alettu LOUHOSTA kutsua 105 Pa:ksi. Menettely on hyvä ja kannatettava. Myös muoto KÄMMENESOSA­MEGA­NEWTON­PER­NELIÖ­METRI on TAVALLAAN suositeltavuuden rajoissa.
A SIANTUNTIJA
Henkilö, joka tuntee sian t. siat. Jostain syystä on katsottu LEIKKISÄKSI panna engl. epämääräinen artikkeli saneen eteen, ja täten tehdä LAPAUTTEESTA osittain ulkomaankielinen.
ÄÄKKÖSTYS
No se on justiinsa se, joka ei toimi.
AAMIAINEN ON PÄIVÄN TÄRKEIN OLUT

Tärkeä ravinto-opillinen ohje puettuna ikäänkuinnillisesti sanonnan muotoon. Sanonnan epäillään olevan peräisin arveluttavista opiskelijapiireistä, mutta voinee sitä silti sentään käyttää.

Mallina kohtalaisen monipuolinen aamiainen, jollainen on tärkeä aloitus varsinkin työpäivälle

AAVISTUKSEN RAIVOISSAAN
Kuvaa sellaista mielentilaa, jonka vallassa oleva henkilö ei ole täysin tyytyväinen oloonsa tahi vallitseviin olosuhteisiin, ja on siten tyytymätön. Tällaista tilaa esiintyy usein biljardipöytien ääressä, ja saneen originaattori onkin snooker-seulostaja.
ABRAKADARRA
Erityisen taikurimainen NÄKÖKULMAONGELMA tai jopa TOIMENPIDEKIELTO.
ABSOLUTISTINEN NOLLAPISTE
Kappaleen sihnetilan sanotaan olevan ABSOLUTISTISESSA NOLLAPISTEESSÄ, kun se ei sisällä lainkaan ALKOAINEITA. Tilanne on onneksi teoreetillinen, eikä sitä luonnossa tavata.
ABSTRAKTI KOKOELMATAPPELU
Eräiden JOUKKOTAPPELU-implementaatioiden abstrakti yläkäsite: sellaisten, joissa joukkojen alkiot ovat järjestetyt johonkin tietorakenteeseen: jonoon, pinoon, listaan, hajautustauluun tms. Hyvin konkreettinen implementaatio on esim. NAKKIKIOSKIJONOTAPPELU.
ABSURDINTTI
Aavistuksen järjetön louhikeittotyyppi.
ACID JAZZ
Erikoisesti nimetty jazz-populaarimusiikin erikoisala ATOMIC CONSISTENT ISOLATED DURABLE JAZZ. Lajityypin edustajat (ehkä sekä kappaleet että esittäjät) ovat atomisia, eheitä, eristyneitä ja pysyviä.
ACTA EST FABULA, LAPATE!
Näytelmä on ohi, lapattakaa! Augustuksen viimeiset LAPASET. Mitä Augustus mahtoi tarkoittaa, on jäänyt AIVASTUKSEN hämäräksi.
AENA AAKI

Erittäin ruratiivinen vastine oikeakieliselle "aina avoinna"-saneelle. Sanetta on tiettävästi ihan oikeasti käytetty Savossa, joka kuuluu KHAINUUN osavaltioihin, kaupan tai kioskin tms. nimenä. Oikeakielisessä tuotannossa saneella tahdotaan sanoa "ei juuri koskaan avoinna" tai "avoinna miten sattuu".

ÄFNÖÖ
IltapäiväTERSKIS. Sane perustuu erääseen ulkomaankieliseen päivänosaa tarkoittavaan saneeseen.
AIKA ON VIINAA
LAPANEN, joka tyhjentävästi osoittaa sen tosion, että LOUHOSTAUTUMISTA ei pidä lykätä enää hetkeäkään, koska tunnetusti anniskeluyritykset sulkevat ovensa ja siten lakkaavat tarjoilun ENNEN PITKÄÄ.
AIKUISTEN OIKEASTI
Fraasia käytetään epätoivoisessa tarkoituksessa korostaa jonkin tosiseikkaväitteen totuudellisuutta ja varteenotettavuutta — tosiasiallinen vaikutus on jokseenkin päinvastainen: uskottavuus painuu nollaan tai jopa sen alle sekä sanotulta väitteeltä että eritoten sen esittäjältä.
AIN LAULAIN TYÖTÄS T
Erittäin ärsyttävä ja omituinen työnjohto‑opillinen hokema. Kehotus on tiettävästi amerikkalais-viihteellistä perua. Laulaen TÖITÄ tehdessä tulee olla hyvin varovainen, ettei tule tehneeksi ALKOAINEEN väärinsijoitusta henkitorveen — kehotuksen noudattajia kehotetaankin SAMALLA noudattamaan kehotusta suorittaa hengitysharjoituksia ennen suoritukseen ryhtymistä.
AIVASTUS
Aavistus, esimerkiksi LAPASISSA Ei AIVASTUSTAKAAN, AIVASTUKSEN RAIVOISSAAN.
AKBAARIO
1. läpinäkyvällä materiaalilla, tyypillisesti lasilla, ympäröity LOUHOS. 2. LOUHIKEITOLLA täytetty, tyypillisesti suurehko läpinäkyvä astia. Oli tarkoite kumpi tahansa, löytyy AKBAARION sisältä KÄSIN tavallisesti ns. kännikaloja TÖISSÄNSÄ PITUUTTA HYPPÄÄMÄSSÄ.
AKKAIN HUUTO
Naisen t. naisten suorittama oraalisesti tuotetun tarkoituksellisesti järjestetyn äänen päästelyn, ns. laulamisen toimenpide.
ALAN HETI HOMMIIN

Työnjohto-opillinen fraasi: en aio tehdä vaatimallenne asialle mitään, ja aion jättää tekemättömyyden kauas tulevaisuuteen. Tähän LAPAUTTEESEEN sopii mainiosti joko lisälausekkeena tai vastauksena OTAN TÄYDEN VASTUUN — tällä tahdotaan osoittaa, että vastuuta tarkoitetusta toimenpiteistöstä ja sen suorittamisesta ei kanna kukaan.

Joukko toimihenkilöitä alkamassa heti hommiinkenties myös valmistautumassa ottamaan täyden vastuun

ALAVAINMAAT, ÄLÄIHMEESSÄALAMAAT
Mällivastauksia harvinaiseen, mutta hyvin LEIKKISÄÄN kysymykseen ALANKOMAAT?
ALIHUOMINEN
Eilinen paaljon LEIKKISÄMMIN ilmaistuna.
ALKOAINE
LOUHOKSEN l. SIHNEEN perusrakennusaine. ALKOAINEITA ovat mm. GEPARDI, VISKI ja CALJADOS. Suuri osa ALKOAINEISTA on kätevästi lueteltu alkoaineiden jaksollisessa järjestelmässä.
ALKOAINE HANKALAA,
Eikä ole.
ALKOISVAIKUTUS
Alkoholistisen taloustieteen peruskäsinteitä. ALKOISVAIKUTUKSIA tunnetaan ainakin kahtalaisia: positiivisia ja negatiivisia. Ensin mainituista tärkeimpiä lienevät SIHNE ja PÖRRIÄINEN, jälkimmäisista taasen ainoahko tunnettu on NÄKÖKULMAONGELMA.
ALKORYTMI
Melkein kuin algoritmi, mutta paljon parempi; kyseessä on nimittäin 1-tyiskohtainen kuvaus tai ohje siitä, miten louhostelu suoritetaan.
ALKU AINA HANKALAA,
Lapanen.
ÄLTIÖ-
Adjektiivinvahvike, "ääliöimäisen yltiöpäisen" jtkn., esim. ÄLTIÖLAPANEN olo.
ALUEELLISTUA
Siirtyä KHAINUUSEEN.
AMIRAALIHARJOITUS
Merellinen variaatio saneesta, jolla tarkoitetaan viimeistä harjoitusta ennen ensimmäistä varsinaista suoritusta.
AMMUMATTA
Ilman muu!ta; takuulla; ihan varmasti.
ANDEROLLI
FANDEROLLI ∧, elikkäs oikein kiva konjunktio.
ANTAA LAPA[A|STA]

Tervehtiä kirjaimellisesti KÄSIN t. LAPASIN. Kuvan henkilö esittää mallisuoritusta, poik­keuk­sel­li­ses­ti oikealla kädellä. Tavanomainen suo­ri­tus­ta­pa edellyttää jostain syystä nimenomaan vää­rän käden käyttöä, mikä lienee syynä käy­tännön epäsuosioon.

ANTEEKS, LUULIN TEITÄ VANTAAKS
Varsin merkillinen variaatio eräästä pahoittelu­lapaut­teesta. Tilanteet, joissa saneen käyttö on luontevaa, ovat melko harvinaisia, koska pahoittelukohteet melko harvoin muistuttavat Vantaata, tahi Vantaata — tässä oletetaan, että pahoittelut suoritetaan yleensä ihmisille.
ANTEEKS, LUULIN TEITÄ VANTEEKS
Tämä anteeksipyyntöfraasi on, kuten huomaatte, ääliöimäinen suorastaan kosmisessa mittaluokassa. Siitäkin huolimatta — tai ehkä juuri sen tähden? — se on laajalti käytössä, mikä on hyvä. Jos on tarvetta myös kiitellä samaan palaan, voi leiskauttaa vaikkapa: KIITOS-ANTEEKS, LUULIN TEITÄ VIITOS-VANTEEKS.
ANTEEKSI MAALAISLIITTOLAISUUTENI, MUTTA…
Kaupunkilaisliittolaisen käyttämänä LEIKKISÄ ennakkotiedonanto kohta seuraavasta epätietoisuuden ilmaisusta. ANTEEKSI MAALAISLIITTOLAISUUTENI, MUTTA mitä tarkoittaa "suojatie"? Maalaisliittolaisen käyttämänä sane ei ole vähääkään LEIKKISÄ, vaan toivottavasti tarkoittaa kirjaimellisesti saneen käyttäjän katumusta väärästä assosiaatiovalinnasta; joskin on varsin yleistä, että sanetta käytetään sumutustarkoituksiin.
ANTEEKSILAUKAUS
Ilman omaa ansiota saatu etuisuus, jonka saannista joku muu joutuu kärsimään ekonomis-sosiaalisesti. Saneen alkuperä on selventäjäkuuluisuus Juha "Kuiskaava kostaja" Jokisen pöytätenniksessä tapahtunutta ns. "soripalloa" kuvaava LAPAUTUS.
ANTIDIOOTTI
Aine, joka auttaa idioottien sietämisessä. Tärkeän ANTIDIOOTTIryhmän muodostavat erilaiset päihteet, mm. PISNESHOOFFEN ja RADIKAALIKÄÄRYLEET.
APOSTROFIN KYYTIPOIKA
Kesken APOSTROFINKYYDIN nautittu HAPAN.
APOSTROFINKYYTI
Kävellen suoritettu itsetransportaation toimi. Lähes yhtä LEIKKISIÄ kyytimuotoja ovat ASTERISKINKYYTI, TREEMANKYYTIja SIRKUMFLEKSINKYYTI. Saneet voidaan kätevästi lyhentää ':NKYYTI, *:NKYYTI jne.
ARGUMENTUM AD LAPANEM
Argumentaatioepävirhe, LAPASEEN vetoaminen. ARGUMENTUM AD LAPANEM ‑taktiikka on hämmästyttävän vähäisessä käytössä ottaen huomioon sen, että LAPASEEN vetoamalla lähtökohtaisesti voittaa väittelyn kuin väittelyn.
ARIADNEN LAPANEN
Erään ulkomaalaisperäisen muinaistarun tärkeä LAPANEN. Taru kertoo Ariadne‑nimisestä KUUNOTTARESTA, joka unohti LAPASENSA erääseen vaikeselkoiseen rakennukseen ja joka sittemmin lähetti Theseus‑nimisen toimihenkilön sitä noutamaan. Noutaessaan sanottua hyödykettä Theseus ohimennen tappoi ainutlaatuisen Minotauros‑otuksen, mitä ei voine pitää järin ekoloogillisena temppuna. Jostain syystä Ariadne kuitenkin innostui tästä sankarista, ja ryhtyi hänen vaimokseen. Liitto ei kestänyt, vaan Theseus matkalla kotiinsa tylysti jätti Ariadnen erääseen saareen. Kotiin palatessaan tämä rymyveikko vielä aiheutti isänsä Aigeuksen itsemurhan, joten henkilön toimia on pidettävä kaiken kakkiaan oudoksuttavina.
ARPAJAISET ON ELÄMÄN SUOLA
ARPAJAISET totisesti toimivat kuin suola: ARVONTOIHIN osallistuminen kohottaa toimihenkilön verenpainetta, mikä taasen altistaa sydän- ja verisuonitaudeille; se saattaa lisätä mahasyövän riskiä. Runsas säätäminen lisää kalsiumin eritystä virtsaan, mistä syystä se saattaa altistaa myös osteoporoosille. Pitkällinen säätäminen kohottaa myös aivohalvauksen ja munuaissairauksien riskiä siihen osallistuvilla.
ARVONTA, ARPAJAISET
Toimintaa, joka tähtää ns. päätöksen valmistumiseen ENNEN PITKÄÄ.
ASETTAA KEPULOITA RATTAISIIN
1. Haitata jotain hanketta erityisen epärehellisin keinoin. 2. Valmistautua suorittamaan maalaisliittolaisjoukon siirtohanke rattain.
ASIANAJAJA
1. Henkilö, jonka pääasiallinen tehtävä on kuljettajan ominaisuudessa ohjastaa asiaa t. asioita. 2. Asioita metsästävä henkilö.
ASIOIDA
Valmistaa t. suorittaa asia t. asioita. ASIOINTI on usein luonteeltaan t. se usein johtaa seikkojen huomioimiseen. Verbi on geneerisyytensä perusteella erittäin suositeltava kaikkeen käyttöön.
ASTERISKI
Erinäisiin asteisiin liittyy monenmoisia usein puheena olevia riskejä: koulutukselliset ALA‑*, KESKI‑* ja YLÄ‑* (näistä KESKI‑* on luonnollisesti ylin); geometrillinen VAPAUS‑*; fysikaalinen LÄMPÖ‑*; kuulustelullinen KOLMANNEN *:een; meteuroloogillinen K‑*· (kastepisteriski); nimentäongelmaatillinen K‑*; ravitsemustieteelliset PAK‑* ja PORKKANARA‑* sekä kulmiin liittyvä *. Riskaabelia kerrassaan on asteiden kanssa pelaaminen!
AVAIMET LUKKOON -PERIAATE
Sanottua periaatetta noudattava toimihenkilö asettaa avaimensa lukkoon (tyypillisesti sen avaamisen tarkoituksessa), eikä niinkään käteen KÄSIN. Ks. myös LAPASET KÄTEEN ‑PERIAATE.
BAARIKADI
Ravitsemusliikkeenomainen kulkueste tai taistelurakennelma.
BAKKANAPAKETTU
Rajun PITYYSHYPYN l. KOLMILOIKKAILUN toinen, LEIKKISÄMPI nimi; käytetään useimmiten monikollisessa muodossaan BAKKANAPAKETUT.
-BALIIKIT
KALABALIIKIN sanakirjamerkitys on tunnetusti kahakka, metakka, meteli. Monet muut baliikit kuten LIHABALIIKKI, KASVISBALIIKKI ja KANABALIIKKI ovat jääneet sanakirjailijoilta vähemmälle huomiolle. Ken edes tietää, mitä ne mahtavat tarkoittaa?
HAVE YOU EVER HAD ANY PROBLEMS WITH YOUR BALLS?

Sane vaikuttaa äkkipäisesti kysymykseltä, vaan eipä se sitä yleensä ole; tavallinen käyttötarkoitus nimittäin on esittää savolais-byromantillinen TERSKIS — vrt. esim. myös ulkomaankielinen vastine how do you do?

Niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa em. tarkoite ei ole tähtäimessä, kyseessä on yleensä joko PULLOILU-kontekstissa suoritettu, menneisyyttä koskeva pelivälineenkuntotiedustelu — tai ns. testikulääri-interrogaatio, jollaisista yleensä pidättäydytään vieraassa ns. seurassa; paitsi tietysti eräillä murrealueilla.

Riippumatta käyttötarkoituksesta on korrekti vastaus lähestulkoon aina no, not ever. Poikkeuksen muodostavat tilanteet, joissa edellä tarkoitetuiden pulloiluvälineiden kanssa todella on ollut ongelmia; tällaisessa tilanteessa on kohteliaan toimihenkilön syytä antaa selonteko koetuista ongelmista.

BANAALIKÄRPÄNEN
Huomattavan lattea ja arkinen hyönteislaji; perinnöllisyystieteellisesti laji on hyvin epäbanaali, koska sillä on niin HYVÄT VEHKEET, nimittäin suuret kromosomit.
BANAALILAPASTAJAN LAULU
Mikä tahansa erityisen arkipäiväisen LAPASTAJAN esittämä äänitaireluoma.
BANAALIPOTKU
Tylsä, arkinen ja tavanomainen potku, jollainen voidaan suorittaa esim. JALANPULLON tiimellyksessä.
BANJOVIS
Mahdollisesti kakkein vastenmielisin tunnetuista musikoloogillis-gastronoomillisista tuotteista.
BARTITUURI
Kaljarallinuotisto. BARTITUURIN valmistus on tyypillisesti louhoskartturin vastuulla.
BEELZEBUBI
Aavistuksen perkeleellinen murheiluseulostaja.
BESSERBISSER
Paremminlouhostelijaa kutsutaan tällaisella nimellä eräällä ulkomaankielellä. Nimitystä käytetään usein aavistuksen sarkastiseen sävyyn puhuttaessa henkilöstä, joka kuvittelee osaavansa louhostella paremmin kuin muut ja joka saattaa syyllistyä jopa muiden neuvomiseen asiassa.
BILJARTSIA
BILJARTSIA l. SKITSOSOMIAASI on biljardinpeluun aiheuttama AAVISTUKSELLINEN RAIVO.
BIOSSFÄÄRI
Perussisäänulosjärjestelmäkehä, melko merkillinen sane. Lapanen.
BLITZ-GRIEG
Salamannopea norjalainen säveltaireilija.
BOLŠEVISKI
Suuri annos viskityyppistä HAPANTA.
BON LAPÉTIT!
"Hyvää LAPASTUShalua" toivotetaan eräällä romaanisella kielellä tähän tapaan KÄSIN.
BULLAKAHVIT
1. kahviannos, joka nautitaan a) paavilta saadun bullan vastaanottamisen kunniaksi, vähän niin kuin "mitalikahvit"; tai b) sellaisen lähettämisen yhteydessä. 2. kahviannos, joka nautitaan bullan kera; tällaisen BULLAKAHVIN nauttimisessa tulee olla hyvin varovainen, ehkä jopa täysin pidättyväinen; varsinkin jos käsillä oleva bulla on lyijyinen — savi- tai vahamöhkäleidenkin tapauksessa makuhaitat ovat yleensä merkittävälliset.
BYROMANIA
BYROMANIA t. BYROMAANISUUS on mielen tasapainon merkki. BYROMAANINEN henkilö kovasti ihailee virastotyyppisiä laitoksia ja niiden henkilöstöä; BYROMANTIKOKSI kutsutaan henkilöä, joka tämän palavan ihailuntunteensa myös julkistaa kaikelle kansalle. Asennetta on pidettävä kansalaiselle soveliaana, ja asiaan liittyviä tunteita hyvin ylevinä.
CALJADOS
Calvados-tyyppisen väkijuoman ja GEPARDINin sekoitus, ns. jaloNEULONEN.
CALJENTE
Españalaistyyppinen kuuma PISNES.
CANIS LAPAS FAMILIARIS
LAPASEN kesytetty muoto, "kotiLAPANEN".
CAPO DI TUTTI CAPSLOCKI
Apenniinien niemimaata: kakkien CAPSLOCKien pomo.
CAPS-AVAIN
Avain, joka avaa CAPS-LUKON. Tällaisia avaimia ei tietenkään kukaan kaipaa, mutta jostain syystä niitä kuitenkin tiettävästi on.
CAPS LOCK ‘N LOLL
Tarkoituksellisesti järjestetyn äänen, ns. "musiikin" eräs yleensä melko ÄÄNEKÄS tyyppi. Lajille tyypillisiä teoksia ovat mm. I love CAPS LOCK 'N LOLL (Joan Jett); CAPS around the LOCK (Bill Haley and the Comets); I'm a CAPS-LOCK-a-billy rebel (Matchbox); ed. suomennettuna Raju KÄPSLOKKABILI paukkuu (tekijä pysytellyt ymmärrettävästi anonyyminä päästä varpaisiin) sekä CAPS LOCK your baby (George McCrae).
CAPS LOCKH NESS
Skotlannin toiseksi suurin ja toiseksi syvin järvi. Skotit ovat katsoneet hyväksi sijoittaa tunnetuimman nähtävyytensä, tarunomaisen CAPS LOCKH NESSin hirviön järveen sen jo mainitusta keskinkertaisuudesta huolimatta. Järvi osallistuu sähkönteon ihmeeseen toimimalla vesivoimalaitoksen osana, mikä tosiseikka ällistyttävästi ei kerää matkailijoiden kiinnostusta hirviön tapaan.
CAPS LOCKI JOONATAN
Tunnettu romaani.
CAPSLOCKDOWN
1. erittäin JÄMÄKÄHKÖN-SUTJAKAHKO lockdown, so. tilanne, jossa ihmiset pannaan lukon alle t. lukko pannaan alas. 2. toimenpide, jossa CAPS LOCK -näppäin painetaan alas  — toisaalta myös ajanhetki, jolloin sanottu toimenpide suoritetaan. Näitä tapahtuu liian harvoin.
CAPSLOCKEIRA
Brasilialainen tanssin, taistelun ja SUURAAKKOSTEN näpyttelyn TAIREellinen fuusio. Yllättävää kyllä, CAPSLOCKEIRAA väitetään jossain muodossa harrastetun jo niinkin aikaisin kuin 1500-luvulla, vaikka tiettävästi tietokonenäppäimistöissä ei tuolloin vielä Caps lock ‑näppäintä ollutkaan.
CAPSLOCKERSPANIELI
Koirarotu; kuuluu ns. "ylösajaviin koiriin". Wikipedian mukaan rodun 1‑löt ovat LEIKKISIÄ. Lähisukua sanotulle rodulle on COCKEEKSERSSPANIELI.
CARMINA BURANA CAPS LOCK
Musikologis-medikaalinen nopeavaikutteinen särkyä aiheuttava valmiste.
CATO, CATO, KAALIMATO
1. Erikoinen luetelma, jossa mainitaan sekä Marcus Porcius Cato nuorempi että vanhempi ja vielä eräs tärisevä tuote. 2. Roomalaistettuna hieman pähémpi muunnelma klassikosta KATO, KATO, KAALIMATO.
CATO-KASSINEN
Eräässä mielikuvituksessa elävä lentokykyinen Cato. CATO‑KASSISEN arvellaan yleensä olevan satuhahmon.
CATO VIE KALATKIN VEDESTÄ
Outo väite, jota sanontana usein toistellaan. Catohan tunnetusti ei ollut kaksinen kalamies.
CATOKISMUS
CATOLISEN opin tiivistelmä.
CERVIDAEPORVARIT
Suom. HIRVIELÄINPORVARIT, SORKKAPORVARIEN heimo. Alaheimoista tunnetuin lienee PEURA­PORVARIT, ja eritoten sen jäsen KESY­PEURA­PORVARI, jota usein PORO­PORVARIKSI nimitetään. PORO­PORVAREITA esiintyy varsin yleisesti Pohjoismaiden pohjoisosissa (Pohjois-Suur-KHAINUUSSA), jossa niitä yleisesti pidetään KOTI­PORVAREINA. PORO­PORVARIN pitoa säädellään erityisellä PORO­PORVARIN­HOITO­LAILLA, ja, kuten tavallista, PORO­PORVARIN­PITOA tuetaan runsaasti elinkeinotuilla.
C’EST LA PANEN
Osittain ulkomaankielinen mietelauselma, SELLAISTA ON LAPANEN.
CETERIS BARIBUS
Muiden baariutuessa. CETERIS BARIBUS ‑oletus tehdään tavallisesti hyvin katkerana: jos LAPASEN hinta nousee, muut ihmiset juovat enemmän NEULOSTA, CETERIS BARIBUS. Ks. myös CETERIS PARITUS.
CETERIS PARITUS
Lat. muiden paritellessa. CETERIS PARITUS ‑oletus tehdään mielellään esim. louhos­talous­teoreetillisissa tarkasteluissa: jos LAPASEN hinta nousee, ihmiset juovat enemmän NEULOSTA, CETERIS PARITUS. Oletus on lähes aina täysin irrelevantti eikä sillä ole mitään tekemistä käsillä olevan seikkakokonaisuuden kannalta, mutta niin on vain kovin kiva sanoa, sano.
CHILI CON KARMEA
Eksoottinen ruokalaji, chiliä jollakin kamalalla seikalla ryyditettynä.
CITIUS, LAPATUS, FORTIUS
Nopeampaa lapastusta voimakkaammin, jonkinlainen motto.
COOLIAINEN
adj. toimihenkilöstä, joka noudattaa ohjeita hyvin, mutta SAMALLA tyynesti ja itsevarmasti.
COOLINILMOITUS
Ilmoitus, jonka henkilö saattaa asetuttaa esim. päivälehteen aiheeseen varatulle osastolle, tyypillisesti maksua vastaan. Ilmoitus tähtää yleensä ilmoituksen maksajan (joskus muidenkin osapuolten) äärimmäisen viileyden, cooliuden mainostamiseen. Uskonnollisuuteen taipuvaiset toimihenkilöt saattavat tilata COOLINILMOITUKSEN huudettavaksi paikallisessa palvomossa, jolloin ilmoitusta tavallisesti kutsutaan COOLUTUKSIKSI.
COSTELLOIDA
Rehvastella, elvistellä.
CURRICULUM VITUTUS
Selonteko henkilön harmistuksista ja niiden aiheista, tavallisesti kronoloogillisesti järjestettynä. Tärkeänä erikoistapauksena mainitaan CURRICULUM VI‑TUTUS.
DAISKO, DISE
Erityinen LOUHOStyyppi. Tyypille on ominaista äärimmäinen meluisuus, joka johtuu siitä, että useimmiten DAISKOSSA on tarkoitusta varten palkattu henkilö ylläpitämässä tahdikasta meteliä ns. tanssimusiikkia sisältävien äänilevyjen soittoa suorittamalla KÄSIN. DISESSÄ näkee valitettavan usein suoritettavan kollektiivista sosiaalisen itsemurhan muotoa, jota "tanssimiseksi" kutsutaan.
D[A]ISKOTEERATA

v. diskuteerata DAISKOSSA t. DAISKOSTA. Ensimmäisessä tarkoitteessa saatetaan viitata ylipäänsä HUUTAMISEEN, DISESSÄ tai ei. Jälkimmäistä tarkoitetta taasen joskus käytetään tarkoittamaan PISNESSUUNNITTELMAN laatimista, vaikkakin harva toimihenkilö tyypillisesti haluaa louhostella DAISKOSSA.

DALAI-LAPANEN
Universaalinen LAPANEN; dalai (mongol. "universaalinen"), LAPANEN (CAPSL. "LAPANEN"). LAPANEN on kaikkialla tai peräti on kaikkeus.
DARZAN
Vapinoiden kuningas.
DE FACTOID
Fraasi de facto on kakille tuttua lätinää; sitä käyttämällä voi antaa itsestään sivistyneen kuvan erottuakseen vain suomea käyttävistä moukista; niistä jotka sanovat ihan oikeesti. DE FACTOID on TAVALLAAN vähän sama, vaan eihän se ole — ensinnäkin se ei ole puhtaasti latinaa, mikä jo yksistään tekee siitä vähemmän ylevän ja huonommin kultivoituneen toimihenkilön suuhun sopivan. Toisekseen, merkityskin näillä kahdella eroaa toisistaan; ne eivät siis tarkoita samaa asiaa: ensimmäinen tarkoittaa muuta kuin toinen. Kumpikin tarkoittaa muuta kuin jotkin muut fraasit, eivätkä ne siis ole toistensakaan kanssa merkityksiltään yhtenevät — DE FACTOID nimittäin tarkoittaa jokseenkin TAVALLAAN EHKÄ oikeestikl., tai sitten ei — kenties jopa päinvastoin. Vaikka fraasi pintapuolisesti vaikuttaakin ulkomaan-ulkomaan-kieliseltä, sitä tavallisesti pidetään sisältönsä vuoksi eräänmuunulkomaankielisenä.
DEEKUMENTTI
Kuin DOKUMENTTI, mutta TAVALLAAN AIVASTUKSEN slangihtava.
DEFÖNAROIDA
v. slg. lähes-sitaattilaina engl. verbistä defenestrate: heittää jtak t. joku ikkunasta. Älä nyt, TÖRKYMÖYKKY, DEFÖNAROI niitä PISNEKSIÄ, GEPARDISTA on jo valmiiksi KAPELO käsillä KÄSIN! Siirtäkää tuo jääkaappi yli tuon synkän virran, TAI TEIDÄT DEFÖNAROIDAAN.
DEVAAJA
Puolikielinen puhe-erhe, jolla yleensä yritetään tarkoittaa toimihenkilöä, joka puuhastelee erityistiedostojen kanssa. Erityisalakäsitteitä ovat esimerkiksi DEVNULLAAJA, DEVFULLAAJA ja SATUNNAISDEVAAJA. Näiden saneiden käyttö on erityisen paheksuttavallista ja siten varsin suotavaa — ainakin tietyissä piireissä. Kannattaa erityisesti huomioida sellainen seikka, että varsinkin SUURVISIIRI-piireihin on pesiytynyt saneen vääräoppisen-SUTJAKKA käyttö, jossa sillä yritetään tarkoittaa nk. ohjelmistotaannuttajaa. Tällaisen käytön havaitsevia toimihenkilöitä kehotetaan ottamaan yhteyttä lähimpään kielipoliisiin, ja mahdollisesti myös ‑pelastuslaitokseen. Vaikeisiin tapauksiin auttaa tiettävästi vain eräs varsin äärimmäinen hoitomenetelmä.
/dev/null EI ANNA SIIPIÄ
Erikoinen mainoslause, jolla ei ole yritetty kaupata /dev/null‑nimistä epäpiristysjuomaa.
DIALT

Monissa ohjelmistokehityksen -, tai miksei muunkinlaiseen syntiin langenneissa organisaatioissa yritellään noudattaa ns. kuivaa periaatetta (DRY, Don't Repeat Yourself). Sanotulla noudattelulla yritetään 1-nkertaistetusti sanottuna välttää ns. turhaa työtä, mikä on tietenkin outoa, koska työ ei oikeastaan juuri koskaan ole turhaa.

Akronyymi DRY on ulkomaankielisistä sanoista peräisin, kuten tavallista näissä tapauksissa on. Periaatteeseen nurjasti suhtautuvissa työyhteisöissä taisteluhuudoksi valikoituu DRY:n asemesta usein DIALT (ulkom. Do It At Least Twice) — helppo on lukea sama periaate myös Do It At Least Thrice, mikä on tietysti vielä parempi. Oikein edistyksellis-taantumuksellisissa työyhteisöissä saatetaan noudattaa jopa useampi-T:llisiä periaatteita DIALTT tai DIALTTT (Do It At Least Ten Times; Do It At Least Twenty-Thousand Times), edelleen ulkom.

Suomeksi suosittelemme käyttämään noudatettavaan linjaan nähden KÄSIN nimeä MÄRKÄ PERIAATE. Jos kuitenkin on pakko käyttää ulkomaata, kuten usein on, kakkein helpoin, laiskin ja siten paras periaatejulistus samaa ulkomaankieltä edelleen hyödyntäen on tietenkin RY!

EN SE MINÄ OLLUT — ENKÄ MÄ TEHNYT SITÄ TAHALLANI
Oikein LEIKKISÄ vastuunpakoiluLAPANEN.
DISKOJEN YÖ
Runsaan DAISKOILUN aiheuttama yöllinen epämukavuustila. KOGNITIIVISTA DISKONANSSIA seuraa lähes aina DISKOJEN YÖ.
DISKONFERENSSI
1. epäkonferenssi l. epä‑y‑sanallinen väenhajautus. 2. paljon väen konvergenssi ns. DAISKOSSA.
DISKONTATA
1. v. epäkontata: kävellä pystyssä, ryömiä, kontata taaksepäin. 2. s. DAISKON omistama tai DAISKOSSA sijaitseva TATA.
DOKAIINI
Nestemäinen alkoloidi, jota tyypillisesti nautitaan sisäisesti sihneytymistarkoituksessa erinäisissä LOUHOSurheilullisissa LAPAHTUMISSA.
DON’T WORRY, IT’S TAX FREE
Tällä NAAMANVÄÄNTELIJÄTÄR­peräisellä lausahduksella voi lohdutella läheisiään, jotka ovat huolissaan LAPAUTTEEN asettajan SIHNEEN määrästä tahi laadusta.
DO-RE-MI-FA-SO-LA-PA-NEN
Eräs LAPASTETTU ja siten LEIKKISTETTY sävelasteikko.
DORKESTERI
1. joukko LEIKKISÄÄ väkeä. SINFONIADORKESTERI hyvin suuri joukko hyvin LEIKKISÄÄ väkeä. 2. dorka t. muutoin huono orkesteri, ns. yhtye.
DYSTOOPPINEN IHOTTUMA
UTOOPPISEN IHOTTUMAN vastakohta; ihottuma, joka ei maailaile erityisen miellyttävää kuvaa tulevaisuudesta tai paikoista, joita ei ole.
EDMONTON EULERS

Eräs ulkomaalainen matematiikka- ja jääkiekko-organisaatio.

EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ
Kakki päihdetyö on luonteeltaan vähintäänkin NÄKÖ­KUL­MA­ON­GEL­MAA ehkäisevää, ja onkin yleensä luonteva käyttää EH­KÄI­SE­VÄN PÄIH­DE­TYÖN ytimekkäämpää nimeä työ. On huo­mi­oi­tava sellainen erikoinen seikka, että paradoksaalillisesti EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ saattaa ääritapauksissa pikemminkin aiheuttaa — kuin niinkään ehkäistä — TOIMENPIDEKIELTOJA.
EHKÄSIN

Hyvin kätevä sana, jolla voi viestiä KÄSIN, mutta kuitenkin vähän potentiaalisesti. Vielä paremmin: TAVALLAAN EHKÄSIN.

EHKIÄ TUOTA
Varovainen pelinavaus. Ks. & vrt. NOTTIA TUOTA; YES-TIÄ TUOTA.
EI EHTINYT SCHRÖDINGERIN KISSAA SANOA
Jokin LAPAHTUMA on LAPAHTUNUT siinä määrin lyhyessä ajassa, että puhuja ei ole ehtinyt LAPAHTUMAA kommentoida sanomalla SCHRÖDINGERIN KISSA. Keskivertopuhujan kyseessä ollen LAPAHTUMAAN tuhlaantunut aika on pienempi kuin puolitoista sekuntia. Aika harvat toimenpiteet ovat sellaisia, että sanottu repliikki jotenkin niiden kommentointiin sopisi, mutta näin nyt vain tavataan sanoa.
EI /* */:JA
ei komːentːeja Ohjelmoitsentaan taipuvainen toimihenkilö kieltäytyy kommentoimasta tähän tapaan. Murteita on monia:

Riviä koskevat kommentointikieltäytymiset:

 • EI //:JA (Java, C ym. )
 • EI #:JA (bash, Python, PHP ym.)
 • EI ‑‑:JA (Haskell, SQL, Ada ym.)
 • EI %:JA (mm. Erlang)
Kokonaista lausuntoa koskevat kommentointikieltäytymiset:
 • EI <!‑‑ ‑‑>:JA (SGML)
 • EI /* */:JA (Java, C ym.)
 • EI {‑ ‑}:JA (Haskell)

EI SE KUKKOKAAN KÄSKIEN MUNI
Joidenkin toimien ortodoksinen suoritustapa on spontaani. Sellaista hanketta suunnitelmallisesti ja siten epäspontaanisti aloittamaan kehottavaa LAPAUTETTA vastaan protestointiin sopii tämä sanonta.
EI PIDÄ HUIJAMAN ENNENGUIN ON OJAN YLIZE
ElämänohjeLAPANEN, jonka yleisempi merkitys on jäänyt AIVASTUKSEN hämäräksi. Syvämietteisyydessään se kuitenkin sopii esim. illanistujaisissa käytettäväksi.
EI PIDÄ MENNÄ TRAPETSILLE, JOS EI OSAA
On olemassa hankkeita, joihin vaaditaan aivan erityistä asiantuntemusta tai osaamista. Sellaisessa epäonnistuneelle voi ilkkua tällä saneella.
EI PIDÄ NUOLAISTA, ENNEN KUIN ON PASKA HOUSUSSA
Ei ole suotavaa innostua katteettomasti ennen kuin seikat ovat huomioituneet pieleen, tahtoo tämä laajalti hyödynnetty viisaus julistaa. Käyttö on useimmiten sävyltään vale­ironista: tahdotaan valheellisesti julistaa, että ns. hyväkl. lopputulos ei ole ollut alun pitäenkään edes tavoitteena — tämä käytäntö on tietenkin hyvin viisas ja hyvä. Yksi toimituksen kauko­ulko­maan­kir­jeen­vaihtajista tosin yrittää väittää lausahduksen sopivan melkein mihin tahansa käyttöön, mutta viis siitä.
EI SE LAPANEN
Hieman yllättävän oloinen LAPAUTE on LEIKKISÄ synonyymi jo valmiiksi vallan leikkisälle EI SE MITN -lausunnolle, joka on tyypillisesti tarkoittavinaan ei se mitään, ts. kakki on hyvin tyrinnästänne huolimatta. Muodoste on katsottu parhaaksi johtaa siitä, että sana mitn on lausunnaltaan hyvin tarkkaan yhtenevä ulkomaankielisen LAPASTA tarkoittavan mitten-sanan ääntämyksen kanssa.
EI SE MIT’N
"Ei se mitään" vähän LEIKKISÄmmin. Sane on tarkoitettu ennen kaikkea oraalituotantoon, ja on ilmentymä yleisemmästä ludensifikaatiopyrkimyksestä, nimittäin siitä, että lausutaan jokin sana jonkin ulkomaankielen ääntämyssääntöjen mukaan. Käytäntö on hyvin LEIKKISÄ eritoten tässä tapauksessa, jossa "mitään" lausuttuna melkein englantilaisittain mĭt'n kuulostaa jokseenkin samalta kuin saman kielen "mitten" (engl. LAPANEN), mistä seuraa, että lausunto pitäisikin oikeastaan ymmärtää: EI SE LAPANEN, mikä taas on melko käsintämätöntä, mikä puolestaan on hyvä.
EI SE O SAMA
"Ei kelpaa"; käsillä on siis voimakas tyytymättömyyden ilmaus. Ennakkosensuurin toivossa sanetta jatketaan usein: EIKÄ YHTÄÄN SEN PAREMPIKAAN KYLLÄ, koska hyvin tyypillinen vastaväite lapautteesen on: EI NIIN, SE ON PALJON PAREMPI.
EI ŠE O ŠAMAANI
TAVALLAAN vähän kuin EI SE O SAMA, mutta EI SE KYLLÄ O SAMA. LAPAUTETTA oraalisesti muodostettaessa tulee kiinnittää huomio riittävään šoššöttävyyteen — sane sopiikin mainiosti LEIKKISÄN LOUHOS‑jutustelun lomaan, esim. juuri EISEOSAMATTELUUN.
EI SE O SAMPPANJA
TAVALLAAN kuin EI SE O SAMA, mutta tarkkarajaisempi — tätä interjektiota käytetään tyypillisesti vain SIHNEEN rakennusaineiden laatuun kohdistuvissa kriittisissä arvioissa.
EI SE SIITÄ
Asiat ovat huonolla tolalla eikä ole nähtävissä muutosta parempaan päin; mitkään VEHKEET eivät varsinaisesti ole HYVÄT, eikä seikkojen huomioiminen tuota jatkossakaan toivottuja tuloksia.
EI SPARTA PAHOILLE KASVA, TURPALOUHEET JOUTAVILLE
Arvoituksellinen, aavistuksen lakonihtava sanonta; tiettävästi LOUHEET, turpa‑ tai ei‑, eivät kenellekään itsekseen kasva, vaan niiden hankkimiseksi pitää tehdä TÖITÄ.
EI NYT OIKEIN SYTYTÄ KELLOJA
Puheena oleva LAPANEN ei nyt juuri TÄHÄN PALAAN vaikuta tutulta.
EI TÄSSÄ KURJUUTTA KUMMEMPAA
Ks. & vrt. JÄITÄ POLTELLESSA.
EIHÄN [jstak] TULE LAPASTA EIKÄ PASTAA
Jokin hanke tai muu seikkakokonaisuus on menossa sellaiseen suuntaan, että sen lopputulemana ei häämötä sen paremmin LAPANEN kuin pastakaan. On syytä panna merkille, että useimmat hankkeet ovat oikeastaan aivan tarkoituksellisesti juuri sellaisia; sanonnan tosielämässä esiintyvät käyttötapaukset onkin lähes poikkeuksetta tulkittava valitettaviksi tunnelman­kevennys­yrityksiksi, ns. huumoriksi. Toisaalta, jos tilanne todella vaatii sanonnan käyttöä, on siihen syytä viipymättä ryhtyä: hanke, jonka lopputuleman on määrä olla joko LAPASIA tai sitten pastaa (tai kenties kumpiakin samanaikaisesti), on siksi ainutlaatuinen, että sen kommentoimista on pidettävä suorastaan etuoikeutena.
EIHÄN TÄSSÄ PENIKSEN SELÄSSÄ OLLA
"Meillä ei ole kiire"; "Otettakoon nyt ihan rauhassa".
EIKUN [X]!
X = "tee!", "LAPASELLE", … Oikein vastenmielinen tekoon- tai transitio-operaation suorittamishankkeeseen ryhtymiskehote. EIKUN! toimii myös mainiosti erillisenä interjektiona, ns. yleisvastauksena melkein mihin tahansa; tässä tarkoitteessa EIKUN! tulkitaan usein myönnöksi.
EIKUN-KEIKUN!
Kuten EIKUN, mutta geneerisempi ja toisaalta LEIKKISÄNpi. EIKUN-KEIKUN! toimii yleisenä toimeenryhtymiskehotteena, ilman että varsinaisesti määritellään toivottujen toimenpiteiden laatua tai suuntaa. Voi käyttää myös tervehdyksenä.
EIPÄ HÄTIÄ MÄTIÄ
"Kaikki kunnossa, ei hätää"; muunnelma klassikosta "Eipä hätiä mitiä".
EIPÄSSAAT
Pari negatiivisia saappaita.
EL CÁPSLOCKICO
EL CÁPSLOCKIKO (suom. CAPSLOKIKKO) on mikä tahansa JALAN­KÄSIN­KORI­PULLO-ottelu, jossa pelaa yksi tai enemmän joukkuetta tai 1‑löä — kunhan se tehdään KOVAA.
ELÄ, ELÄ, ELÄ POLE TOISEN RUSSELLIA
Toisten ihmisten analyyttisiä filosofeja, filmitähtiä tahi koiria ei ole mitään hyvää syytä polkea, mikä tosiseikka tässä LAPASESSA julki tuodaan.
ELLEN [AIVAN] VÄÄRIN EREHDY
LEIKKISÄ erehtymättömyydenepäkieltolauseke, jota käyttävä toimihenkilö yrittää olla asiaankuuluvan varovainen, ja SAMALLA jotenkin itseironinen. Jälkimmäinen tarkoite ei yleensä mene perille. ELLEN AIVAN VÄÄRIN EREHDY, on huomenna lauantai. Tuo mies tuolla polttaa piippua, ELLEN AIVAN VÄÄRIN EREHDY.
EMACSAKIRROOSI
VI-TUTUKSEEN verrattava tila, joka uhkaa Emacs-editorin käyttäjiä, varsinkin pitkäaikaisia suurkuluttajia.
EMACSIMAALINEN VI-TUTUS
Käsinteellinen mahdottomuudellisuus: VI‑TUTUS ei voi koskaan kasvaa EMACSIMAALISEKSI.
EMACSINEN
Sellainen joka ei VI‑TUTA, mutta ei kyllä juuri miellytäkään — sanalla sanoen huono. EMACSISTA editointia pidetään yleisesti varsin paheksuttavana TÖRKYMÖYKKYJEN puuhana.
EMACSIPAATIO
VI-TUTUKSESTA vapautuminen, siirtyminen EMACSAKIRROOSIN pariin. Kannattaa panna merkille sellainen seikka, että tarkoitettu siirtymä ei ole henkilölle hyväksi.
EMMIE S[U|A]ATA
Lausunnon asettaja yrittää väittää, ettei kykene suoriutumaan ehdotetusta hankkeesta. Väite esitetään varsin tyypillisesti valheellisin perustein, ja se on kieliopillisestikin ruratiivissa.
EN MYÖNNÄ ENKÄ KIELLÄ, VAAN PIKEMMINKIN PÄIN VASTOIN
Suorastaan kivuliaan LEIKKISÄ vastuunpakoiluun käytetty LAPANEN.
ENIVEISTELLÄ
engl. anyway (joka tapauksessa; miten tahansa) sanotaan amerikaksi anyways, koska Amerikassa kakki on isompaa, niin kuin sanotaan. Tästä johtuu suomeen varsin kätevä verbi ENIVEISTELLÄ, josta esiintyy eritoten sen partik­keliksi lähes kangistunut toisen infinitiivin instruktii­vimuoto ENIVEISTELLEN, jonka merkitys tässä käytössä vastaa nimenomaan englanninkielistä alkuperäänsä. Eiköhän ole jo aika PAARIUTUA, ENIVEISTELLEN? Tässä nimen­omaisessa käytössä on tarkkaan pidettävä huoli pilkun käytöstä myös puhuttuna; muutoin em. fraasi saatetaan tulkita kierto­imperatiiviksi suorittaa aina tarpeellinen paariutuminen samalla ENIVEISTELLEN, mikä saattaa haitata tavoitteen saavuttamista — vallankin, kun ENIVEISTELYN sisältöä tahi suoritustapoja ei oikeastaan kunnolla tunneta.
ENNEN PITKÄÄ
Temporaalipartikkeli, joka sijaitsee ajassa aiempana kuin LOUHOSTAUTUMINEN.
ENSIN TYÖ, SITTEN LAPANEN, SITTEN PISTE, SITTEN ORG
Kantaaottava sanonta, KÄSIN.
ENSIN TYÖ, SITTEN MYÖ
Joko ① raisun ruratiivinen käänteisen väistämis­velvollisuuden ilmaisu tai sitten ② kesken­eräinen, vain puolittain ruratiivinen lausunto, jolla yritetään vakuuttaa, että jotkut ("myö" on pronominin 'me' eräs ruratiivimuoto) olisivat töiden jälkeen vielä tilai­suudessa ryhtyä muihinkin toimenpiteisiin; LAUSUNENTO on sillä lailla ideo­inter­teksuaalinen, että vaiheeseenhan muut toimet yleensä töiden tiimellyksessä jäävät — aivan kuten käsillä oleva ilmoituskin.
EPISTEMOLOGIA
Filosofian haara, epäreilujen teemojen selitysoppi.
EPISTOLA
Asiain epäreilu tila; seikat ovat epäoikeudenmukaisessa konstellaatiossa.
EPISYKLI
1. Epäreilu ykli. 2. PEELÖN jäsenlehti.
ERRARE LAPANENUM EST
"Erehtyminen on LAPASELLISTA". Tunnetaan myös hieman pidempi lennähtävä LAPANEN "ERRARE LAPANENUM EST, IGNOSCERE DIVINUM"; 'erehtyminen on lapasellista, anteeksiantaminen JUMALAPASELLISTA'. Sane on vahvasti ulkomaankielinen.
ESCATOLOGIA
Oppi Caton viimeisistä vaiheista.
ESCATOLOITUA
Laajentua Catoa koskevaksi. Kannattaa panna merkille sellainen seikka, että ESCATOLAATIO on huomattavan suuri ja luonteeltaan hyvin jyrkkä laajenema.
ESILEIKKISÄ
adj. sane, henkilö tai seikka, jolla on potentiaalia LEIKKISTYÄ l. kehkeytyä LEIKKISÄKSI, mutta ei sitä ole vielä.
ESIMERKILLINEN
1. Sellainen, jossa ei (vielä) ole merkkejä. 2. Sellainen, jossa on esimerkkejä t. joka on esimerkki. Esimerkillisesti tämä LAPANEN on kakkostyypillisesti ESIMERKILLINEN, vaan ei ykköstyypillisesti, koska tässä jo on merkkejä. Yleisemminkin sellainen LAPANEN, joka on olemassa vain ajatuksena, on tyypillisesti ESIMERKILLINEN — prosessia, jossa sellainen vuodatetaan julki vaikka tällaiseksi huonoksi LAPAUTTEEKSI, kutsutaan MERKILLISTÄMISEKSI. LAPAUTE on siis MERKILLISTETTY ESIMERKILLISTE.
ESISUTKINTA
Viranomaisen suorittama toimenpidesarja, jolla tähdätään jonkin seikan t. jonkun henkilön SUTKISTAMISEEN, so. tekemiseen UTALAMMAKSI tai toisaalta TELEN-OVELAKSI. Varsinainen SUTKINTA siis päätetään käynnistää, jos ESISUTKINTA näyttäisi antavan siihen aihetta.
ETÄLAPAUTIN
LAPAUTIN, joka soveltuu LAPAUTTAMISEEN etäältä t. toisaalta KÄSIN.
ETÄTYÖ
Etäisyyden päästä suoritettu LOUHINTAakti. ETÄTYÖ muistuttaa usein KOTITYÖTÄ sikäli että se usein suoritetaan kotoa KÄSIN.
ETELÄN MEEDIOT
KHAINUUSSA hyvin suositun salaliittoteorian mukaan KHAINUUSTA etelään sijaitsee meedioita l. henkimaailman vehkeitä selittämään pyrkiviä toimihenkilöitä, joiden pyrkimyksenä olisi KHAINUULAISTEN hyvinvoinnin vähentäminen epärehellisin keinoin. Sanottu teoria on juuri yhtä uskottava kuin vastaavat teoriat yleensä ovat.
ETUPAJUINEN
Epätakapajuinen, edistyksellinen. E. virasto. Laitoksen tuotantomenetelmät ovat ETUPAJUISET. [Maa, paikka] on varsinainen ETUPAJULA.
FAGOTAASI
FAGOTÖÖRIN suorittama savuattentaatin akti, ns. tupakointi.
FAGOTÖÖRI

Tupakoitsemista harrastava henkilö.

Fagotööri fagotaasin toimessa

FANDEROLLI
Erittäin kiva juttu, sovelma ikiaikaisesta FANTSU‑tematiikasta.
FANDEROLLI BANDIROLLI
Oikein erittäinnillisen huono orkesteri.
FANKKI JA ALEXANDER
1. jonkun t. kenen tahansa Alexander-nimisen henkilön suhde afroamerikkalaistyyppiseen ns. fankkityyppiseen järjestettyyn ääneen. 2. ed. aiheesta sommiteltu monikuvakavalkadi, ns. elokuva, tyypillisesti ruotsalainen valmistusmaamielessä.
FANKKITOIMIHENKILÖ
Muusikko, erit. afroamerikkalaisen rytmikkään tanssimusiikin taitaja.
FART GOES KA(PA)KKA
Turun vastine helsinkiläiselle Art goes kapakka ‑tapahtumistolle.
FARTISSIMO
Fartituurimerkintä: voimakkaasti t. runsaasti flatustellen.
FARTITIIVI
FARTITIIVI haiskahtaa taivutusmuodolta, mutta eipä se sellainen ole, vaan kyseessä on rektaaliprosodillinen kategoria: saneen katsotaan olevan FARTITIIVISSA, jos sen oraalisen tai tekstuaalisen lanseeraamisen ajanhetkellä flatustetaan. Jälkimmäisessä tapauksessa saattaa saneen fartitiivisuus jäädä havainnoimatta, jollei sitä jotenkin tekstiin merkitä; asiatyylissä käytetään yleensä alaindeksiä f. — groteskityylissä taasen praat! on sopiva.
Muistaakseni meidän oli määräf. singahtaapraat! louhokselle?
Jos pidetään tarkasti silmällä saneen flato-temporaalisten ominaisuuksien välittymistä, merkitään fartitiivisaneen päälle viiva ja loppuun rivinkeskinen piste:
No eikös nyt sitten jo⁠· louhostauduta?
Jos edellä kuvattuja merkintöjä on käsillä olevassa teoksessa runsaasti, saattaa luoma olla ns. FARTITUURI.
FARTITUURI
Moniäänisen flato‑ludensiivisen ääniteoksen nuotisto.
FEM DÄRIFRÅN
"Viis siitä."; puheena olevalla asialla ei siis ole saneen LAPAUTTAJALLE juurikaan merkitystä.
FEM JAFFIS[, ÄR DU GALEN]!
Tällä interjektiolla voi ilmaista äärimmäisen hämmästyneisyytensä tyhjentävästi. Vastausrepliikkinä esiintyy usein JA, VI SKA GÅ TILL GUNNEL.
FILENTROOPPI
Epäjärjestyksen rakastaja, FILENTROPIAN harrastaja.
FLOPPIAINEN
1. urp. vertikaalisuuntainen hyppelykilvoittelu. 2. LAPAHTUMA, jossa kakki menee pieleen, "floppaa".
FOOBARISTA
Barista, joka on erikoistunut tarjoilemaan foobar‑tyyppisiä kahvijuomia.
FUNKIN DILEMMA
Tunnettu peliteoreettinen skenaario, jonka dilemmaluonne piilee siinä, että fankkitoimihenkilöiden lyhytnäköisesti omaa etua optimoiva ratkaisu on ParetoHUONO.
FUROR GINTONICUS
1. Gintonicien raivo; tällä tarkoitetaan erään ulkomaan alueella vaikuttaneen heimon taipuvaisuutta keskimääräistä aavistuksenomaisempaan raivoisuuteen. 2. Gin tonic ‑tyyppistä ALKOAINETTA nauttimalla hankittu raivo.
G-PISTE

G-PISTE pannaan G-lauseen (tai -virkkeen) perään.

[geometrilliset draamat]
Geometria kiinnostaa kakkia, eikä vähiten dramaatikkoja. Niinpä on maailma väärällään NELIÖ‑, VIISIKULMIO‑ ja NELJÄKÄSDRAAMOJA. Eräs kiinnostava alalaji on ns. trigonometrilliset draamat, joista usein esitetään nimenomaisesti KOLMIODRAAMOJA ja HYPOTENUUSADRAAMOJA. Eräissä epäeuklidisissa universumeissa esiintyy myös harvinaisehkoja KAKSIKULMIODRAAMOJA.
GEPARDI
Ns. Ⅲ:een veroluokkaan kuuluva PISNESHOOFFEN. KHAINUULAISET puhunevat pikemminkin "KEPARRISTA".
GERARD JEPARDIEU
Ranskankielistä jees‑miestä tai ‑miehetärtä saa kutsua tällaisellakin nimellä. Tai miksei muunkin kielistä.
GIGOLOMAANINEN
Erittäin suuri ja huomattavan lipevä.
GININEN HETKI
Temporaalipartikkeli, johon sopii gin-tyyppisen etanolivalmisteen nautinta tai hetki, jolloin sanottua valmistetta nautitaan, sopi tai ei.
GLADA VAPPEN MED KRANAVATTEN!
Näin toivotetaan hauskaa vappua espoolaisittain, mutta silti LEIKKISÄsti.
GNOME CHOMSKY

Harmillisesti ei (vielä) olemassa oleva työpöytäympäristö; jos tällainen olisi, se varmaankin olisi vastaan jokseenkin kaikkea valtavirtaista, ja toisaalta olisi nerokas — toisin kuin nykyisin saatavilla oleva täysin chomskyton GNOME.

GREPPIMEHU
UNIX-tyyppisistä järjestelmistä poikkeuksetta löytyvän apuohjelman avulla mukaan saatettu t. hankittu mehu. Greppaas mulle vähän omenamehua! Hiilihapotettu GREPPIMEHU on olennainen osa Gin Short Drink‑ klassikkosihneytintä.
GUTTA CAVAT LAPANEM
Pisara kovertaa LAPASTA. Roomankielinen viisaus kertoo, että pitkään jatkuva pisarointi saattaa kovertaa, tai ainakin kastella LAPASEN. Tunnettu latinalaisrunoilija Ovidius ennakkoplagioi leiskauksen kummallisessa muodossa GUTTA CAVAT LAPIDEM, Pisara kovertaa kiven.
HAA! VEET KAATUU!
Tähän tapaan ilkamoidaan ruratiivisesti vetten kaatumista. Oikeakielisesti puolestaan riemuitaan v‑kirjainten nurin menosta. Jälkimmäisessä tarkoitteessa on huomattavan vähän mieltä, koska kirjainten kaatuminen on verrattoman harvinaista; jos kuitenkin tällaista tapahtumaa kuvataan, on tapana sanonta litteroida HAA! V:t KAATUVAT! Arvoitukseksi on jäänyt, onko aiheesta PIEKSELMÄN loihtineella toimihenkilöllä ollut mielessä edellä vai jäljessä mainittu tapahtuma — syystä tai toisesta on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi teemasta teos päästellä.
HABITURIENTTI
Tapansa mukaan poistumisia suorittava toimihenkilö.
HAISTA [ITE] LA VISTA
Elokuva-TAIREEN piiristä yleiseen käyttöön — ja valitettavasti myös suureen suosioon — noussut alkup. ulkomaankielinen hyvästely-TERSKIS, jonka LEIKKISYYS perustuu ulkomaankielisyyden ohella aina tuiki tarpeelliseen melkein peiteltyyn haistatteluun. Lisäkettä ITE käytetään tavallisimmin vastaterskistelyyn:
HAISTA LA VISTA!
HAISTA ITE LA VISTA!
HALLITUS
Erit. maskul. LEIKKISÄ viittaus ns. seurustelu-, avo- tahi sulkiliitossa elävän henkilön ihmissuhteeseen l. SIDOSRYHMÄÄN. Sitä vois muutaman PISNESHOOFFENIN vaikka vetäistä, täytyy vain saada lupa HALLITUKSELTA.
HALPAA KUIN SAIPPUA
Tyykipuotiperäinen mainosLAPANEN, jolla kuvataan erittäin huokean hyödykkeen monetaarista arvo-ominaisuutta.
[hämärä tiiveys]

Kirjallisessa viestinnässä on tiiveys hyve, samoin hämäryys. Alla joitakin tärkeitä viestintäkeinoja, joilla tavoitteisiin voi pyrkiä, ja LAPAUTTEEN lopussa seisoo tällä kertaa esimerkillisyyksiä, eikä niinkään LAPANEN.

Loogisia operaattoreita on hyvä käyttää tavujen tai muiden kirjainyhdelmien asemesta, aina kun siihen on mahdollisuus. Alla taulukoituina suomen kirjainyhdelmiä ja, tai ja ei vastaavat operaattorit.

tavusymbolit
JA·&
TAI+
EI¬!

Merkki "=" tarkoittaa tarkkaan ottaen suunnilleen on yhtä kuin, mutta siitä huolimatta sillä voi huoletta korvata kirjainpötkön on.

Joidenkin ulkomaankielisperäisten sanojen äänneasu muistuttaa jotain suomenkielistä sanaa tai sellaisen osaa, mutta saattaa olla kirjoitusilmiasultaan lyhyempänä parempi kuin suomenkielinen ilmaisu. Toisaalta esim. englannin or voidaan aina korvata vastaaavalla loogisella operaattorilla (tai), x. edellä.

Eräät kirjaimet ovat helposti tulkittavissa lyhentymiksi useammasta merkistä; kaikkein ilmeisin esimerkki on kirjain "x", joka klassillisessa teinikielenkäytössä on jo vuosituhansien ajan korvannut yhdelmää ks. Muita käteviä ovat esim. "š", jonka voi ajatella tarkoittavan samaa kuin sh, ja saksan "ß", jolle on suomea kirjoitettaeßa useinkin käyttöä. Myös ligatuurit kuten "æ" ja "œ" ovat hyvin houkuttavia.

Korttipakan maiden nimet ovat tietysti sanoja sellaisenaan, mutta kyllä niitäkin käyttäen voi pakkaa sekoittaa: TU♣, SIE♠, PE♦SVALO jne.

Numeraalien käyttöä sananosina on käsintelty jo aiemmin.

Edellä luvattuja esimerkillistyksiä ovat:

 • ∨T¬LI∧ taiteilija
 • MIEŠ∨M=I mieshormoni
 • TOIS∥SEXY toistaiseksi
 • ∥-HIERONTA
 • Olen juuri KOKOUXEẞA
 • =NEXI OLKO=!
 • PÄHÉ LUIHIN ASTI
 • S@@UHATTA

HANDEROLLI
FANDEROLLI hanskikas l. LEIKKISÄ LAPANEN.
HAPAN, KEITTO, MÖKÄÖLJY
Etyylialkoholipitoisten juomahyödykkeiden hellittelynimiä — sellaisia riittää kyllälti; RAKKAASSA LAPASESSA ON MONTA SORMEA.
HARMENS PLATS
"Harmin paikka"; "Ikävää, että näin on". Vielä tyylikkämmin ja toisaalta kosmopoliittisemmin: HARMENS ALEXANDERPLATZ.
HARVAMA

Ei taajama, vaan ehkä perseenkyröhtävä, sangen harvaan asuttu yhdyskunta. Yleensä näitä havaitaan Khainuussa.

Erään harvaman keskusta
HÄSÄ [HÄSÄ]
Palanen, partikkeli, osa. HÄSÄÄ Käytetään kuin LAPASTA.
HÄS[P]ÄKKÄ
Projekti, tapahtuma. Mikäs HÄSÄKKÄ täällä on käynnissä KÄSIN? HÄSPÄKKÄ on erityisesti KHAINUUSSA suosittu variantti.
HAVE A KOKKEEKS AND A SMILE
Ulkomaankielinen KOKKEEKS-Colan mainosLAPANEN.
HE ON HIINÄ JA HIINÄ
"Juuri ja juuri" mahdollisimman valtaisaan LEIKKISYYTEEN verhottuna.
HEDELMÄLLINEN
Hedelmää koskeva; esim. keskustelu on HEDELMÄLLINEN, jos keskustellaan hedelmistä. Useimmat keskustelut ovat sekä HEDELMÄTTÖMIÄ että EPÄHEDELMÄTTÖMIÄ; eivät siis koske hedelmiä sen paremmin kuin epähedelmiäkään; EPÄHEDELMÄLLINEN ei siis ole HEDELMÄLLISEN vastakohta, vaan tarkoittaa "epähedelmiä koskevaa". Keskustelut ylipäidensä ovat arveluttavan y‑sanallisia, mistä syystä niitä olisi hyvä välttää.
HEHEMOTH
Äärimmäisen LEIKKISÄ kulttikirjaolento.
HEI SUN HEILUVILLES
Näinkin tervehditään, usko tai älä.
HEIKOILLA VESILLÄ
Tilanne on erittäin huono; on ehkä PIERU MERRASSA.
HEKTINEN HETKINEN
Lyhyt ja silti kiireinen ajanmääre, jota käytetään yleensä puhtaasti leikkisyystarkoituksessa. Jotkut jekkupetterit pyrkivät tällä joko hyväksikäyttämään — tai toisaalta aiheuttamaan — lukihäriöitä. Tällainen menettely on sinä märin tuomittava, että siitä pitäisi kerta kakkiaan pidättäytyä.
HELLAN PELKO ON VIISAUDEN ALKU
Viisas toimihenkilö pysyy kaukana keittiöstä käsin, mikä tosiseikka tässä sanonnassa kivasti pannaan jakeluun.
HELPPOA KUIN HEINÄNTEKO
Aivan tolkuttoman vaikean, jopa mahdottoman suorituksen helppousastetta kuvataan jokseenkin ruratiivisesti tällä lausahduksella, jonka LEIKKISYYS perustuu lausekkeen täydelliseen käsintämättömyyteen. Yhtä käsintämättömiä ovat saneen variantit HELPPO KUIN HEINÄSEIVÄS ja HELPPOA KUIN HEINÄN VALMISTUS.
HELVETIN KAKS POTENSSIIN NELJÄ!
Häveliäisyyssyistä ilmaistaan joskus sijainnillis-aritmeettinen voimasane näin, eikä alkuperäisessä muodossaan.
HENKIMAAILMAN VEHKEITÄ
HENKIMAAILMAN VEHKEITÄ ei käy rationaalisesti selittäminen; yritystäkin moiseen on pidettävä paheksuttavana tai vähintään oudoksuttavana.
HERETKÄÄ!
SEIKKALAISCATOLISEN KIRKON jäsenjulkaisu.
HETKEN PUOLIJOHDE
Liekewoimatoimihenkilöt eivät voi puhua mielijohteista, mintähden käyttävät he tällaista kieroilmausta. Erityisen omituista mielijohdetta kutsuvat sekä liekewoimatoimihenkilöt että maallikot sujuvasti MIELIPUOLIJOHTEEKSI. MIELIPUOLIJOHTEITA käytetään myös hankkeissa, joissa tavoitellaan hienoliekewoimaisten laitteiden epädeterminististä toimintaa. KIEROUTUSKESKUKSISSA valmistetut vehkeet ovat yleensä juuri sanotun mallisia.
HIKI LAISKAN JUODESSA, VAAN EI TÖITÄ TEHDESSÄ
Tämäkin sanonta todistaa lähinnä ns. kansanviisauksien LEIKKISYYDESTÄ: jos laiska kerran on töissä, niin hikihän siinä tulee.
HILJAA HUONO TULEE
1. HUONO tulee hiljaa ja muutenkin huomaamatta. 2. Suoriudutaan hitaasti, niin kyllä siitä HUONO tulee.
HILJAA VIRTAA DON JOHNSON
Kuuluisahko romaani ja sen pohjalta valmistettu ooppera. Teosten nimeke on hieman yllättävä; Don Johnsonin virtailun hiljaisuus vaikuttaa ensi silmäykseltä tai ‑ korvaukselta melko hedelmättömältä taireluoman teemalta.
HILLIINTYÄ
Innostua aivan täysin liikaa. HILLIINTYMINEN johtaa usein arveluttavaan HOHELTELUUN.
HIUKKASVIIHDYTIN
1. viihd. laite, jolla viihdytellään hitusia, mm. alkeis-sellaisia. Viihdytys suoritetaan usein tavoitteessa viihdyttää hituset suorastaan halki. 2. ihan hiukkasen viihdyttävä koje.
HOHELTAA

Suorittaa jokin akti HOHELLELLEN, eli LAPASTELLA suuren MELKKEEN kera ja liiallisen HILLIINTYNEISYYDEN vallassa. HOHELLUKSEEN liittyy usein häiritsevä äänekkyys. Ks. myös SILMÄT VAAHDOSSA.

HOJO[-]HOJO!
Mielettömän LEIKKISÄ ja pirteä tervehdys. Valinnainen yhdysmerkki "-" tekee saneesta rytmikkäämmän.
¡HOLAČEK!
Españalais‑tšekkoslovakialainen jää­kiekko­maali­vahti­tervehdys.
[homeopaattiset hyödykkeet]
Homeopatia on varsin LEIKKISÄ käytäntö itsessään, mutta disipliinin harrastajien tuottamat hyödykkeet vasta ovatkin, kuten esimerkiksi:
 1. HOMEOPAATTINEN HAPAN (kraanavesi);
 2. HOMEOPAATTINEN SINAPPIKAASU (ilma);
 3. HOMEOPAATTINEN KATTOMAALI (jälleen kraanavesi);
 4. HOMEOPAATTINEN KIRJASTO (yksi arkki valkeaa paperia riittänee).
Edellä mainitut esimerkkituotteet siis (1) päihdyttävät hyvin tehokkaasti pienenäkin määränä; (2) sopivat erinomaisesti kemialliseen sodankäyntiin tai (3) niillä voi maalata tyypillisen asunnon katon käyttäen n. teelusikallisen verran hyödykettä. Kannattaa huomioida sellainen seikka, että kohtien (1) ja (3) hyödykkeet sopivat vallan erinomaisesti ristiin käytettäviksi, mikä onkin maalarit tuntien varsin kätevää.
HOMMA ON PENAALISSA
Hanke on lopussansa KÄSIN, mutta ei välttämättä ole MENNYT TUUBIIN.
HOMMAHAN MENEE IHAN TUUBIIN
Asiat etenevät hyvin. Variantti HOMMAHAN SELVIÄÄ KÄSIIN. Sanetta käytetään yleensä vilpillisin mielin, koska asioilla ei ole tapana järjestyä, eikä seikoilla huomioitua.
HOONATA
Ks. HUONONTAA.
HULLU PALJON TYÖTÄ TEKEE…
VIISAS PÄÄSEE VÄHEMMÄLLÄ, väittää tämä kansanviisaus. Usein, ellei useimmiten tällaiset vanhan kansan tiedonkiteytymät ovat vaikeasti tulkittavia — jopa mielettömiä —, mutta käsillä olevan perimätietolapasen merkitys on varsin selvä: henkilö kumaroittaa itsensä vähemmällä työllä käyttämällä PITUUSHYPYSSÄÄN välineenä väkevää hyödykettä esim. GEPARDIN asemesta.
HULLUNKURISET PERSEET
Reippaan KOLMILOIKAN LEIKKISÄ jälkitila eli runsas SIHNE.
HUMALANPALVELUS
Ks. LOUHOS.
HUMANOIDIPUSKOMPLEKSI
Pseudoanalyysin käsityksen mukaan toimihenkilön normaaliin kehitykseen kuuluva ongelmaatillinen seikkavyyhti, jossa miespuolinen toimihenkilö kiintyy eroottisesti ufoonsa.
HUMPAT
Vanhemmat tai vastaavassa virassa toimivat. Paikka, jossa HUMPAT asuvat, on HUMPPALA.
HUNNILINGUS
Erikoinen oraaliakti, hunnin nuolenta. Sanetta käytetään yleensä epätoivoiseen hankkeeseen ryhtymisen kuvaamisessa — hunnia kun on nykyään vaikea löytää nuoltavakseen.
HUOMIOIMISIIN!
Tämä erkaantumistointen yhteydessä usein käytetty jälleennäkemistoivotus viittaa siihen, että kokoontuessaan henkilöillä on usein tapana ryhtyä seikkain huomiointiin.
HUOMIOISTUIN
Istuin, jolta KÄSIN huomioidaan seikkoja. HUOMIOISTUIMELTA KÄSIN operoivaa seikkain­huomioitsija­toimi­henkilöä kutsutaan joskus HUOMARIKSI.
HUOMIOKAPITULI
HUOMIOKAPITULI on SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON hallinnollinen toimielin, jonka tehtäviin kuuluu monenmoinen asiointi sekä seikkojen huomiointi.
HUOMIOKIRKKO
HUOMIOKIRKKO l. KATETRAALI on SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON riippakunnan keskuskirkko, jossa seikat huomioidaan keskitetysti.
HUOMIOPÄIVÄ
Erään lahkon mukaan maailmanhistorian viimeinen päivä; päivä, jolloin kaikki seikat viimein huomioidaan — mukaan luettuna G‑seikat.
HUOMIOTALOUS
Talousjärjestelmä, joka pyörii pitkälti seikkojen huomioimisen ympärillä. HUOMIOKOTITALOUDEN jäseniltä ei tapaa jäädä seikkoja huomioimatta — paitsi tietysti G-seikkoja.
HUOMIOVALTA
Jos henkilöllä on oikeus huomioida jokin seikka, sanotaan hänellä olevan HUOMIOVALTA sanottuun seikkaan nähden.
HUONEKALUTENNIS
On hyvin ahdaskatseista rajoittaa tenniksenpeluunsa huonekaluista vain pöydille ja kentille (on toisaalta TAVALLAAN melko avarakatseista lukea kenttä huonekaluksi) — siispä suositellaankin kokeiltaviksi pulloilulajeiksi esim. TUOLI-, KIRJAHYLLY- ja SÄNKYTENNISTÄ.
HUONEKALUVIINA
Eräs alkoaineryhmä, jonka tunnetuin tuote lienee Pöytäviina. HUONEKALUVIINOJEN joukko kuuluu yläkategoriaan ESINEVIINAT.
HUONO
TAVALLAAN "hyvä". "Hyvään" pyrittäessä yleensä päädytään HUONOON, niin kuin huono onkin, ainakin KOKKEEKS.
[huono riimi]
Huono riimittely on LEIKKISÄÄ ja sikäli kannatettavaa. Täyksi asetettakoon NAAMANVÄÄNTÄJÄperäinen esimerkkiriimi:
Tässä teille riimi uus:
perunamuus
HUONO SAPIENS SAPIENS
Kahdesti viisas ja silti huono.
HUONOA KANNATTAA AINA ODOTTAA
HUONOA ei ainoastaan kannata, vaan yleensä joutuu odottamaan. Sanonta kuuluu työnjohto-opillisten viisauksien luokkaan.
HUONON DYNAMIIKAN TOINEN PÄÄSÄÄNTÖ
Luonnon tapahtumat vievät kohti suurempaa huonoutta. Lokaalisti huonoutta voidaan vähentää, mutta sekin enentää universumin kokonaishuonoutta. Sivumennen voidaan todeta, että tämä sääntö on ainoa pätevä sääntö ajan suunnan määräämiseksi: aika on suurempi siellä, missä huonous on suurempi.
HUONONTAA
Yleisverbi, jota voi käyttää miltei minkä tahansa transitiiviverbin asemesta. HUONONTAMINEN ei välttämättä vaikuta tulosteen laatuun heikentävästi. Ks. myös "ONKO SE NYT HUONO?"
HUONOOJA
HUONOOJA HUONONTAA huonosti. Varsinkin tulisijat tulee HUONOTA säännöllisesti, puhumattakaan vesisijoista — tahi menisijoista.
HUUTELUAINE
HAPAN.
HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLUKKA
Varsin kummeksuttava kansanviisaus. Teemasta käytetään myös variaatioita HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLUE; HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLISO; HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLIKUU sekä HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLIINTUMISAIKA. Sane variaatioineen on kummallinen ennen kaikkea siksi, että se on niin valheellinen: tunnetustihan paras on marsu.
HYÖKKÄYSASIANAJAJA ON PARAS PUOLUSTUSASIANAJAJA
Jos kerran on niin, että hyökkäys olisi paras puolustus, on tästä pääteltävä, että HYÖKKÄYSASIANAJAJA todella ON PARAS PUOLUSTUSASIANAJAJA, kuten tämä vanha sanonta väittää. Että HYÖKKÄYSASIANAJAJIA ylipäidensä on, perustuu symmetriaan: jos on PUOLUSTUSASIOITA, on myös HYÖKKÄYSASIOITA, ja asiat tarvitsevat ajajansa. Sanonnan ilmaisemasta totuudesta voidaan johtaa yllättävä väite syyttäjä on paras puolustusasianajaja, mikäli HYÖKKÄYSASIANAJAJA mielletäänkin syyttäjäksi. Lainopilliset sutkaukset saattavat olla yllättävän yllättäviä.
HYPÄTÄ KOLMILOIKKAA
HYPÄTÄ PITUUTTA oikein reippaasti t. kolmesti.
HYPÄTÄ LYHYYTTÄ
HYPÄTÄ PITUUTTA aivan vähän vain.
HYPÄTÄ PITUUTTA
Kuluttaa (runsaasti) alkoholituotteita sisäisesti KÄSIN. PITUUSHYPPY suoritetaan usein SIHNEytymistarkoituksessa.
[hyperadverbillistyksellisesti]

Adverbi l. seikkasana:

on sanaluokkanimitys taipumattomille tai vajaasti taipuville sanoille, jotka ilmaisevat lauseessa esitetyn tilanteen erilaisia puitteita ja suhteita kuten aikaa, [- -] tapaa, [- -]

Käsillä olevassa lapautteessa käsintellään vain sellaisia tavan ilmaisuja, jotka päättyvät tarpeettomällisesti -sti ja joita on mahdollisesti illistetty. Usein illistys on melkein pakollista kielenkäytön luontevoittamiseksi; esim. ehkällisesti lienee useimpien mielestä sujuvampi kuin ehkästi. Käytäntö on erittäin hyvä, ja sitä on helppo noudatella suorastaan mekaanillisesti; esimerkillisesti mällien mukaan näin: OUJEELLISESTI; VÄLITTÖMÄLLISESTI; KERTAKAKKISESTI; MUUTENNILLIS-BTW:LLISESTI JA NIIN EDELLEENNILLISESTI.

HYVÄ MEISINKI
Onpas mukavaa.
HYVÄN SÄÄN AIKANA
Kun SÄÄ olet hyvä.
HYVÄT JUSSIT!
Huumoripitoinen tapa toivottaa hyvää mitä tahansa juhlaa (tai arkea), paitsi tietenkin juhannusta. Erityisen suositeltava käyttötarkoitus on työyhteisön hyvästely työpaikalta poistuttaessa — paitsi tietysti, jos poistumisen akti suoritetaan tarkoituksena siirtyä juhannuksen viettoon. Ks. myös HYVÄT PÄSSIT!
HYVÄT PÄSSIT!
Huumoripitoinen tapa toivottaa hyvää mitä tahansa juhlaa (tai arkea), paitsi tietenkin pääsiäistä. Erityisen suositeltava käyttötarkoitus on työyhteisön hyvästely työpaikalta poistuttaessa — paitsi tietysti, jos poistumisen akti suoritetaan tarkoituksena siirtyä pääsiäisen viettoon. Ks. myös HYVÄT JUSSIT!
HYVÄT ON VEHKEET
Asiat eivät suju, so. MENE TUUBIIN; hankevälineistö ei ole moitteettomassa kunnossa.
HYVIN HAETTU, ERIK[IT]
Tällä murjaisulla on etymologiansa kotimaisessa TV‑"viihteessä", nimittäin Suomen tietoviisas ‑nimisessä tietokilvoittelussa. Ortodoksinen käyttö sopii tilanteeseen, jossa joku esittää terävänäköisen arvion seikasta, joka on kaikille ilmankin vuorenselvä.
Luulisin, että ulkona sataa, koska ikkunaan pisaroi vettä.
HYVIN HAETTU, ERIK!
Sane on monikollisena tietenkin vielä monin verroin LEIKKISÄMPI:
Arvelemme, että työllisyyttä voisi parantaa esimerkiksi vähentämällä työttömyyttä.
HYVIN HAETTU, ERIKIT!
HYVINSOINTIVALTIO
HYVINSOINTIVALTIO (joskus myös HYVINSOINTIYHTEISKUNTA) on sellainen valtio‑opillinen konstruktio, jossa taataan ihmisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien lisäksi myös musikaaliset oikeudet.
IDEOLOGIA
Vähän tunnettu erikoisdisipliini, integroitujen ohjelmointiympäristöjen selitysoppi.
IDNAPPAUS
Kuten ihmisryöstö, mutta kohdistuu erääseen ns. psyyken ns. osaan. Ns. psykoanalyyttisen omaisuusrikollisuuden piirissä tunnetaan myös teot EGONAPPAUS ja SUPEREGONAPPAUS, joista jälkimmäinen on erityisen törkeä tekomuoto edellisestä. Kaikki mainitut teot ovat teonkuvaukseltaan melko epämääräisiä, koska suojeltujen oikeushyvien kohteet ovat varsinaisesti olemassa vain voimakkaan pseudotieteellisessä mielessä.
IHAN KIVA
Täydellisen murskaava kritiikki. Erit. materaalista hyödykettä arvioitaessa voidaan sama ilmaista näin: SE ON VARMAAN IHAN HYVÄ MÖKILLÄ.
[-illi-]
LEIKKISYYDEN tavoittelussa on sopivaa käyttää monista sivistys‑ ja epäsivistyssanoista keinotekoisesti pidennettyä, illillistä muotoa: KEEMILLINEN pro KEEMINEN; EPISTEMOLOOGILLINEN pro EPISTEMOLOGINEN jne. Eritoten disipliineistä puhuttaessa on syytä LEIKKISTÄÄ lisää: MATEMAAGILLINEN pro matemaattinen jne.
IL[I]MAN MUUTA [JA MUUT ILMAN]
Voimakas, joskin ruratiivinen myönnön ilmaus.
ILMESTYS, KIRJA! NYT!

Suosittu manaus, jolla yritetään säikyttää kadoksissa oleva kirja nähtäville.

ILOINEN PERSETAPAHTUMA
HULLUNKURISET PERSEET -LAPAHTUMAT ovat lähes poikkeuksetta suuren ilon aiheita; tämä fraasi on siis TAVALLAAN vähän pleonastinen, mutta silti erittäin käyttökelpoinen.
IMHOTEP
Lyhennelmä erikoisesta egyptiläisnimestä INMY­HUMBLE­OPINION­TEP.
IMPERIUMIN VIHTAISKU
Järjestysvalta iskee saunoihinne, iskee vihdoin tai vihtojen läsnäollessa tai muuten vastaisessa kontekstissa. Joku on tiettävästi tehnyt elokuvan teemasta, omituista kyllä.
IMPROVISOIMATA
v. sepittää moitteita t. toruntimia ns. lennosta, "lonkalta". Hän IMPROVISOIMASI LOUHOKSEN mökäöljytarjonnan, vaikka myynnissä oli sentään sekä KEPUCCINOA, NEULOSTA että monenmoista hapanta.
IN DUBIO PRO LAPANEN
Roomalaisen oikeuden peruspilareita: epäselvissä tapauksissa on kallistuttava LAPASEN kannalle.
INFINITESIMAALINEN
Ääretöntä työehtosopimusta koskeva.
INNEBRANDY
Ruotsiksi sisällä nautittu Brandy-tyyppinen väkijuoma. Suomeksi puhutaan yleensä SALIBRANDYSTÄ tai BRÄHLYSTÄ.
IRON‑IA
vanh. SALA-ⅣA eli piiloteltu itseisNEULONEN (neljännen veroluokan oluen vahvuinen olut, jota ei siis tarvitse enää NEULOSTAA).
ISKEE KUIN MÄRKÄ SUKKA
Iskee melko lapasesti. Elokuvaperäinen variaatio teemasta: ISKEE KUIN MÄRKÄ PAISTINPANNU.
ISKEE KUIN MILJOONA KUPERKEIKKAA
Surkeajännitys‑lehden mainos‑slogan. Lehteä on yritetty kaupata myös lauseella ISKEE KUIN MILJOONA OHMIA.
ISO SISÄÄN VAIKKA ISOISÄÄN
Tervehdys tai muu yleinen mölähdys. Saneesta tunnetaan myös hyvin vulgaari erityisesti maalareille tuttu laajennus.
ISO [X]
Kehotus korjata spatiaalisia koordinaattejaan tai ryhtyä johonkin toimeen KOKKEEKS KÄSIN (X = "ulos", "LOUHIMAAN", ...)
ISOT POJAT
Täydellisen ehdoton auktoriteetti ja viimeinen referenssi alalla kuin alalla.
…JA SILLÄ RIPULI!
Asia on loppuun käsitelty; seikka on täysin huomioitu. Sanontalopukkeella pyritään ennakkovaientamaan kritiikki, joka kohdistuisi tarkoitettuun asiaintilaan.
JÄÄKAAPPI YLI SYNKÄN VIRRAN
Vaikeahkonsutjakkaasta muuttotoimenpiteistöstä kertova käännöspiekselmä, jonka alkuperäinen, angloamerikkalainen nimi on Fridge Over Troubled Water.
JÄÄNYT KUTI PIIPPUUN
Jokin hanke on jäänyt kesken tai suoritettu vajavaisesti, ehkä tarkoitettuakin huonommin. KUTI saattaa usein JÄÄDÄ PIIPPUUN ihan tieten ja tarkoituksellisesti.
JÄITÄ KÄÄNNELLESSÄ
Hyvin kompakti fraasi, jolla voi erittäin vahvasti ilmaista kuulumisdeprivaationsa. ks. JÄITÄ POLTELLESSA, PÄÄTÄ KÄÄNNELLESSÄ.
JÄITÄ POLTELLESSA
Puhujalla ei ole raportoitavana mitään mielenkiintoista tai uutta. Tässähän se, JÄITÄ POLTELLESSA. Useimmiten vastauksena kuulumistiedusteluun, ks. esim. MITÄ JOHTAJA?
JALAN
Ei KÄSIN. JALAN KÄSIN: jalan, jaloin, siis suorittaa alaraajoin, alaraajoja hyväksi käyttäen. SINNEYTYMISEN voisi suorittaa vaikka JALAN KÄSIN.
JALKALAPANEN
Alaraajan tyypillisesti maata lähempänä olevassa päässä tyypillisesti pidettävä asuste, ns. "sukka" t. "kenkä", harv. "saapas".
JÄLKIVIINA ON JÄLKIVIISASTEN JUOMA
VIINAN sanotaan usein olevan VIISASTEN KIVI tai - KERHO. Tässä käsillä KÄSIN oleva sanonta vaikuttaa pintapuoleltaan leikkistetyltä muunnelmalta eräästä tunnetusta sanonnasta, jolla yritetään välittää tietoa alkoholin viisastavasta vaikutuksesta. Tämä pintapuolinen vaikutelma on täsmälleen oikea.
JALLUSINAATIO
Jaloviina-merkkistä MÖKÄÖLJYÄ nauttimalla aikaansaatu havaintoharha.
JATKETAAN HARJOITUKSIA
"Jatkakaamme kesken olevaa hankettamme."
JATKETAAN NÄILLÄ ASETUKSILLA
Homma toimii; ei ole syytä muuttaa premissejä.
JEBAB!

Turkkilaistyyppinen ruokaisa myöntöinterjektio, joka on johdettu tavanomaisemmasta jeba-myöntelysanasta. Vielä hienommin voi JEBABin tarjoilla DÖNER JEBAB! tai JEBAB RANSKALAISILLA.

JEKKU-PETTERI
LEIKKISIEN kujeiden usein toistuvaan suorittamiseen taipuvainen TÖRKYMÖYKKY. KUUNOTARpuoleista JEKKU-PETTERIÄ tavataan nimittää JEKKU-PETTERITTÄREKSI.
JENKKAKONE
Tyypillisesti liekewoimaa hyödyntävä laite, joka on valmistettu silmällä pitäen käyttäjänsä tarvetta tallennetun äänen (usein ns. "musiikkia") uudelleen tuottamiseen, ns. äänentoistoon.
JEPARDI
Voimakkaan ludensiivinen myöntöinterjektio, jonka LEIKKISYYS perustuu pitkälti poliisia tarkoittavan jepari‑sanan kanssa leikittelyyn. Kannattaa panna merkille, kuinka näppärästi RDI‑ludenssisuffiksi on TAVALLAAN pantu melkein infiksiksi ajatellen juuri äsken mainittua jeparia. JEPARDI saattaa myös huokutella huonoon riimittelyyn, kas näin:
Maistuisko GEPARDI?
JEPARDI!
JEPISTOLA
Melko tarkkarajainen myöntölapaute: Kyllä vain, seikat todella ovat melko epäreilulla tolalla.
JO UKOSSA TYHMYYS TIIVISTYY
Tyhmyyden tiivistyminen on miehessä alkanut, mikä on hyvä juttu.
JOHANNYTTEIN VELJESKUNTA
Virtuaalinen veljeskunta, jonka jäsenet päivittelevät usein ja runsaasti, tavallisesti täysin vailla syytä.
JOKA PIZZAA SÄÄSTÄÄ, SE VIHAA LAPASTAAN
Lähes raamattuperäinen aavistuksen omalaatuinehko LAPAUTUS.
[jokin] ON [jotain], VAIKKA VOISSA PAISTAIS
Jotkin LAPASET eivät muuksi muutu, vaikka niitä paistaisi voissa. Kannattaa panna merkille sellainen seikka, että jotkin LAPASET kyllä muuttuvat kovastikin voissa paistossa, joten lausahdus ei ole identtisesti tosi.
JOKKANTII!
Erkki Liikas -fanit tervehtivät toisiaan luontevimmin juuri näin.
JORMAKAS
Melkeä; aikamoinen.
…JOS TYKKÄÄ SEMMOSESTA
Utala myöntävän-kieltävä jatkoLAPANEN, jolla voi samanaikaisesti näennäisesti myötäillä keskustelukumppanin tuoretta lausuntoa ja SAMALLA irtisanoutua sen semanttisesta sisällöstä täysin. Pesäpallomatsiin lähteminen olis varmaan IHAN KIVA idea, JOS TYKKÄÄ SEMMOSESTA.
JOS [X] METSÄSSÄ, NIIN [Y]?

Metsässä käsin sijaitsevia puita

Kaukoulkomaalaiseksi väitetty ar­voi­tuksellinen kysymys kuuluu jos puu kaatuu metsässä, eikä ketään ole kuulemassa, kuuluuko siitä ää­ni? Kysymys on tavalliseen tapaan varsin hyvä, ja siihen vas­taa­mi­seen ryhtyvät syyllistyvät ta­val­li­sesti monenlaiseen tuomittavaan filosoofillisointiin. Kysymys on joka tapauksessa siinä määrin kut­kut­tava, että siitä on julkaistu runsaasti muunnelmia, melkein kak­ki julmetun LEIKKISIÄ. Alla ko­ko­elma tarkoitettuja muunnelmia:

 • Jos mies puhuu yksin met­säs­sä, eikä yksikään nainen ole kuulemassa, onko hän silti vää­räs­sä?
 • Jos puu kaatuu metsässä, eikä kukaan ole kuulemassa, niin miksi ihmeessä sen pitäisi ketään kiinnostaa?
 • Jos mies seisoo yksin metsässä, niin miksi ihmeessä?
 • Jos Schrödingerin puu kaatuu metsässä, eikä kukaan ole havaitsemassa, puu lienee sekä pystyssä että kaatunut?
 • Jos metsässä kaatuu puu ilman kenenkään myötävaikutusta, saadaanko siitä silti tukiaiset?
[jotain] ISOLLA [kirjaimella]
Varsin yleinen on pyrkimys korostaa jonkin sanan osuvuutta tai sen tarkoitteen "aitoutta" sanan tarkoitteena loitsumalla [jotain] ISOLLA [kirjaimella]; esim. murheilufraseologiassa on tavanomaista sanoa jostakin (yl. joukkuelajin ryhmästä) JOUKKUE ISOLLA J:LLÄ. Pyrkimys tietenkin epäonnistuu, mutta saneen käyttö on silti sen typeryyden nojalla suositeltavaa. Vielä LEIKKISÄMMÄKSI sane tulee, jos vaihdetaan [kirjaimen] tilalle jokin muu kuin [jotakin] tarkoittavan sanan alkukirjain on: PASKAA ISOLLA S:LLÄ; LEGENDA ISOLLA K:LLA — kuten havaitaan, jos [kirjain] valitaan s.e. sitä ei laisinkaan esiinny [jotain] tarkoittavassa sanassa, on LEIKKISYYS maksimissaan, tai jopa sen yli.
[jotain] KOLMANNELLA — SAA SUORITTAA!
Tämä puolustusvoimaperäinen toimeenryhtymiskehote on erittäin ärsyttävä, ja siis oikein suositeltava kaikkeen käyttöön. PITUUSHYPPYÄ KOLMANNELLA — SAA SUORITTAA! LAPASTUSTA KOLMANNELLA — SAA SUORITTAA!
JOTESKI GROTESKI
Jollain määrittelemättömällä tavalla omituinen ja sikäli vieroksuttava.
JOTOS
Se, missä ollaan, kun ryhdytään LOUHOSTELUN toimeen. Jaahas, ollaankos sitä oltu jossain JOTOKSELLA? Tarkoitetusta (ja tässä ilmeisesti paheksutusta) toimesta voidaan kompaktisti käyttää myös verbiä JOTOSTELLA.
JOUKKOTAPPELU
Joukko-opillinen välienselvittely, joko 1º joukkojen välinen tai 2º jonkin joukon alkioiden välinen. Ykköstyypin tapauksessa tarkoitetaan useimmiten kahden joukon 𝔸 ja 𝔹 alkioista karteesisella tulolla 𝔸 × 𝔹 muodostettujen parien tappeluiden joukkoa 𝕋𝔸𝔹. Kannattaa panna merkille, että ykköstyyppinen joukkotappelu jää kovin vaisuksi, jos toinen joukoista on tyhjä joukko ∅; tällainen tulo 𝕋𝔸∅ on nimittäin ∅. Kakkostyypin tapauksessa tappelunmuodostussäännöt ovat hieman epämääräisemmät, mutta pantakoon nyt erityisesti merkille, että tappelunmuodostusjoukossa on syytä olla vähintään kaksi alkiota, tai syntyy joko ns. itseistappelu tai tyhjä tappelu 𝕋 eli tappeluton joukko.
JOULEPUKKI
Myytillinen hahmo, joka kansanperinteen mukaan kuljeskelee vaanimassa eritoten KUUNOKKEITA, ja pyrkii jakamaan niille energia-annoksia. Sanotun toimihenkilön aktiviteetti on hyvin traditionaalillista, eikä sen motiiveja tunneta.
JOULUAATTO
Ajanhetki juuri ennen kuin käy hyvä tuuri, JOULU. JOULUAATTO voidaan tavallisesti havaita vasta jälkikäteisesti KÄSIN.
JUHLAUUSINTA
Jos vitsi tai muu lausunto on sellaisella uusintakierroksella, että sen järjestysluku on ns. pyöreä l. tasaluku kymmenjärjestelmässä, on kyseessä JUHLAUUSINTA.
JUMALAPADZILLA
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON mytologiaan kuuluva hirviö.
JUMALAPANEN
1. Korkeimman mahdollisen auktoriteetin asettama LAPANEN. 2. Erittäin suuri LAPANEN.
JUMARAKENNUSTARVIKE
Metavoimasana; JUMAVASARAN, JUMANAULAN ja JUMALAUDAN yläkäsinte. JUMALAPANEN on samaa juurta, vaikkei LAPANEN varsinaisesti rakennustarvike olekaan — kuin silloin tällöin.
JUUBAJOKI
Erittäin suuri määrä SIHNEyttävää elintarvikehyödykettä.
JUURI NÄIN!

Hyvin voimakas myöntölauseke, jonka oikeakielinen käyttö on erittäin tarkkarajaista:

 • Sane on syytä aina huutaa, tai ainakin lausua erityispainokkaasti.
 • Käytettäessä sanetta olisi paras olla juovuksissa.
 • On erittäin suositeltavaa noudattaa sellaisia prosodillisia keinoja, joilla ääntelyn saa kuulostamaan mahdollisimman ärsyttävältä.
Myöntelyn voimakkuutta voi kätevästi lisätä toistelemalla sanetta tauotta ja keskusteluvastustajan muista repliikeistä piittaamatta, tai venyttämällä sanaa 'juuri': JUUUU-UUURI NÄIN!

JUURI NÄIN! on hyvin suosittu esimerkillisesti meluisissa tikanheittoseurueissa, ja sen katsotaankin saaneen alkunsa sellaisessa:

— Kirjuri saa kertoa vain, kuka on eniten jurrissa, eikä mitään muuta!
JUURI NÄIN!

Rinnakkaismuotona esiintyy usein — erityisesti vähemmän raivokkaissa yhteyksissä — JUURINÄINNILLISESTI ja sen ludensiivimuoto JUURINÄNNILLISESTI.

KAIKKEA NE [jotkut] KEKSII
Tällä sanonnahduksella on tapana taivastella jonkin LAPASEN hienoutta tai huonoutta. [jotkut] on usein SÄHKÖINSINÖÖRIT, joilla on tapana keksiä lähinnä hienoja MELKUTTIMIA ja LAPATTIMIA, eikä niinkään huonoja — oikein huonoja LAPARAATTEJA kommentoidaan tavallisesti KAKKIA NE KONEINSINÖÖRIT KEKSII, tai abstraktimman vehkeen kyseessä ollen vaikkapa KAIKKEA NE TURKULAISET KEKSII.
KAIKKI LAPASET YHDESSÄ KÄDESSÄ
Riskienhallintateoriaa; tarkoitettua tilannetta on yleensä syytä pyrkiä välttämään. Yleensä on myös hyvä välttää päinvastaista tilannetta, jossa kaikki kädet ovat yhdessä LAPASESSA.
KAIKKI SITRUUNALIMONADI
"Asiat ovat kunnossa." Sane on syntynyt jo sinänsä umpiLEIKKISÄSTÄ "all right"-muunnelmasta "all sprite".
KAIKKI SORMET LAPASESSA
Järjen valon kirkkauteen kohdistuvien epäilysten LEIKKISÄ ilmaisutapa. Hänellä ei taida olla ihan KAIKKI SORMET LAPASESSA. Kuten usein on, voi saman seikan ilmaista muinkin lähes yhtä huonoin tavoin. Mahtaakohan se PELATA IHAN TÄYDELLÄ PAKALLA?. Ei taida HISSI MENNÄ IHAN YLÄKERROKSEEN ASTI. Liekö hällä KAIKKI INKKARIT KANOOTISSA?
KAKKA TAPAHTUU
MaailmankatsomusLAUSUNENTO. Koska kyse on hyvinkin fundamentaalisesti kantaa ottavasta LAPASESTA, on usein tarpeen loiventaa ottamaansa kantaa. Silloin elämänasenteensa voi julkistaa lausuen pikemminkin "KAKKA TAPAHTUNEE". Varovainen arvio siitä, että KAKKA on jo mahdollisesti TAPAHTUNUT, esitetään "KAKKA TAPAHTUNI".
KAKKAA PÄÄLLE!
KAKKAPELIITTAIN sotahuuto.
“KAKKI” pro “kaikki”
LEIKKISYYTTÄ suorastaan tihkuu tavasta käyttää sanaa "KAKKI" pronominin "kaikki" asemesta: KAIKEN KAKKIAAN (vielä paremmin: KAKIN KAKKIAAN); KERTA KAKKIAAN; KAKKIVALTIAS; KAKKIVOIPA; KAKKIRUOKAINEN jne.
MITÄ USEAMPI KAKKI, SEN HUONOMPI SOPPA

Vanha viisaus mitä useampi kokki, sen huononpi soppa väittää, että parhaat keitot eivät synny komiteatyönä. Väite on erittäin outo, ja sitä paitsi halventaa komitealaitosta aivan silmittömästi. Loogisestikin se on siinä mielessä outo, että kokkien määrän ei luulisi vaikuttavan niinkään sopan laatuun kuin sen määrään.

Tässä käsillä oleva viisaus-variaatio on selvästi oikeassa, ainakin soppaanpanemismielessä — kenties tätäkin enemmän; mahdollisesti jopa tätäkin.

KAKSIN KÄSIN AINA KAUNIHIMPI
Vanha sanonta yrittää muka väittää, että KAKSIN KÄSIN olisi poikkeuksetta vähemmän rumaa kuin KÄSIN.
KAKSIPIIPPUINEN MIEKKA
Puheena oleva asia ei ole vallan vailla negatiivisia konnotaatioita. Saneesta käytetään silloin tällöin myös varianttia KAKSITERÄINEN HAULIKKO.
KALJAASI
Kuin FAGOTAASI, mutta suoritetaan PISNESHOOFFENIA LOUHOSTELLEN.
KALJABALIIKKI
Olutta nauttimalla mukaansaatettu äläkkä, kahakka tahi muu vastaava LAPANEN.
KALJADOS
1. Ihmisoikeusrikkomus, kieltäytyminen kaljan tarjoilusta ("Denial of Service of kalja"). Ykköstyypin ns. toisen kertaluokan KALJADOSISTA syytetään joskus HALLITUSTA. Endogeeninen K. puolestaan johtuu usein NÄKÖKULMAONGELMASTA t. muusta TOIMENPIDEKIELLOSTA. 2. Kaljapäissään tai kaljan avulla suoritettu DOS‑tyyppinen hyökkäys. KALJADDOS kuten edellä, mutta hajautetusti. Sanetta käytettäessä on visusti varottava sen sekaannutusta CALJADOSIIN.
KALJAKUKKO
Perinteikäs khainuulainen ruokalaji. Puhtaimmat ilmentymät KALJAKUKOSTA ovat konstituutioltaan KÄSIN usein varsin nestemäisiä. LENTÄVÄ KALJAKUKKO: ballistinen LASIVILLAPAITA
KALJAPAIMEN
Villin lännen ikoni, toimihenkilö, jonka vastuullisena tehtävänä on paimentaa PISNESHOOFFENIT s.e. ne eivät karkaile.
KALJAPUIKKO
PISNESTÄ leivittäen valmistettu alkoaineannos. KALJAPUIKOT ovat varsin harvinaista herkkua, arvatenkin valmistustavan vaikeuden tähden.
KALJASTUSKORTTI
Valtiollisen, kunnallisen tai muun viranomaisen tai epäviranomaisen myöntämä lupaa KALJASTAA jossain. KALJASTAMISELLA tarkoitetaan joko PISNESHOFENIN hankintatoimenpiteistöä tai GEPARDIN LOUHOSTELUA eli KOLMOSLOIKKAA.
KALJENTERI
Louhoksistaan on hyvä pitää kirjaa, ennen kaikkea ennalta KÄSIN. KALJENTERI on juuri tähän tarkoitukseen varattu suunnittelu- ja kirjanpitoväline. JOULUKALJENTERI on joulunajan louhosteluun erityisesti suunniteltu KALJENTERI; sen kehotusten mukaan suoritettua louhaisua sopii kutsua LUUKUTUKSEKSI. KALJENTERIN ludensiivimuotona esiintyy usein KALJENDER.
KALLIOFORNIA
Maailman navan erään osan LEIKKISTETTY nimi.
KALLONHALKAISUTALKOOT
Snooker-sessio. Sane viittaa siihen tosioon, että snookerin peluu tyypillisesti muistuttaa pään seinään hakkaamista.
KÄMMENEN
Reippaasti LEIKKISTETTY numeraali 10. LOUHOSTAUTUMISEN vois suorittaa vaikka PAUTTIARALLAA KÄMMENEN KANTTUROILLA KÄSIN. KOKKEEKS.
KÄMMENOTTELU
KÄSIN suoritettu KÄMMENkertainen ottelu.
KANDEROLLI
adj. FANDEROLLILLA tavalla kannattava (hanke tai toimi).
KANIIKKIHÄIRIÖ
HUOMIKIRKON papin tai HUOMIOKAPITULIN jäsenen aiheuttama t. kokema häiriö.
KÄNNÄNTAI
Sunnuntai on (useimmille) tunnetusti paras louhostelupäivä, koska ① sunnuntaisin ei kenelläkään ole muutakaan tekemistä; ② koko päivä on käytettävissä pituushyppyyn; ③ ns. tavanomaista työviikkoa (ei työ‑) harrastavalla seuraavana päivänä mahdollisesti nautittavaksi asettuva näkökulmaongelma voidaan kärsiä työnantajan (ei työnantajan) ajalla. Bonus‑etuna mainitaan vielä ④ se seikka, että sunnuntaisin ei alan liikkeissä tyypillisesti ole runsaita määriä alan noviiseja haittaamassa toimenpiteitä. Niinpä ehdotetaan sunnuntain kutsumista uudissanalla KÄNNÄNTAI. Sanaa sopii käyttää myös jostain muusta päivästä, joka omassa kalenterissa on samankaltaisessa asemassa, esim. epätyypillisen työrytmin (ei työ‑) ansiosta. Ottakaa tekin siis TILAISUUDESTA BAARIN, ja sisällyttäkää PISNESSUUNNITELMAANNE KÄNNÄNTAINEN BARTITUURI.
KANSALLIS-OSAKE-PANIIKKI
Jo edesmennyt suomalainen, osakeyhtiömuotoinen paniikkilaitos. KANSALLIS-OSAKE-PANIIKKI oli aikanaan suuri PANIIKKITOIMIHENKILÖIDEN työnantaja.
KANTTUROILLA
NÄPPÄIMILLÄ.
KAPELO
Puute, vajaus: kun jotakin on OHUVELTI, vallitsee mainitusta asiasta KAPELO; KAPELO viittaa usein täydelliseen deprivaatioon: Nyt ei arvaa LOUHOSTAUTUA, on vähän KAPELOA rahasta KÄSIN.
KÄPS-LUKKO
Jos Käpylän Pallo olisi nimeltään Käpylän Palloseura (KäPS) ja sillä olisi jääkiekkojoukkue SM-liigassa, olisi meillä pari kertaa kaudessa tilaisuus seurata ottelua KäPS-Lukko.
KÄSI MAASSA MAAN TAVALLA
Sanonta: LOUHINTA on kulttuurisista syistä KÄSIN syytä suorittaa paikallisia käytänteitä noudattaen.
KÄSIN
Ei JALAN; sidesana, jonka voi sijoittaa mihin tahansa KÄSIN. Toimii myös täysin irrallisena. KÄSIN. Harvinaisena erityismerkityksenä "yläraajoin, yläraajoja hyväksi käyttäen". KAKSIN KÄSIN: enemmän kuin KÄSIN. KÄSINistä on myös väitelty; kaiketi KÄSIN on sekin tehty.
KÄSINE
KÄSIN, jonka perään on lisätty E-kirjain.
KÄSINNEULA
Eräässä KHAINUUN osavaltiossa sijaitseva korkeanSUTJAKKA rakennelma. Rakennelman alkuperäistä tarkoitusta ei tarkkaan tunneta, mutta nykyään sitä käytetään ulkopaikkakuntalaisten säilytykseen; KÄSINNEULASTA KÄSIN on ulkopaikkakuntalaisen hyvä seurata paikallista elämää.
KÄSINO
1. KÄSIN suoritettavien uhkapelin muotojen harrastusmahdollisuuksia tarjoava laitos. KÄSINOTALOUS manuaaliseen uhkapeliin perustuva talousjärjestelmä. 2. KÄSIN, jonka perään on lisätty O-kirjain. Ks. myös KÄSINE.
KÄSINOJA
1. oj. veden valuttamista varten valmistettu, tavallisesti maassa sijaitseva erityinen kouru, joka yleensä rakennetaan paikalla kaivamalla KÄSIN. 2. ist. istumislaitteistoon, yleensä ns. tuoliin kiinnitetty laite, jonka varassa tuolin­käyttö­henkilö­kunta saattaa lepuuttaa käsiään KÄSIN.
KÄSINTE
1. KÄSIN, jonka perään on lisätty tavu TE. 2. Ajattelun t. ajattelemattomuuden luoma abstrakti t. konkreettinen hahmo; seikalle tai asialle ominaisten t. epäominaisten piirteiden kokonaisuus t. vajanto.
KÄSINTYÖ
KÄSIN tehtävä TYÖ.
KASTELLAAN
Kuin KATSELLAAN, mutta konsonantin­kääntö­tempun ansiosta kovin paljon LEIKKISÄmpi.
KASTIKKEETON KAPINALLINEN
Monikuvataireluoma, alkup. nimeltään REBEL WITHOUT A SAUCE.
KATASTROFALLINEN
1. Onnettoman fallinen. 2. Katastrofaalinen-sanan tahattollis-LEIKKISÄ väärinkirjoite. Tämä virhe voidaan tehdä — ja usein tehdäänkin — aivan täysin tarkoi­tuk­sel­lisesti, nimenomaan edellä tarkoitettu leikkisyys­vaikutus mielessä.
KATASTROGANOFF[I]
1. Venäläisperäinen liharuokakriisi tai -onnettomuus. 2. Venäläistä liharuokalajia muistuttava onnettomuus. 3. Katastrofi rajusti ludensifioituna. Lopun valinnainen I toimii joko ruraatiomodifikaattorina tahi korostamassa sellaista seikkaa, että käsillä on nimenomaisellisesti kohdan 3. tarkoittama merkitys.
KATETRAALI
1. katetrointiin varattu juhlavahko tila. 2. HUOMIOKIRKKO. 3. kate-editorin käyttöön pyhitetty tila.
KÄTISYYSRAJOITTEINEN
Ns. oikeakätisyydestä kärsivä henkilö.
KÄTISYYSRAJOITTEISTO
Ihmiskunnan keskinkertaisto. POLIITTINEN KÄTISYYS­RAJOITTEISTO on lähes aina väärässä, mintähden sitä kutsutaan leikillisesti joskus "oikeistoksi".
KATO, KATO, KAALIMATO
Erittäin LEIKILLISEKSI tarkoitettu ilmaus, jonka merkitystä ei tarkoin tunneta. Saattaa päästä itähelsinkiläisen kitaristin suusta (tai näppäimistöltä).
KATOS [voimasana], JOHAN LAPPAA LAPASIA
(Yl. runsasta) lumen- tai vedentuloa kommentoiva interjektio.
KATSELLAAN KORVAKUULOLTA
Katsellaan, so. yrittäkäämme koordinoida hankeaikataulujamme s.e. puheena oleva hanke tulee kaikille osapuolille mahdolliseksi.
KATSOA KUIN KALLISTA MAKKARAA
Kuv. katsoa ihaillen, hyväksyvästi, nälkäisenä; vrt. KATSOA KUIN KESKIHINTAISTA MAKKARAA, tarkastella vailla intohimoa.
KAUSAALIPERJANTAI
Amerikasta alkanut yritysmuoti, jonka keskeisin tunnusmerkki on perjantaisin tapahtuva syy-seuraus­suhde­tyyppinen pukeutuminen.
KEFIIRI JA TERÄS
Eräs TV‑sarja, jossa kaksi PIIMISTIÄ seikkailee ajassa matkustaen ja ongelmia aiheuttaen.
KEHITTÄVÄ KESTITYS
Jos on olemassa kestävää kehitystä, tai ainakin ihmisiä, jotka sellaista vaativat, on TAVALLAAN symmetrian nojalla oltava myös KEHITTÄVÄÄ KESTITYSTÄ, kenties myös KEHITTYVÄÄ KESTITYSTÄ.
KEITTOKIRJA
LEIKKISÄNSUTJAKKA viittaus VÄRISILMÄLIIKKEEN hinnastoon.
KEMIIKKA
Kemia‑nimisen disipliinin ludensiivinen nimi. Alan harrastajaa on syytä kutsua KEEMIKOKSI. Erityinen KEMIIKAN ala on suorittaa KEEMISTELYÄ seisaaltaan; tointa kutsutaan osittain ulkomaankielisesti STAND UP ‑KEMIIKAKSI.
KEN SEIKKAAN TARTTUU…
…SE SEIKKAAN HUKKUU. Tämä lähes raamattuperäinen "viisaus" varoittaa toimihenkilöstöä ryhtymästä seikkojen huomioimiseen siten välttääkseen sotkeutumasta SÄÄDÖLLISEN MURHENÄYTELMÄÄN.
KEN TIETÄÄ, BARBIE EI[?]
Huomattavan LEIKKISÄ leiskaus, joka avaa ainakin seuraavia tulkintamahdollisuuksia:
 1. Sovinistillinen tulkinta: Barbie‑nukke ei tiedä sitä vertaa, mitä Ken.
 2. Ken tietää jotain, mitä Lyonin teurastaja ei.
 3. Kukapa tietää? Tässä tulkinnassa pilkunjälkeinen osa lapautetta jätetään kerta kakkiaan huomioimatta.
KEPUCCINO
1. GEPARDIannos. 2. Täydellisen ja pohjattoman epärehellinen kahvityyppi. Nimitys on TAVALLAAN ulkomaankielinen.
KESKINKERTAUSHARJOITUS
Melkein huonosti suoritettu, usein armeijamainen toimi tahi suorite.
KESTÄVYYSJUOKSUVAJE
KESTÄVYYSJUOKSUVAJE on tavallaanillisesti sisäisesti ristiriitainen käsinte: on näet niin, että jokainen sivistynyt yhteiskunta pyrkii 100 %:n KESTÄVYYSJUOKSUVAJEESEEN eli tilanteeseen, jossa kestävyysjuoksun määrä on nolla — tämä ristiriitatosiseikka TAVALLAAN tekeekin saneesta LEIKKISÄN, jos mikä.
KEUSTINEN
NÄKÖKULMAONGELMA; äännetään koistinen.
K[H]AINUU
Suur‑Kallion rajojen ulkopuolella sijaitseva suurehko maa-alue. Suur‑Kallion protektoraatit eivät kuulu KHAINUUSEEN.
KHAKISTOKRATIA
Sellainen yhteiskuntajärjestys, jossa valtaa pitävät pölynväriset toimihenkilöt tai toimihenkilöt, jotka pukeutuvat pölynväriseen vaatetukseen. Joskus tarkoitetaan jopa järjestystä, jossa tarkoitetunlainen vaatetus pitää valtaa. Varsin ymmärrettävästi tällaiset järjestykset ovat sangen harvinaisia. Ei pidä sekoittaa kakistokratiaan, jota taas ei pidä luulla johdetun LANTASTISESTA. Vakavan-leikkisästi KHAKISTOKRATIALLA tarkoitetaan joskus ikäänkuinnillisen erikoistetussa merkityksessä tarkoittamaan sotilasdiktatuuria -- sotilaathan mielellään esiintyvät likaisen-sutjakan värisessä vaatetuksessa. Melko valitettavana lienee pidettävä sitä, että tässä merkityksessä KHAKISTOKRATIAT ovat yleisemmän merkityksen vastaavia selvästi yleisempiä.
KIEROUTUSKESKUS
Erityinen liiketoiminta1‑kkö, jossa voi KIEROUTTAA aiemmin hankkimiaan hyödykkeitä, jotka ovat liiaksi suoristuneet ja siten tulleet tarpeettomiksi. Äärimmäisen LEIKKISISSÄ yhteyksissä KIEROUTUSKESKUSTA kutsutaan "Savoksi". Erityisenlainen, likaiseen peliin keskittynyt kieroutuskeskus on jostain syystä perustettu erääseen Suur‑Kallion protektoraattiin.
KIIHTYY KUIN KIRJAHYLLY
Kuvaa hyvin rauhallista henkilöä.
KIITOS-ANTEEKS
Kätevä hätäapuLAUSUNENTO käytettäväksi tilanteissa, joissa ei voi olla varma, tuleeko suorittaa kiittelyä, anteeksi anontaa tai mahdollisesti molempia — tai sitten ei kumpaakaan.
KIITOS, MINULLE RIITOS
Vanha hyvä kiitti, mulle riitti vähän korrektillisemmin.
KIITTI LETUISTA
Ylenpalttinen ja samanaikaisesti melkeän hauska kiittelylapautus.
KILPIRAUHASJÄRVEN MAHTAVA STRUUMA
Eräässä LIP-LAPin osavaltiossa sijaitseva, paikallisten asukkien "mahtavaksi" nimeämä kohouma maassa. Nimentä on mitä ilmeisimmin suoritettu toiveessa houkutella turisteja hyönteisten ruoaksi — hyönteisten määrästä seudulla on pääteltävä, että niiden kasvatus on liplappilaisille tärkeä elinkeino.
KIRKKOVENE & KAUPUNKIVENE
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON jäsenlehti.
[kirkolliset virheet]
Kaikki tuntenevat KARDINAALIVIRHEEN, ja lienevät sellaisia tehneetkin. Jostain syystä harvemmalla käytöllä ovat virhelajit PAPPIVIRHE, PIISPAVIRHE, ARKKIPIISPAVIRHE sekä PAAVIVIRHE, viimeksi mainittu ehkä siksi, että kyseessä on siinä määrin suuren luokan munahdus, että sellaisia ei usein edes tehdä, saati että niistä puhuttaisiin. PAPPIVIRHEITÄ taasen sattuu niin tuhkatiheään, ettei niistä yleensä jakseta edes keskustella. Kuten tavallista, SEIKKALAISKATOLINEN KIRKKO suhtautuu tähänkin nimentään ortogonaalisesti, ja käyttää juuri mainittujen nimien asemesta nimiä SAPPIVIRHE, PIISKAVIRHE, KARKKIPIISPAVIRHE, ORDINAALIVIRHE sekä PAAVOVIRHE. Viimemainitun virhelajin lopputulemaa kutsutaan usein VÄYRYYDEKSI.
KIROILEE KUIN KORSTEENI
Puheena oleva entiteetti käyttää oraalituotannossaan runsaasti ns. voimasaneita.
KIROSANAPRAKTIIKKA
1. lääk. joukko voimasanepitoisia menettelytapoja nivelten ja tukirangan huonontamiseksi. 2. harjaantuneisuus ns. voimasanojen käytössä. Henkilön, jolla on hyvä KIROSANAPRAKTIIKKA, voidaan sanoa KIROILEVAN KUIN KORSTEENI.
KISSA KUUMALLA CATOLLA
Tunnetuhko näytelmä. Tarina kertoo hienosta latinalaissuvusta, jonka päämiestä kovin kuumottaa ja jolla on kissa.
KOETAPA ITSE SAKSEIN…
…mitä vain. Kehotus ryhtyä mihin tahansa toimeen, jossa onnistuminen on epävärmempaa KUIN SATA JÄNISTÄ. Saneen alkuperä on erään painotalon ohjeeksi tarkoitetusssa hupailuLAPASESSA.
KOGNITIIVINEN DISKONANSSI
Vaikeasti dilemmaatillinen tila, josta kärsivä jenkkatoimihenkilö kyllä tietää DAISKOSSA oleskelun paheksuttavaksi, mutta oleskelee sellaisessa silti.
KOHTA OLLAAN KUIVILLA VESILLÄ
LohdutteluLAUSUNENTO.
KOISTINEN
PISNESHOOFFENIN tms. etanolipitoisen hyödykkeen runsaan nauttimisen (PITUUSHYPYN) epämiellyttävänä koettu jälkitila.
KOK[K]EEKS
Yleiskäyttöilmaus, joka sopii täyte- tai sidesanaksi mihin tahansa yhteyteen. Ikään kuin KOKEEKS. Mihin tahansa miksi‑interrogatiivilla alkavaan ns. kysymyslausahdukseen voi aina vastata ytimekkäästi KOKKEEKS. Muihin tiedusteluihin sopii vastaukseksi lähes aina TAVALLAAN.
KOKKEEKSELIPIIMÄ
Todella kovan linjan PIIMISTIen suosima, KOKKEEKS pilaannutettu piimä. On syytä pitää mielessä, että piimä on KOKKEEKS pilaannutettua maitoa, joten KOKKEEKSELIPIIMÄ on ns. toisen kertaluokan pilaannute.
KOKKEEKSMUS
POLIITTISEEN KÄTISYYSRAJOITTEISTOON KOKKEEKS kuuluva yleishaitallinen järjestö.
KOLMASKAAN KERTA EI TOTTA, SANO
Kansanviisaus, SANO.
KONHEHIA
"Laitteita" ruratiivisesti. Vaikka sane pinta­kieli­opillisesti tarkasteltuna näyttääkin olevan monikon partitiivissa, se ei sitä TAVALLAAN ole, vaan tarkoittaa myös yksittäistä laitetta. Vaikkapa TIETOKONHEHIA viittaa aivan sujuvasti yhteen tietokoneeseen eikä suinkaan välttämättä partitiivin tarkoittamassa mielessä.
KOOLEMMA AND THE GANG
kuːlemːa ænd ðə gæŋ kuulemma hyvin painokkaasti, melko ulkomaankielisesti – ja toisaalta kovin LEIKKISÄSTI.
KORKEAKÄNNITYS
Kuvasarjasarja, jossa julkaistiin louhosteluaiheisia monikuvakertomuksia. Sarja on valitettavasti jo lakkautettu. Aikanaan teososia mainostettiin motolla ISKEE KUIN MILJOONA TUOPPIA.
KOTITYÖT
Kotona tehtävät TYÖT, "kalsarikännit".
[krsnt]
Kansan suussa ja korvissa, näppäimistöillä, näytöillä, näyteikkunoissa sekä painettuna sanana esiintyy ilahduttavan usein perkele-ludensiivi PRKL. Siinä määrin LEIKKISÄ on tässä hyödynnetty vokaalit­tomuus­käytäntö, että sitä on viipymättä syytä laajentaa voimasanailuun yleisemmin, JMRKNNSTRVK, VTT, STN, JMLT, HLVTT! SMN KSKST sentään!
KSANTHIPATON TAMMIKUU
On jostain syystä tullut arveluttavan muodikkaaksi henkilöiden yrittää tulla tammikuisin toimeen ilman Sokrateen vaimoa.
KUIS PANEE?
Kuuluu kontemporaalikonjunktuuri-interrogatiivien kategoriaan. Vrt. MITÄ JOHTAJA?
KUKKOLJA
Miespuoleinen KANALJA.
KULINARINA
1. ruoan tai juoman laatuun, tai joskus myös määrään kohdistettu narina. 2. raskaan työn raatajan suorittama tai häntä koskeva narina.
KULTAINEN LEIKKAUS
KULTAINEN LEIKKAUS, kätevämmältä nimeltään φ, on MÖKÄÖLJY-laimennusmenettelyssä ("blandaus") käytetty esteetillisesti erityisen viehättävä lienten suhde:
½(1 + √5) osaa laimennetta, 1 osa hyötykuormaa
Tämän suhteen voi saavuttaa myös ns. fibonaccillisena juomasarjana, jossa hörpätään vuorotellen varsinaista ja tyhjää määrät:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, jne.
Täten menetellen äärettömännen ja sitä seuraavan annoksen suhde on juuri edellä sanottu; ts. tämä moniloikka­menettelytapa johtaa edellä kuvattuun esteetillisyyden multihuipentumaan ikäänkuinnillisesti raja-arvona. Lisäetuna, sikäli kun HUUTELUAINEEN laimentamista ylipäänsä voi mielekkäänä pitää, voinee nähdä sekoitussuhteen aavistuksenomaisen saatanallisuuden. Kultaistakin parempana moni pitää ns. YLIKULTAISTA LEIKKAUSTA:
1 osa heikennintä ja ½(1 + √5) osaa DOKAIINIA
Ja kakkein paras on tietenkin ns. PLATINALEIKKAUS, josta monet leikkisöitsijät käyttävät nimitystä PARAHULTAINEN LEIKKAUS:
½(1 + √5) osaa mökäöljyä
Eivätkä leikkaukset tähän lopu: KELTAISTA LEIKKAUSTA sovellettaessa sekoitussuhteella ei katsota olevan juuri merkitystä, kunhan lopputulos kellertää; ULKOKULTAINEN LEIKKAUS taas johtaa ainesosien häveliääseen suhteeseen lopputuotteessa. KALTAINEN LEIKKAUS on samanlainen jonkin toisen leikkauksen kanssa, kun taas MULTAINEN LEIKKAUS jätetään mieluiten suorittamatta. MALTAISELLA LEIKKAUKSELLA tarkoitetaan yleensä GEPARDIN leikkaamista ikään kuin ylöspäin l. NEULOSTAMISTA. ILTAINEN LEIKKAUS suoritetaan pimeyden turvin. ARVOVALTAISEN LEIKKAUKSEN suhteita ei pidä käydä kiistämään. ITSEVALTAINEN LEIKKAUS tehdään muita huomioimatta; KANSANVALTAINEN taasen päinvastoin enemmistön mielen mukaan; VÄKIVALTAINEN LEIKKAUS on yleensä rikos. KOLTIAINEN LEIKKAUS taasen on karmea yhdyssanarikos, eikä tarkoita yhtään mitään.
KUNNIANHIMOKAS
Kunnianhimoinen ja siten epäilyttävä jotenkin riettaallaan tavallaan.
KUNTAMUOTORAJOITTEINEN
Viittaa KHAINUUSSA asuvaan henkilöön.
kuopankaivuusanonnat
Erään sanonnan huono tulkinta ja vielä huonompia variaatioita teemasta. EIKUN LUVE
KURJA pro KIRJA
Huomattava LEIKKISYYS pääsee valloilleen, kun sana kirja johdoksineen johdonmukaisesti korvataan kurjalla, kas näin: KURJALLISUUTTA työkseen harrastavat KURJAILIJAT, joiden teoksia saatetaan yleisön saataville mm. KURJASTOISSA, KURJAKERHOISSA ja KURJAKAUPOISSA. KURJIA valmistetaan KURJAPAINOSSA, ja markkinoidaan mm. KURJAMESSUILLA. Kotiin kannettu KURJA pannaan yleensä KURJAHYLLYYN; epäsuosioon joutuneet taasen KURJAROVIOON. Asiatyylissä neuvotaan noudattamaan KURJAKIELEN sääntöjä, ja levittämään KURJAVIISAUTTA, jota KURJANOPPINEET ovat pullollaan. Elämän seikkoja pannaan talteen PÄIVÄKURJAAN; asiat tulevat virastoissa usein vireille KURJAAMON kautta. Tietojärjestelmiin joudutaan usein KURJAUTUMAAN sisään. KURJANPITÄJÄT pitävät TILIKURJIA; käytännöt ovat KURJAVAT.
KUSTANNUSPISTE, SORVIN ÄÄRI
LEIKKISÄ viittaus työpaikkaan.
KUSTANNUSPISTE‑ERKANEMA
TÖISTÄ poistuminen.
KUUNO / KUUNOTAR / KUUNOKE
Mieshenkilö / naishenkilötär / infantilismista (vielä) kärsivä henkilö, ns. lapsi.
KUUTIOJUURIHOITO
Eräs geometrisen hammaslääketieteen alaan kuuluva toimenpide. Muita alan suorituksia ovat esim. IKOSAEDRIJUURIHOITO, YMPYRÄJUURIHOITO ja NELJÄKÄSJUURIHOITO.
KYLKUN [X]!
EIKUNin vastakohta: X:n tarkoittamaan toimeen ei totisesti ole syytä ryhtyä KÄSIN.
KYLLÄ TYHMÄ SAA OLLA, MUTTEI TYHMÄ
Maailmankatsomuslausunto; tyhmyydellä ja tyhmyydellä on eroa: jälkimmäiseen ei ole missään tapauksessa syytä sortua.
KYLLÄPÄ AIKA RIENTÄÄ, KUN PITÄÄ LAPASIA
NUHTEELLISUUSTEORIAN mukaan aika kulkee nopeammin, kun on LAPASET kädessä KÄSIN.
KYLLI
Tuntemattomasta syystä tämä myöntelysana on monen mielestä LEIKKISÄ. Valitettavasti sanaa käytetään "kyllän" asemesta. "Kyllähän" tulisi useimmiten korvata "ehkällä".
LA PANEN ES UN SUEÑO
Kuubankielinen iskelmä, suomeksi LAPANEN on "vain" unelma. Väite on luonteeltaan TAIREellinen, joten sen ilmeisestä epätotuudesta ei tarvitse välittää.
LA PAS ‑MUUNNOS
Vähän kuin Laplace-muunnos, mutta LAPASEMPI; LA PAS -MUUNNOKSELLA voi muuntaa differentiaaliLAPASEN algebralliseksi LAPASEKSI, jonka ratkominen on tyypillisesti paljon helpompaa kuin differentiaaliLAPASEN.
LÄÄKETAIRE
Jos on olemassa lääketiede, ja toisaalta POIKKITAIDE ja ‑TIEDE, on symmetrian nojalla TAVALLAAN ehkä oltava myös LÄÄKETAIREtta. Tai sitten ei, mistäpä siitäkin niin varma voisi olla?
LABANERO
Aika LAPANEN maustepaprika, jonka lapsaisiinipitoisuus on aavistuksen mitätön.
LABRADORINHOITAJA / LABORATORIONNOUTAJA
Suorastaan vastuuttoman LEIKKISÄ parivaljakko. On vaikea kuvitella hauskempaa ammatti—koirarotu‑hybridiparia — ja miksipä pitäisikään? Niin, miksipä todella.
LADILLAC
Lada‑merkkisen automobiilin julmetusti LEIKKISTETTY nimi.
LAHA
Raha ludensiivissa. Sane lienee peräisin isojen poikien käyttämästä ei oo lahaa eikä huolia -la­paut­teesta.
LAHAA ON NIIN ETTÄ LANTEITA PAKOTTAA
ISOJEN POIKIEN käyttämä monetaarista tilannetta kuvaileva mahtailulausunto.
LÄHELTÄ TYHMÄ
Toimihenkilöstä: todennäköisesti ei kaukaa viisas, tai sitten ehkä kuitenkin. Mahdollisesti myös kaukaa tyhmä, mutta ei missään tapauksessa läheltä viisas.
LÄHISÄÄDIN
Yläraaja. Nimitys seuraa tosiosta, että LÄHISÄÄDINTÄ on tapana käyttää, kun kaukosäädin on kateissa tai epäkuntoinen ja joudutaan siis säätämään KÄSIN.
[substantiivi + possessiivisuffiksi] [verbi ruratiivissa], LAHTARI. [sama verbi kuin edellä], SANO!
Painokas tapa ilmaista jonkin LAPAHTUMAN suurta todennäköisyyttä. LAHTARI ei tässä välttämättä ota kantaa leirinvalintaan vuoden 1918 sodassa. Käyttöesimerkkejä: PULLAS JIÄTYY, LAHTARI. JIÄTYY, SANO! LOPPUS TULLOO, LAHTARI. TULLOO, SANO! Jälkimmäinen esimerkkivirke on toiminut esikuvana ilmaukselle ja on ilmeisesti peräisin Eemelistä KÄSIN.
LAISKA TÖITÄÄN LUETTELEE
On paheksuttavaa rehvastella runsailla louhostöillään.
LAITAMYÖTÄINEN, SIH[I]NE, TAKATUUPPARI, KUMARA, NOTKEE
LOUHIMISELLA mukaansaatettu lievän etanolimyrkytyksen tila, jossa yleinen epäkoherenttius vallitsee.
LAKUPUNKTIO
Erikoinen uskomushoito, lakritsalla pistely.
LAMPINEN
Lyhennelmä erikoisesta sukunimestä LINUX­APACHE­MY­SQL­PHPINEN. Samasta juuresta on muodostettu mm. nimet LINUX­APACHE­MY­SQL­PHPI ja LINUX­APACHE­MY­SQL­PHPELA.
LANDEROLLI
Erittäin ruratiivinen, eikä siten tyypillisesti FANDEROLLI, vaikkakin ehkä LEIKKISÄ.
LANTASTINEN
EPÄFANDEROLLI, ihan paska.
LAPADIEU!
lapa.djø lapasellis-ranskalaisehkohtava jälleennäkemis‑ ja erkaantumistoivote.
LAPAGENA JA LAPAGENO
TaikaLAPANEN-oopperan päähenkilöt.
LAPAGNE
LAPAGNE on italialaisperäinen uunissa paistettava lapastaruoka. LAPAGNEEN pannaan LAPASTEN ja SOOSIN lisäksi usein myös muita vähempiarvoisia hyödykkeitä.
LAPAHTAJA
Suuren LAPASEN alulle asettaja tai mukaan saattaja.
LAPAHTUMA
Tapahtuma, HÄSÄKKÄ.
LAPAHTUMAHORISONTTI
Romahtanutta LAPASTA, ns. MUSTAA KAULA‑AUKKOA ympäröivä rajapinta, jonka sisältä eivät LAPAHTUMAT karkaa; eivät yleensä edes yritä. LAPAHTUMAHORISONTTI on NUHTEELLISUUSTEORIAN keskeisiä käsinteitä.
LAPAISSEZ-FAIRE
Ulkomaankielinen fraasi, joka kirjaimellisesti tarkoittaa jokseenkin LAPAUTTAKAA tehdä. Koska tämä merkitys on yleensä koettu melko mielettömäksi, on ollut tapana tulkita tarkoitettavan pikemminkin antakaa LAPASTAA. Tämä on aivan kaikkien mielestä ymmärrettävä toive — ja mikäs on antaessa?
LAPAKSET
Españalaisperäinen, tyypillisesti LOUHOKSEN yhteydessä tarjottu ruoka.
LAPALPELI
1. LAPALPELI (lheum lhabalbalum) hapan vihannes, jonka varsia käytetään mm. keitoissa. 2. melko LAPANEN peli tai muu vehje.
LAPANEM ET CIRCENSES
"LAPASTA ja sirkushuveja"; niitä ilman ei ihminen voi olla. Tästä syystä sane tunnetaan sosiaalipolitiikan peruslauseena. Sane on osittain ulkomaankielinen, mitä ei voine suurena ihmeenä pitää, koska sen osittainen alkuperä on eräs osittainen ulkomaa (Latina).
LAPANEN, LAPARDI
Hyvin monikäyttöinen yleiserikoissana; käyttöesimerkkejä: tars käydä LAPASELLA urinoinnin akti; onpas LAPANEN olo adj. lausunnon asettajan olo ei ole kovinkaan hyvä, vaan päinvastoin varsin huono; siitä lähti kauhia LAPANEN jokin asia ("se") sai aikaan suurta mielenliikutusta. LAPARDIN ruratiivimuoto on tietenkin LAPARRI. LAPANEN saattaa myös laulaa, mutta se on niitä ISOJEN POIKIEN juttuja.
LAPANEN JA GORILLA…
…kävelivät torilla. Kyseessä on aikanaan varsin suosittu lapastenlaulu.
LAPANEN KÄDESSÄ PITÄÄ LÄÄKÄRIN LOITOLLA
Moni LAPANEN on monin tavoin terveysvaikutteinen, mitä seikkaa tälläkin kansanLAPAUTTEELLA pyritään korostamaan. Ks. myös TERVE KÄSI TERVEESSÄ LAPASESSA.
LAPANEN LAPANEN LAPANEN: LAPANEN LAPANEN
Käsillä KÄSIN olevan kokoelman kal­tais­ten korpusten ko­ko­a­mi­ses­sa yleensä "joudutaan" TA­VAL­LAAN plagioimaan mui­den tuo­tan­toa. Edellä sanottu pätee tä­hän kokoelmaan aivan eri­tyi­sesti, kos­ka sen toimituskunta vierastaa oma­peräistä a­jat­te­lu­a, luovuutta tai muu­ta henki­maailman vehkeilyä. Niinpä täl­lä LA­PAUT­TEEL­LA julkais­taan se­man­tillis-tyylillinen variaatio varsin klas­sil­li­ses­ta tutkimuspaperista Chicken Chicken Chicken: Chicken Chicken. Lapautteen otsikon mukaisesti nimetty, lu­va­tun plagiaattimainen asiapaperi tarjoillaan yleisölle PDF-muotoisena tuotteena, ja sen lähdekoodi on myös pantu y­lei­sön saataville GitHub-palvelusta käsin. Dokumentin nimestä lienee pääteltävissä, että LAPANEN on melko keskeisessä o­sas­sa sen sisällössä.
Lataa se PDF tätä linkkiä hivelemällä käsin. Tee se heti, tai muuten!
Meta: tämä LAPAUTE on kertakakkisen tuhannes kategoriaan la­pa­set LAPAUTETTU tuotos, mistä syystä se on luon­teel­taan­kin ikäänkuinnillisesti tavanomaistakin juhlavanpi. Voi tätä ilon päivää!
No jo nyt on kumma, jos et vielä lapauttanut sitä PDF-lapasta!
LAPANEN PÄÄHÄN, NIMI LEHTEEN
Niin kuin Jari aina sanoo.
LAPANEN SAMARIALAINEN
Erään kultin opin perusteoksessa esitelty, tiettävästi fiktiivinen tarina eräästä samarialaismiehestä, jolla oli kovin LAPANEN olo.
LAPANEN-TOP
Ns. kannettava TIETOKONHEHIA englanninkielisesti.
LAPANENTEISMI
Eräs opillinen näkökanta LAPASEN ja kaikkeuden välisestä suhteesta. Moni luulee, että se on sama kuin LAPANTEISMI, mutta e-hei.
LAPANTEISMI
Käsitys, jonka mukaan LAPANEN on yhtä kuin kaikkeus. Ja niinhän se totta vie on.
LAPANTHEON
Kakkien JUMALAPASIEN temppeli.
LAPARAATTI
MELKUTIN, LAPAUTIN, koje, laite. Myös muotoa LAPPARAATTI käytetään.
LAPARAZZI
LAPARAZZI on nimitys kuuluisille LAPASTAJILLE, jotka LAPATTELEVAT salaa niin 1‑tyisesti kuin julkisestikin, jälkimmäisesssä tapauksessa hieman yllättävästi KÄSIN. Nimityksen taustalla on ulkomaanelokuvallinen Laparazzo-hahmo, jonkinlainen esikuva.
LAPARDOLOGIA
LAPASTEN, LAPAUTTEIDEN, LAPARAATTIEN yms. seikkojen selitysoppi. Esim. käsillä olevaa kokoelmaa on sopiva pitää LAPARDOLOOGILLISENA ensyklopediana.
LAPARTHEID
Käytäntö, jonka mukaan LAPASET pidetään toisistaan erillään ja siten menetellen vältetään tilanne, jossa kaikki lapaset olisivat yhdessä kädessä; KÄSINTE on siis riskien­hallinta­teorian alaan kuuluva.
LAPARTHENON
LAPAS ATHENEN eräällä vuorella sijaitseva muistotemppeli.
LAPAS ATHENE
SEIKKALAISEN mytologian POIKKITIETEEN ja ‑TAIREEN sekä hölmöyden jumalapasetar. Toisin kuin Pallas Athene, joka syntyi isänsä Zeun päästä, syntyi LAPAS ATHENE isänsä LAPASESTA.
LAPASELLINEN
1. Adj., aavistuksen lapsellisenomaisesti lapaisuuteen taipuvainen. "Älkääs nyt viitsikö olla noin LAPASELLINEN, lähdetäänpäs tästä LOUHOKSELLE." Synonyymi LAPASEKAS. 2. Mittayksikkö, jonka suuruus määräytyy kulloinkin käsillä tai kädessä olevan LAPASEN vetoisuudesta tai muusta mitattavasta ominaisuudesta. LOUHAISIN eilen LAPASELLISEN NEULOSTA, nyt on vähän NÄKÖKULMAONGELMAA.
LAPASEN SUUSTA KUULUU TOTUUS
Sanonta.
LAPASENUSKO
1. LAPASELLE ominainen usko. Säilyttää puhdas L:nsa. Käsinte on LEIKKISÄ, koska LAPASILLA harvoin on sellaisia kognitiivisia kykyjä, joihin "uskominen" perustuu. 2. Usko LAPASEEN.
LAPASET KÄTEEN -PERIAATE
Periaate, jonka mukaan LAPASET pannaan käteen KÄSIN. Periaate on siinä mielessä TAVALLAAN oudoksuttava, että moni lapanen sopii melko huonosti käteen KÄSIN. Joskus tällä periaatteella viitataan sellaiseen hyödykkeiden toimitustapaan, jossa saannin vastaanottavalle osapuolelle jätetään huomattava vastuu hyödykkeen valmistuksesta. Periaate on tässä muodossa varsin suosittu huonekalujen kaupassa. LAPANEN PÄÄHÄN ‑periaate ei oikeastaan ole periaate ensinkään. LAPASET KÄTEEN ‑PERIAATTEELLE TAVALLAAN vastakkainen on KÄDET LAPASIIN ‑PERIAATE.
LAPASET LOKSAHTAVAT PAIKOILLEEN
Sanonta, jota sopii käyttää tilanteessa, jossa asiat näyttävät alkavan huolestuttavasti MENNÄ TUUBIIN.
LAPASITANSSI

1. Leikk. entiteetin LAPAISUUSaste. LAPASITANSSIn symboli on 𝚲. LAPASITIIVINEN REAKTANSSI 𝓡𝚲 on määritelmänsä mukaan:

𝓡𝚲  (𝛚𝚲)-1
missä 𝛚 on henkilön tai LAPASEN kulmataajuus eli pyörimisnopeus.

2. Eräs melko LAPANEN tanssi.

LAPASITEETTI
LAPASTAMISEN potentiaalin mitta, LAPASTAMISkyky.
LAPASITORI
1. Laite, jonka LAPASITANSSI on hyvin suuri LAPASEN kokoon nähden. 2. melko LAPANEN tori t. aukio.
LAPASJALKAKISSA
Klassinen satu puhuvasta kissasta, jonka erityispiirteenä (puhekyvyn lisäksi) on sen tapa pitää JALKALAPASIA.
LAPASLUU
Anat. selkärankaisten lapaspuolella oleva, tav. leveä ja litteä LAPASEN luu.
LAPASMATO
Ahkeraa LAPASTAJAA uhkaava loinen.
LAPASPELI
Palapelin kaltainen leikkikalu, joka koostuu pienenpienistä LAPASISTA.
LAPASSORSA
1. Muuan sorsalintulaji, Anas clypeata. 2. LAPASTAMIStarkoitukseen varattu, yl. pullomainen ns. yöastia. 3. LAPASEN nk. lähdekoodi ("duck code", "sorsakoodi"). On aivastuksen yllättävää, että LAPASELLA yleisessä tapauksessa on lähdekoodi — LAPANEN näet ei yleensä ole tietokoneohjelma.
LAPASTAJA
1. KÄSINtyöhenkilö LAPASTAJA valmistaa LAPASIA, aivan kuten suutari suita ja räätäli räitä. 2. Henkilö, joka harrastaa LAPASTELEMISTA.
LAPASTENLEIKKI
1. Kuv. Se ei ole mitään L:Ä helppoa. 2. Leikki, johon LAPASET osallistuvat.
LAPASTERIA
1. LAPASkauppa. 2. UUNILAPASEEN ja vastaaviin ruokalajeihin erikoistunut ravitsemusliike.
LAPASTÖROIDA
LAPASTÖROINTI on ranskalaisen KEEMIKON ja mikrobiologin Louis La Pasteurin kehittämä menetelmä, jossa elin­tar­vik­keen MATALAOKSENTEISUUTTA parannetaan tuhoamalla mah­dol­li­set NÄKÖKULMAONGELMAA aiheuttavat mikrobit rumentamalla. Tyypillisin lapastöroitava tuote on hapan. Myös monia PIS­NES­HOOF­FE­NE­I­TA lapastöroidaan. Lapastörointi pidentää tuot­teen louhosteluaikaa merkittävällisesti.
LAPASTUA
1. Heikentyä laadultansa KÄSIN. 2. Muuttua LAPASEKSI.
LAPASUS
1. erityisen LAPANEN lapsus, "moka". 2. LAPAS‑erhe; epäonnistuminen lapastamisessa t. lapauttamisessa. 3. erik. huono LAPANEN.
LAPATE
LAPATETTA käytetään tuotteiden LAPATTAMISEEN niiden häilyvyyden huonontamiseksi.
LAPATESSA LOISKUU
LAPATTELU on usein samanaikaista loiskahtelun kanssa, minkä tiedon on vanha kansa tähän "viisauteen" tiivistänyt.
LAPATIA
Seikk. käsinpitämättömyyden tila. Sana on peräisin eräästä ulkomaasta, ja sen alkuperäinen kirjoitusilmiasu on jotakuinkin tällainen: λαπάθεια. Sanotussa ulkomaassa vaikuttanut eräs ajatussuuntaus käsitti LAPATIAn henkilölle tavoitelluksi tilaksi; sellaiseksi jossa oman vaikutusvallan ulkopuolelle jäävät seikat pyritään tieten jättämään huomioimatta — pyritään toisin sanoen kohtaamaan G-seikkojen olemassaolo tyynin mielin.
LAPATSI
Edustuskäyttöön tarkoitettu hieno LAPANEN. Tunnettuja LAPATSEJA ovat TALVILAPATSI Pietarissa, VERSAILLES'N LAPATSI (arvaa missä) sekä eräässä Suur‑Kallion protektoraatissa sijaitsevat omituiset TENNIS‑ ja LASILAPATSI.
LAPASTAA, LAPATTAA
Suorittaa LAPANEN. LAPATELLA, pitää jatkuva LAPANEN käynnissänsä KÄSIN. LAPATTAMINEN tarkoittaa myös käsien kämmenpuolten yhteenhakkaamista äänen tuottamiseksi, ns. "taputtamista".
LAPATTI
1. s. SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON jäsenten viikoittainen lepopäivä. LAPATTIVAPAA LAPATTAMISEEN varattu vapaa‑ t. lomapäivä. LAPATTIVUOSI vuoden mittainen LAPATUS‑sessio. 2. v. LAPATTAA‑verbin yksikön kolmannen persoonan imperfekti. Sehän LAPATTI kuin viimeistä päivää!
LAPAUTE
1. LAPAUTTAMISEN lopputuote tai siitä seuraava asiaintila. 2. Palaute LEIKKISTETYSTI.
LAPAUTIN, LAPATIN
Kaikki materiaaliset teonhelpotusvehkeet, jotka eivät ole MELKUTTIMIA, ovat LAPAUTTIMIA. Paitsi tietenkin ne, jotka eivät ole kumpiakaan.
LAPAUTTAA
Asettaa; suorittaa äkillinen LAPANEN. LAPAUTA se teevee nyt NEULOSELLE, sieltä tulee PESÄPALLOA.
X:N LAPAUTUSRINTAMA
Kansanliike, joka toiminnassaan keskittyy X:n LAPAUTTAMISpyrkimyksiin. X saa esim. arvoja "eläinten", "tekijänoikeuksien", "miesten" ym. Suurelle yleisölle jää usein hämäräksi, mihin X:n LAPAUTTAMISELLA varsinaisesti pyritään.
LAPAVERI
Erityisen LAPANEN palaveri.
LAPEDIATRI
LAPASTENtautiopin, LAPEDIATRIAN erikoislääkäri.
LAPERITIIVI
LAPERITIIVI on ennen ateriaa, hampaidenpesua tai LAPASTA nautittava alkoholijuoma. Oikeastaan LAPERITIIVIN voi nauttia ennen mitä tahansa tointa — tai sellaisen asemesta. LAPERITIIVIN ajatellaan lisäävän LAPASTUShalua, tai sitten ainakin SIHNETTÄ. Tyypillisiä LAPERITIIVIjuomia ovat NEULONEN, CALJADOS, PISNES tai oikeastaan mikä tahansa HAPAN.
LAPOSTOLI
JUMALAPASEN lähetti t. SANOnsaattaja.
LÄPPÄVIKA
1. lääk. erityinen sydänvika. 2. vaikea ja tyypillisesti hoitamaton tila, jossa toimihenkilön oraalinen tuotanto on kroonillisesti liiallisen LEIKKISÄÄ. LÄPPÄVIKAAN liittyy usein ylenpalttisen ludensiivien käytön lisäksi selvästi liiallinen tuotannon määrä. Eräillä heimoilla on havaittu olevan myötäsyntyistä taipumusta sanottuun vaivaan.
LASIVILLAPAITA, SISÄINEN VILLAPAITA
Pullo väkevästi etanolipitoista elintarviketta, ns. viinaa.
LATONKI, KODACOLOR-HAUKOTUS, HEDELMÄKORIEN ARVONTA
Väärään suuntaan suoritetun nielemistoimenpiteen lopputuote.
LATTIAMANALA
Sellainen MANALA, jonka asujaimisto saa NELISTELLÄ lattialla vapaasti. Muita manalatyyppejä ovat esim. HÄKKIMANALA ja KERROSRITILÄMANALA. LATTIMANALOISTA KÄSIN loihditaan sekä VAPAAN ‑ että ONNELLISEN MANAN MUNIA.
LATU-USKOTTAVUUS
Yleisesti yleisuskottavuuden ja erityisesti katu-uskottavuuden vastakohta: henkilö, joka uhkuu LATU-USKOTTAVUUTTA, on menettänyt sanotut uskottavuudet täysin; vrt. Helsingin sanomien selvitys — esimerkkitapauksina esitelty henkilöstö on tosin kovin epäyleisuskottavaa väkeä jo muistakin syistä KÄSIN.
LAUSUNENTO
Varovainen lausunto. Ks. [potentiaali].
LEIKINHEITIN
LEIKKISYYDEN levittämiseen soveltuva laite tai koje.
LEIKKI-SYYS

1. vuodenaj. LEIKKISÄ ilmaisu vuodenajalle, joka ei oikeasti ole syksy t. LEIKKISÄÄ toiminnallisuutta sisältävä ns. oikea syksy. 2. sin. s. sinun syysi leikkiä.

LEIKKISÄ, LEIKIKÄS
Vitsistä: huono; muusta lausunnosta: typerä, tarpeeton (tarpeeton yliviivataan); henkilöstä: omituinen, epämiellyttävä. Erityisen omituista toimintaa tai huonoa vitsiä kommentoidaan esimerkillisesti fraasilla No jo on leikki LEIKKISÄÄ! Lisähuomautuksena todettakoon, että leikin tuleekin olla LEIKKISÄÄ; eihän se muuten mitään leikkiä olisikaan.
LEIKKISÄÄ
1. Meteur. LEIKKISÄ SÄÄ; sää leikisti; leikkiin liittyvä sää. Tänään vallitsee koko maassa oikein huono LEIKKISÄÄ. Tänään vallitsee koko maassa LEIKKISÄÄ. 2. LEIKKISÄ, jonka perään on lisätty Ä‑kirjain. 3. sinä, leikisti.
LEIKKISTÄÄ
Tehdä LEIKKISÄMMÄKSI.
[leikkistetyt adjektiivinvahvikkeet]
Adjektiiveja usein pyritään vahvistamaan ja siten luomaan lausunnoille niille ehkä kuulumatonta uskottavuutta ja painavuutta. On hyvin LEIKKISÄÄ käyttää vahvikesanoja totunnaisesta poikkeavissa yhteyksissä. Sellaiset toimivat parhaiten paritellen:
 • PÄIVÄNVARMA — VUORENSELVÄ
 • VEITSENNOPEA — SALAMANTERÄVÄ
 • TULIKYLMÄ — JÄÄKUUMA
 • KUOLEMANRIEMUKAS — RATKIVAKAVA
Ja niin edelleen. Onhan se nyt PÄIVÄNVARMA ja VUORENSELVÄ, että EIKÖHÄN LÄHDETÄ LOUHOKSELLE?
LEIMAHTAA
LAPAHTUA, siis asettua äkkiarvaamatta. Käyttöesimerkki, ks. LOUHOS.
LENTÄÄ SELJÄLLENSÄ
Yllättyä perinpohjaisesti. Yllättyneisyyttänsä voi korostaa lisäämällä saneen perään vahvikkeen N:n VOLTIN KERA; N kuvaa yllätyksen mahtavuutta ja on sitä suurempi, mitä on sanottu äimistyksen aste. Kannattaa huomioida sellainen seikka, että sanetta käytetään usein sarkastiseen sävyyn kuvaamaan täydellistä yllätyksettömyyttä: LENSIN SELJÄLLENI KOLMEN VOLTIN KERA, kun kastuin sateessa. Sane on loppupuoleltansa KÄSIN aavistuksen ruratiivinen.
LENTOPALLOMAILOIN
KÄSIN.
LEONARDO DA LINCI
Nimestä päätellen ilmeisesti eräässä helsinkiläis­huvipuistossa syntynyt vasenkätinen renessanssi­neropatti.
LET ME SEE YOUR ID
Erään ulkomaankielisen orkesterin ulkomaankielinen musiikki- ja sanataireluoma. Kaupungilla liikkuvan huhun mukaan teos olisi osa trilogiaa, jonka muut osat olisivat LET ME SEE YOUR EGO ja LET ME SEE YOUR SUPEREGO, mutta eipä sellaisia ole kyllä kuulunut.
LETUNHÄNTÄ KAINALOSSA
Vailla minkäänlaisia taka-ajatuksia tai muuta kavaluutta.
LIEKKEISÄ
Sähköinen. LIEKKEISÄ muistuttaa sanana LEIKKISÄÄ, mutta LIEKKEISYYS ei ole millään muotoa leikin asia.
LIEMENKIINTOISTA
Interjektionomainen kommentti yllättävään LAPAUTTEESEEN. Jotkut äärileikkistelijät käyttävät usein varianttia LIEMENSIINTOISTA! On tärkeää panna merkille, että sanetta käytetään hyvin usein sarkastillisessa sävyssä.
LIIKEKANNALLESANO
SANO, jota yritetään käyttää joukkojen liikekannalle saattamiseksi. Esimerkillinen LIIKEKANNALLESANO on vaikkapa LIIKEKANNALLE, SANO!
LIIKKUU KUIN KOBRAN KÄSI
Jääkiekkoselvennysperäinen ilmaus; tarkoittaa hyvin nopeasti liikkumaan kykenevää. JatkoLAPASEKSI on hyvä asettaa esimerkiksi …MUTTA HEH, EIHÄN KOBRALLA OLE KÄSIÄ ENSINKÄÄN. Saneen originaattorina pidetään selventäjäkuuluisuus Juha "Kuiskaaja" Jokista.
LIP-LAP-LAND
Valtavan suuren pohjoiskhainuulaisen hiihto‑ ja hyönteiskeskittymän ulkomaankielinen nimi. LIP-LAPISSA, kuten sitä suomeksi kutsutaan, asuu sekä LIPLAPPILAISIA että LIPLAPPALAISIA.
LIP-LAP!
Interjektio, jolla kommentoidaan joko LAPASEN määrää tai sen laatua. Toimii myös kehotteena suorittaa LAPASEN aloitushanke. LIP-LAP-LAPASEEN sopii asettaa vastaLAPASEKSI esim. LIPHÄN SE LAP. Uskomatonta kyllä, LIP-LAP on myös kaupallistettu.
LISÄÄ KAHVIA, SILMÄT EI LIIKU
Alkoholiton muunnelma kuluneesta klassikosta.
LISÄÄ RYMYÄ!
Hankkeen suoritustavan voimaperäisyyttä on viipymättä enennettävä.
LISÄÄ SILMIÄ, VIINAT EI LIIKU
Ensikuulemalta eriskummalliselta näyttävä leiskahdus, jonka hienovireinen merkitys auennee huonommin sen traditionaalisesta muodosta LISÄÄ VIINAA, SILMÄT LIIKKUU.
LOISTAVA POLKUPYÖRÄ
Melko tuntematon eteläamerikkalainen ääriVASENNISTOLAINEN sissiliike.
LOKA-LUKU
Luku, joka tulee Elo‑luvun ja Syys‑luvun jälkeen.
LOMAT ON LUSITTU

On hyvin vaikeaa keksiä tätä lausuntoa leikkisämpää tapaa ilmoittaa ihmisille, joita asia ei kiinnosta, että vuosiloma on tullut kertakakkisesti loppuun asti tullut kulutetuksi. Ei kannattane edes yrittää, ja miksipä yrittäisikään?

LONKKAHUMALA
Erään ulkomaalaisperäisen muoti-ilmiöstön suomenkielinen nimi.
LOSKAA VISIIRIIN
Erittäin kriittinen palaute. Viime LOUHOKSESTA LAPAHTI HALLITUKSELTA aika JORMAKKAASTI LOSKAA VISIIRIIN.
LOUHAS
Iltapäiväateria, usein nestemäinen konstituutioltaan.
LOUHE
LOUHINNAN lopputulos eli SIHNE. LOUHIESSA syntyy myös LOUHOSJÄTETTÄ, mutta se on TAVALLAAN vähän eri juttu.
LOUHIA, LOUHOSTELLA
HYPÄTÄ PITUUTTA. Ks. myös teknillisiä korkealisätietoja.
LOUHIKEITTO
LOUHIKEITTO ei ole Louhen valmistama eikä edes LOUHEESSA t. LOUHEESTA tehty, vaan on pikemminkin louhittavaksi tarkoitettu elintarvikelaji.
LOUHOS
LOUHINNAN akti tai sen suorituspaikka, jälkimmäisessä tarkoitteessa usein kaupallisen yrityksen tarkoitukseen varaama tila, ns. ravintola t. LOUHIMO. Ravintolan ns. terassia voi leikkisyyspäissään kutsua AVOLOUHOKSEKSI. Myös TERDE on käyttökelpoinen sane mainittuun tarkoitteeseen. Käyttöesimerkki: Kylläpäs siitä LEIMAHTI melkeä LOUHOS.
LUATETTAVA
1. Sellainen, johon voi LUATTAA. 2. Sellainen, joka voidaan t. pitää ilmaista Lua‑kielellä.
LUDENSIITIT
LEIKKISÄÄ vallankumousta leikkisästi vastustava ryhmä. NEOLUDENSIITIT vastustavat kaikkea uutta, LEIKKISÄSTI.
[ludensiivi]
Suom. leikkisäntö eli leikillisyysmuoto. Ludensiivin tunnuksena esiintyvät mm. ludenssisuffiksit ‑RDI ja ‑NDER: LAPARDI, LAPANDER, ÑÄ‑NDER, SANORDI, KAIVINKONENDER, NEULONENDER, jne. Ruratointi tulkitaan yleensä ludensifikaatio­pyrkimykseksi.
LUKEA KUIN PIERU RAAMATTUA
Jättää lukematta. Saneen "logiikka" piillee siinä, että flatus aistimettomana otuksena ei liene lukutaitoinen.
LUOMISEN TUSKA
Kitaristilla on KOISTINEN.
MAALATA PIERUJA SEINILLE
1. ryhtyä toivottomalta vaikuttavaan toimeen. 2. kuv. nähdä kuviteltuja ja varsin epäkonkreettisia uhkakuvia.
MAALLEMUUTTOKRIITTINEN
Henkilö, joka suhtautuu nuivasti ja vieroksuen ajatukseen muuttaa KHAINUUSEEN.
MAKSA KURNII
VIINANPUUTOSTAUDIN esioire. Mikäli MAKSA KURNII, on syytä viipymättä ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin.
MÄLLI pro MALLI
Niinkin mitättölliseltä vaikuttava seikka, kuin on diereesin l. treeman lisääminen aivan tavalliseen kirjaimeen jossakin sanossa, voi aiheuttaa sanotun sanon ludensifikaatioasteen merkille pantavaa kohentumista. Esi­merkillisyydeksi sopii mainiosti kirjaimen "a" va­rus­ta­mi­nen tarkoitetulla tarkkeella sanossa malli ja sen joh­dok­sis­sa. Kakkein parhaissa tapauksissa saavat saneet aivan uusia merkityksiä ja lähes aina vähintäänkin ‑ sävyjä. Erityisen LEIKKISÄN-SUTJAKOITA täten paranneltuja saneita ovat esimerkiksi: (hyödyke) on viime vuoden MÄLLIÄ; MÄLLISUORITUS; PIENOISMÄLLI; SUPERMÄLLI; MÄLLINUKKE; näyttää (muille) MÄLLIÄ; piirtää elävää MÄLLIÄ; SÄÄMÄLLI; MÄLLIKELPOINEN, MÄLLIKÄS; asiat ovat hyvällä MÄLLILLÄ; MÄLLIOPPILAS. MÄLLIN mukaan on lukijakunnan helppo muodostaa lisää omia leikillisyyksiään. Mikään pakkohan ei tietenkään ole.
MAÑANAAJA
Pappi, ŠAMAÑAANI tahi muu maagillisia toimenpiteitä suoritteleva toimihenkilö, joka on alati valmiina manaustöihin, "heti huomenna".
MÅRTENSSON!
Tervehdys vähän kyldyrellimpään makuun. Suosiossa helsinkiläisten kitaristien keskuudessa, erityisen tiheä esiintymisalue Itä-Helsingissä.
MATALAOKSENTEINEN
Huonosti LATONGIKSI muuttuva yleensä etanolipitoinen hyödyke.
MATO, MATO, MAALIKATO
Pintakäsittelytarvikkeen loppumista, KAPELOA tai häviämistä kommentoidaan näin, eikä esim. näin.
MAXWELLIN DEMONYYMI
Maxwell oli skotti.
MEEMIPEIKKO
Advice animal on sangen vieraskielinen termi, jolla tarkoitetaan erään internet-meemi-tyypin visuaalista komponenttia, tavallisesti siis kuvaa — tai tarkemmin sanoen kuvassa esitettyä, tavallisesti joko todellista tahi epätodellista ihmis-, eläin- tai muuta hahmoa taikka muuta sellaiseksi yleisesti ymmärrettyä. Kuten jo todettu, termi on perin ulkomaankielinen, ja suorastaan huutaa suomennostaan. Totutun isänmaalliseen tapaansa CAPS LOCK ‑toimitus rientää kieliyhteisönsä avuksi: sanotun hahmokategorian edustajaa on kakkein sovelianta vastedes kutsua nimellä MEEMIPEIKKO.
MEILTÄHÄN TÄMÄ KÄY!
Rillumareilainen, valheellisuuteen LEIKKISYYTENSÄ perustava leiskaus, jonka tosiasiallinen tarkoite on yleensä jotain seuraavan kaltaista: "Tätä" me emme totta vie osaa!; Voi olla, että saamme "tässä" joskus jotain aikaiseksi, mutta siihen menee kyllä pitkä aika — eikä sittenkään lopputulos ole ihan "tätä"!; Juuri me olemme ne, jotka eivät osaa "tätä"! Saneen tausta on elokuvallinen, kuten niin monen huonon lapautuksen.
MEISSELIIN ELIKKÄS MERSUUN ELIKKÄS MEILLE ELIKKÄS…
Mukaan. Taitava SANOttaja saa saneen kestämään useita sekunteja. Käytetään usein tiedusteltaessa LOUHOSTAUTUMIShalukkuutta.
MELKE
S., MELKUTUKSEN akti tai tapahtuma.
MELKEIN ELKEIN
Aikamoisia elkeitä hyödyntäen; HOHELTAMINEN on TAVALLAAN jnk. suorittamista MELKEIN ELKEIN (melkeä suom. aikamoinen, melkoinen).
MELKIN KELKIN, MELK-MELK
Interjektio, joka sopii sekä MELKKEEN kannustamiseen että sitä vastaan protestointiin.
MELKUTE
MELKUTTAMALLA valmistettu hyödyke, MELKUTUKSEN lopputulos tai siitä seuraava asiaintila.
MELKUTIN
MELKUTTAMISEEN soveltuva LAPARAATTI.
MELKUTTAA
Nysvätä, suorittaa mitä tahansa MELKUTTAVALLA tavalla. Esimerkki: MELKUTTAAPI nyt sen LAPASEN paikallensa KÄSIN.
MELKUTUTTAA
1. yllyttää, suostutella tai pakottaa MELKUTTAMAAN 2. olla MELKUTTAMISEEN houkuttavassa tilassa. Kyllä sellaisten videoiden katseleminen alkaa MELKUTUTTAA itse ketäkin.
MENEE LAPANEN PESUVEDEN MUKANA
Karmea tilanne; onneksi tätä sanontaa on melkein aina käyttäminen vain kuvaannollisessa tarkoituksessa — tahdotaan tarkoittaa, että on huomioitu joitain seikkoja, kenties suoriteltu toimenpiteitä, ja näin toimenpitein aiheutettu tarkoittamattomia sivuvaikutuksia ja siten mahdollisesti kiihtyvää seikkain lisähuomiointia, mikä tavallisesti vahingoksi lasketaan.
MENNEEN KESÄN LUMIA
meteur. erittäin nokkela ja omaperäinen viittaus menneisyyteen ja toisaalta sinne kuuluviin seikkoihin, jotka nykyajassa luetaan jotenkin epämuodikkaiksi. Vertauskuvallisen saneen pintakuohun huomattava vitsikkyys perustuu sen ilmeiseen meteurologiseen epätodennäköisyyteen.
MENS SANA IN CORPORE, SANO
Ns. lennähtävä LAPANEN: Terve sielu ruumiissa, SANO.
MERIMIESSOLMU ON ERIMIESSOLMU
Jos on kerta niin, että merimies olisi erimies, on kai solmunkin oltava eri.
MERKILLINEN
Sellainen, jossa on merkkejä. Esimerkillisesti tämä LAPANEN koostuu merkeistä, ja on siten MERKILLINEN.
MESHIAS
Engl. verkkojen LAPAHTAJA.
METEUROLOGIA
LEIKKISYYTTÄ kipunoiva poikkitieteellisluontoinen sane, jolla yleensä tarkoitetaan ns. sääoppia. Oraalituotannossa on hyvä presenteerata tämä vaikea sana näin: meteɂùrologia, jotta nokkeluus varmasti kaikille avautuu.
MIELEN-OSOITUS
Eräs kodinkoneosoitustoimenpidetyyppi.
MIELIBIDÉVANKI
Henkilö, joka on jäänyt suosikki‑bidénsä vangiksi. Tällaisia henkilöitä on tyypillisesti hyvin vähän, koska (1) harvalla on käytössään useita bidéitä eikä niin muodoin erityistä suosikkia ja (2) koska bidét harvoin kykenevät henkilöitä vangitsemaan.
MIES TULEE, RÄKÄ NOKASTAKIN, VAAN EI TYHJÄNNAURAJASTA

Sangen perinjuurellisen arvoituksellinen sanonta, jonka merkitys näyttää olevan suunnilleen:

 • miespuolinen toimihenkilö saapuu,
 • minkä lisäksi myös nenästä tulee räkää, mutta
 • ns. tyhjännaurajasta ei tule — kukaan ei tunnu tietävän, mitä.
On melko tavallista, että sanontojen merkitys yrittää olla jotenkin vertauskuvallinen; käsillä olevan LAPAUTTEEN tällaisetkin merkitykset ovat joko unohtuneet historian hämäriin tai sellaisia ei koskaan ole ollutkaan. Siitä huolimatta — tai ehkä juuri siksi? — sanontaa käytetään tuhkatiheällisesti.

MIKÄS LAPASEN TAPPAIS, JOS EI LAPANEN ITSE?
Lumentulo ei tahdo millään loppua.
MIKSEI JEPPE JUO?
RÄYHÄNTURVAJOUKKOIHIN kuuluvan henkilön vähäiseksi arvioitua LOUHIMISTA sopii kummastella täten KÄSIN.
MISENTROOPPI
Toisin kuin FILENTROOPPI, MISENTROOPPI tuntee epäluuloa tai peräti vihaa epäjärjestystä kohtaan. Näytelmä­tehtailija Molière melkein kirjoitti näytelmän aiheesta.
MITÄ ETANOLILLA EI VOI KORJATA ON LOPULLISESTI RIKKI
MieteLAUSUNENTO.
MITÄ ISOMPI KONKLAAVI, SEN HUONOMPI PAAVI

Maailmanlaajuista suosiota nauttiva sanonta muistuttaa siitä, että paavin valinnassa kannattaa kannattaa pienehköä konklaavia. Lukijaa muistutetaan siitä tosiseikasta, että konklaavit ovat usein virheellisesti mitoitetut tämän nimenomaisen paavin­laatu­kysymyksen näkökulmasta.

MITÄ JOHTAJA?
Kohtelias kysymys, jolla huomaavainen henkilö suorittaa ns. kuulumistiedustelun. JOHTAJA ei viittaa vastaanottajan organisatoris-hierarkkiseen asemaan, vaan on ns. huumorin pintakielioppi-ilmentymä. Ks. myös SUURVISIIRI ja PIENVISIIRI.
MITÄ [voimasana partitiivissa], SIKA PUUSSA⁈
Interjektio, joka ilmentää lausujansa suurta hämmästystä. Vrt. FEM JAFFIS!.
MITÄ USEAMPI CAPS LOCKI, SITÄ HUONOMPI SOPPA
Soppa t. keitto tapaa SEMRAANTUA selvästi, jos siihen lisää CAPS LOCK:eja, mikä ajatus on katsottu huonoksi myös sanonnaksi pukea — kaiketi, ettei sanottu tosiseikka pääsisi unohtumaan.
MITÄ USEAMPI KOKKEEKS…
…sen huononmat vehkeet.
MITÄS TÄS, RITARI S
Ks. JÄITÄ POLTELLESSA
[modaliteetti-inkompatibilismit]
Kielikuvallisissa aistikanavia käsittelevissä lausunnoissa on julmetun LEIKKISÄÄ soveltaa tarkoitettuun kanavaan sopimatonta verbiä, adjektiivia tahi muuta sitä koskevaa sanetta. Esimerkillisesti näin:
MOLSKIS [JA LOISKIS]!
Ilman laajennusosaansakin JA LOISKIS ratkiriemukas tervehdys.
ON NIIN MONENMOISTA
Paljoksuntaan käytetty päivittelylausunto.
MONIALAMAALLIKKO
Usean alan epäasiantuntija käyttää tällaista umpiLEIKKISÄÄ nimekettä. Mikäli tämän tittelin räväkkä humoristisuus ei vielä riitä, voi ylentää itsensä peräti RENESSANSSIMAALLIKOKSI. Kosmopoliittisuuden vaivaamiin käyntikortteihin voisi ehkä painaa UOMO DEUNIVERSALE.
MONIMUTKAINEN
1. adj. rik. slg. henkilöstä: useita ampuma-aseita omistava; tilanteesta: runsaasti ampuma-aseita ja niiden käyttöä sisältävä. 2. harv. mask. naisoletetun toimihenkilön (erit. HALLITUS) keskeinen attribuutti.
MONIMUTKUINEN
Runsaasti TÄYTESANOJA käyttävä t. sisältävä toimihenkilö t. puhunnos. MUTKU NÄIHÄSEO, TAVALLAAN KOKKEEKS, TIIÄKKÖ?
MONOTESTIKULAARINEN
Viittaa (mies-)henkilöön, joka omistaa vain yhden (1) vinyyliäänilevysoittimen, ns. levynMELKUTTIMEN.
MORTONKI
AamuTERSKIS.
TÄRKEINTÄ EI OLE, ETTÄ VITSI ON VANHA, VAAN ETTÄ SE ON HUONO
Motto. Mikäli vitsi on sekä huono, että vanha, puheena oleva vitsi on vähintäänkin LEIKKISÄ.
[jonneutumiskehote] *MPS!
Jonneutumiskehotteenvahvistin. "*" määräytyy kehotteen vartalon perusteella. Käyttöesimerkkejä: LOUHOKSELLE LOMPS!; PAARIIN PAMPS!; RÖÖKILLE RÖMPS!
MUKANA KUIN PERÄPUKAMA
1. Saneen asettaja tahtoo ilmaista valmiutensa osallistua tietoonsa tulleeseen hankkeeseen muun hankehenkilöstön asiaa koskevista haluista välittämättä. 2. Jokin asia tai seikka on jollakin tietyllä tolalla joka tapauksessa, olosuhteista viis. Erityisesti jälkimmäisessä tarkoitteessa, jos sanottu tola on luonteeltaan huononlainen, käytetään valitettavan usein muotoa MUKAVA KUIN PERÄPUKAMA.
MULTIMEEDIOVIESTI
Hypermodernein viestimin matkaan saatettu kommunikea, jonka vastaanottajina on useita meedioita. Mikäli kommunikaation tarkoituksena on huonontaa KHAINUUN MEISINKIÄ, ovat vastaanottajat todennäköisesti ETELÄN MEEDIOITA.
MUPEL[TAA|LELLA]
Sönkö[ttää|tellä]; vali[ttaa|tella]; naris[ta|tella].
MUUSIKON VALINTA
Omituinen päätös; jotenkin eriskummallinen suorite tahi lausunto. Onpa melkoinen MUUSIKON VALINTA asettaa biljardipöytä savuttomalle puolelle.
MUUTEN OLEN SITÄ MIELTÄ, ETTÄ TURKU ON RYÖSTETTÄVÄ JA POLTETTAVA
Novgorodilainen muunnelma Cato vanhemman jankutuksesta; tämä muunnelma oli erityisen ajankohtainen vuoden 1318 tienoilla.
[n-kirjaimen käyttö m:n asemesta]
Valtavan LEIKKISÄÄ on korvata m-kirjain n:llä, eritoten oraalituotannossa (on tosin huomattava, että henkilöt eivät yleensä puhu kirjaimin). Esimerkillisyyksiä: HUNPPA pro humppa, KUNPI pro kumpi jne.
NÅ MEN, EST OMEN
Lennähtävä LAPANEN: No mutta, [sehän] on enne. Sane on osittain ulkomaan‑, osittain ulkomaankielinen. Saneesta tunnetaan myös variantti, joka sekin on osittain ulkomaan‑, osittain ulkomaankielinen: NO MAN EST OMEN: Kukaan henkilö ei ole enne.
NAAMANVÄÄNTÄJÄ, -VÄÄNTELIJÄ
Teatteritieteen erityisasiantuntija tai suoritusportaan toimihenkilö, ns. näyttelijä.
NÄÄS-NÄÄS
Suuri LAPANEN merkityksessä "mielenliikutusta aiheuttava". NÄÄS-NÄÄS on yleisessä käytössä KHAINUUN osavaltioihin kuuluvassa Tampereessa.
NÄHDÄÄN EILEN
Tämä tapa esittää toivomus jälleennäkemisestä on LEIKKISÄ siitä syystä, että siinä on looginen virhe.
NÄHDÄÄN, ELLEI SILMÄT PUHKEA
Mukava tapa päättää esimerkiksi meiliviesti, miksei suusanallinenkin viestintätilanne.
NAHKAP[I|Ä]ÄTÖS
Erit. jääkiekossa, mutta muissakin PULLOPELEISSÄ ns. tasapeli, siis tilanne, jossa ottelu päättyy eikä kumpikaan tapahtumaan osallistunut PÄNRI ole onnistunut NOUKKIMAAN.
NAHKAVEKKARI
Erittäin pieni (nuori) KUUNOKE.
NÄIHIN [UHKA]KUVIIN, NÄIHIN TUNNELMIIN
Ks. PALATAAN ASTIALLE. Saneen kohtalonomaisuutta voi korostaa käyttämällä muunnelmaa NÄIHIN UHKAKUVIIN, NÄIHIN UHKATUNNELMIIN.
NÄIN ON NÄPPYLÄHANSKAT
Voimakas myöntö.
NÄIHÄSEO (NÄINHÄN SE ON)
Erit. KHAINUULAISTEN suosima fraasi, joka ei ota kantaa mihinkään asiain tiloihin, vaan sitä käytetään tarkoituksessa täyttää aika ja maailma puheella, vaikka mitään sanottavaa ei ole. Aivan erityisesti on varottava käyttämästä fraasia tilanteessa, jossa se saatetaan tulkita kannanotoksi. Tyypillinen käyttö kuulostaa jokseenkin tältä: næihæseo næihæseo næihæseo ….
NAKKIKEITTO
Työtehtävistä ("NAKKI") kokoon keitetty soppa; usein tarkoitetaan monen keskenään ristiriitaisen NAKIN yhdessä aiheuttamaa sotkua. Paljon NAKKEJA generoivaa henkilöä on tapana kutsua NAKINKEITTÄJÄKSI tai (positiiviseksi) NAKKIDIVERGENSSIKSI. Negatiivista NAKKIDIVERGENSSIÄ, joka tyypillisesti on myös henkilö kutsutaan varsin yleisesti (ja harhaanjohtavasti) NAKKIKONEEKSI — tarkempi ja kuvaavampi nimitys on tietenkin NAKKINIELU.
NÄKÖKULMAONGELMA
KOISTINEN.
NÄKYMÄTÖN KÄSIN
Adam Smithin taloustieteisiin tuoma, silmällä havaitsematon KÄSIN, joka pakottaa ihmiset toimimaan teorian edellyttämällä tavalla. Käsinte on sukua Näkymättömälle Lapaselle, mutta aika kaukaista.
NÄKYMÄTÖN LAPANEN
NÄKYMÄTÖN LAPANEN sopinee hyvin näkymättömään käteen KÄSIN.
NÄLKÄ RASVAA SYÖDESSÄ
Kaksimielinen kansanviisaus: 1. Pelkkää rasvaa syödessä saattaa tulla nälkä, mikä tosin riippunee syödyn rasvan määrästä. 2. Nälkä rasvaa jotain syödessä; tämä tulkinta on varsin outo eikä sen varsinaisesta tarkoitteesta vallitse 1‑mielisyyttä.
NÄPPÄIMILLÄ
Tietämillä, kellonajasta puhuttaessa. NÄILLÄ NÄPPÄIMILLÄ, suurin piirtein nyt.
NAUTAKAUPPA
Kätevästi 22‑selitteinen sane: 1. osittain roomankielisesti tarkoitetaan putiikkia, joka myy joko seikkoja merimiehille t. merimiehiä. 2. Putiikki, joka suomenkielisesti myy joko seikkoja lehmille t. lehmiä koskevia seikkoja.
NEANDERTHALIA
Keskipaleoliitillis-seikkalais-mytoloogillinen EPÄTRAGILEIKKISYYDEN muusa l. runotar, tahi sitten mahdollisesti khariitti tai nereidi, ehkä jopa nymfi.
NELIÖIKÄÄ TUO YMPYRÄ!
Tavallisesti työnjohtotilanteissa (ei työn-) käytetty tavattoman LEIKKISÄ komentolausahdus. Saneen ylenmääräinen leikkisyys perustuu suoritettavaksi vaaditun tehtävän tunnettuun vaikeahkouteen. Sanetta käytetään tavallisesti ikäänkuinnillisen abstraktina viitteenä, joka osoittaa johonkin aivan muuhun tehtävään — harvalla työpaikalla (ei työ-) sijaitsee neliöimistä odottavia ympyröitä.
NELISTELLÄ
Suorittaa spatiaalinen transitio-operaatio juosten eikä esimerkiksi kävellen JALAN KÄSIN.
NENÄNKAIVINKONE
Ludens. sormi.
NEULONEN
Itse NEULOSTETTU GEPARDItyyppinen PISNESHOOFFEN. NEULOSTUS LAPAUTETAAN tavoitteessa hankkia käyttöönsä A-vahvuista PISNESHOOFFENIA halvemmalla kuin LOUHIMO on valmis sitä myymään. NEULOSEN LAPAUTUS tapahtuu mieluiten LOUHOKSEN LAPATUStiloissa, ns. WC:ssä. Hienompaan LOUHOSTELUun, ks. CALJADOS. NEULONEN on myös suomalainen tv-kanava.
NEULOSTESEULOSTE
NEULOSTAMISEN lopputulosta koskeva SEULOSTE.
NIIN, CATO, AAMIAINEN, KUNNIA
Erittäin arvoituksellinen sananparsi, joka sekavuudestaan huolimatta on sangen arvokas, koska siinä mainitaan Cato.
ÑÄ, NJÄH
"Ai jaa"-jaloste. Saneen asettaja ilmaisee kummastuneisuuttaan, esimerkiksi palautteena edelliseen LAPAUTTEESEEN. Oraalisessa tuotannossa on kiinnitettävä huomiota kysyvän-kummastelevan-tuomitsevaan äänensävyyn: ñǽ. Erityisen painokasta oudoksuntaansa voi korostaa venyttämällä ñ‑äännettä: ñːːǽ.
NÖDEN STUDERAR INTE JURIDIK
"Hätä ei lue lakia." Sane on ruotsinkielinen.
NOJONYTON!
Melko kipakka päivittely, jota yleensä käytetään jotenkin LEIKKISIKSI koettujen asiaintilojen kommentaareissa. On syytä huomioida sellainen seikka, että sane pyritään lausumaan kuten yksi sana; ts. paino vain ensimmäisellä tavulla.
NOLLANÄRVES
T9-peräinen sane. NAAMANVÄÄNTÄJÄ tarkoittaa tällä kahvinkeitintä, muut kaiketi jotain aivan muuta, kuten esimerkiksi: Onpas vähän NOLLANÄRVES olo. Saneen harvinaisempana (eikä ollenkaan yhtä ratkiriemukkaana) varianttina esiintyy NOLLANASUD.
NOPEA KUIN RIPULI
Aikamoisen SUKKELA. NOPEA KUIN UMMETUS: hyvin epäsukkela, kenties suorastaan hidas.
NOSTAA KISSA BILJARDIPÖYDÄLLE
1. tehdä jotain aivan anteeksiantamatonta. 2. kuin nostaa kissa pöydälle (ottaa huomioitavaksi jokin kiusallinen seikka), mutta jotenkin hienommin.
NOTTA
Täydellinen avaus tai päätös mille tahansa LAUSUNENNOLLE. Variantti "NO[…]OT-TA" (N kpl O-kirjaimia, N määrää ilmauksen painokkuuden) korostaa alkamassa olevan virkkeen tärkeyttä. Voidaan käyttää myös loppuhuomautuksena ikään kuin osoittamassa sanotun painoarvoa. Tavuviiva "-" lisää ilmauksen ilmavaa LEIKILLISYYTTÄ. Voidaan käyttää myös täysin irrallisena kommentaarina aivan mihin tahansa asiaan. C-kieltä äidinkielenään puhuvat kirjoittavat saneen usein '~TA', predikaattikalkyylin taitajat taas pikemminkin '¬TA'.
NOTTIA TUOTA
Painokas pelinavauskompositio kiireiselle.
NOUGAT
Tarkka; käytetään yleensä kielteisenä: Ei se ole niin NOUGAT'ta, jos nyt LAPASET menee vähän rikki. Hieman harvinaisempia käyttöjä: NOUGAT-AMPUJA; NOUGAT'VAISUUSHÄIRIÖ; NOUGAT'ILULUOKKA.
NOUKKIA
Voittaa jokin kilpailuhenkinen tilaisuus, vaikkapa koriPULLO-ottelu.
NUHTEELLISUUSTEORIA
Teoria EPÄNUHTEETTOMISTA LAPASISTA. Teorian keskeisin löydös on: LAPASEN nopeus ei riipu LAPASTAJAN liiketilasta.
[numeraalien käyttö sananosina]
On julmetun LEIKKISÄÄ eli oikein suotavaa korvata numeroin sellaisia kirjainyhdelmiä, jotka näyttäisivät muodostavan numeraaleja, kas näin:
 • Ma-6-ja
 • Jokohan tämä alkaisi π‑100?
 • No‑5.
 • Pöytäkirjantarkastaja havaitsi pöytäkirjan napa‑2 kroni‑2, ja se katsottiin hyväksyt‑1.
 • Meiltä varastettiin joulu‑16 kertaa jo tänä vuonna.
 • Huovutet‑1000‑tu.
 • Korvaus tuli myönnet‑11 kautta.
 • 7 pupiin (rur. "se itse män pupiin" : "itse hän louhostautui").
 • 2‑naamainen.
 • Olkaapas lapset nyt kun‑0!
 • π‑levä kyky.
Temppu onnistuu heikohkosti puheessa sellaisenaan, mutta voidaan suorittaa esittämällä numerot esim. KÄSIN sopivasti puheen lomaan rytmitettynä.
NUNTII LÄTINI
Melkein uutisarvoista joutavaa puhetta melkein latinaksi.
NYT JUODAAN ASIAT HALKI!
Lausunnon antaja pyrkii tuomaan julki, että on olemassa seikkoja, jotka tulee viipymättä huomioida ja on olemassa keino kohdassa mainitun tavoitteen saavuttamiseksi.
OHEISMUNIINPUHALTELU
Internet-väritteinen termi humble brag kaipaa suomenkielistä vastinetta, kuten Kotuskin on huomannut. Vaivattuaan päitään sekuntitolkulla päätyi CAPS LOCK ‑toimituksen uudissaneraati esittämään tarkoitteelle sanaa OHEISMUNIINPUHALTELU.
OHUVELTI
Vähän, ei paljon. Ei edes keskimääräisesti, vaan nimenomaan vähän. Asiasta, jota on on OHUVELTI, vallitsee KAPELO.
OIKEA KÄSI EI TIEDÄ, MITÄ VASEN TEKEE
Kyseessä on varsin tyypillinen oikeakätisharha: kyse on pikemmin siitä, että oikea käsi ei ymmärrä, mitä vasen tekee. Hyvät jussit!
OIKEALLA KÄDELLÄ
Väärällä kädellä, huonostikl., puutteellisesti, hutiloiden, eikä siis toisin sanoen ensinkään VASEMMALLA KÄDELLÄ.
OJALLINEN, KAIVOLLINEN
Tilavuusmittoja, joita käytetään usein puhuttaessa PISNESHOOFFENISTA ja sen LOUHIMISESTA.
OKKA
OKKA on myöntymisen merkki. LäpiLEIKKISIÄ variantteja: OCCA, OKKA KAMU, OKKAMIN PARTAVEITSI.
OLI MITEN OLI, MUTTA NÄIN ON
Vastaväitteiden ennakolta lopettamiseen tähtäävä lausunto, jota käyttäen voi voittaa väittelyn mihinkään erityisiin argumentteihin vetoamatta. Käytetään myös hyvin vahvana pelinavauksena: OLI MITEN OLI, MUTTA NÄIN ON, ETTÄ EIKÖHÄN KÄYDÄ FAGOTILLA?
OLI MITEN OLI, MUTTA NÄIHÄSEO
Erittäin painokas, ja jotenkin lopullisen tuntuinen tapa ilmoittaa, että mitään sanottavaa ei juuri nyt ole.
OLKAA HILJAA JA HUUTAKAA!
Huutokauppaperäinen LAPAUTE, jonka alkuperäinen merkitys on varsin ilmeinen; saneen käyttö muissa yhteyksissä on varsin LEIKKISÄÄ.
OLKINUKKEKOTI
Argumentaatiovirheiden loppusijoituspaikka.
OLKINUKKETEATTERI
Suuren määrän ns. argumentaatiovirheitä sisältävä ns. keskustelu. Havaitaan usein ns. internetissä KÄSIN.
OLUTTA JA MENYYTÄ
Jo käsiteltyihin asioihin viitataan LEIKKISÄSTI täten. Myös varianttia "MENNEEN KESÄN LUMIA" sopii käyttää.
ON NIIN HILJAISTA, ETTÄ KUULEE LAPASEN PUTOAVAN
On melko hiljaista, tahtoo tämä lohkaisu ilmaista. Jos usein kuulee LAPASEN putoavan, kannattaa seurueelta kysyä, kuuleeko sen joku muukin.
ON SE ILMOJA PIDELLY
LAPANEN, jolla voi ilmoittaa keskustelukumppanille, että puheena oleva asia ei TÄHÄN PALAAN jaksa juurikaan kiinnostaa.
[adjektiivi] ON VEHKEET
Asiain tai välineistön tilaa kuvataan adjektiivin osoittamalla määreellä täten LEIKKISÄSTI KÄSIN. KOVAT ON VEHKEET, PUNAISET ON VEHKEET. Ks. myös erikoistapaus.
ONGELMATIIKKA
Jo tämän saneen olemassaolo on problemaatillista sinänsä, mutta vielä hankalampaa on se, että sitä joku käyttääkin.
ONKO SE NYT [AIVAN VARMASTI] [OIKEIN] HUONO [NOIN/NÄIN]?
Ns. kvaliteetti-interrogatiivi. Ovatko asiainlaidat nyt aivan varmasti huonoilla tolillansa KÄSIN? Onko se nyt varmasti tarpeeksi huono?, valmis. Sanetta käytetään usein sarkastisesti tai jopa toisen kertaluokan sarkasmina. Tavoitteena on tällöin hämärtää asiain todelliset tolat ja laidat, mikä yleensä onkin kovin sopivaa.
ONKO KIIRE VAI TEHDÄÄNKÖ KONEELLA?
Kiihtyvästi LEIKKISTYVÄ arvostelma modernin teknologian hyödyllisyydestä.
ONKO TÄÄLLÄ KILTTEJÄ LAPASIA?
Tällaista outoa tiedustelua harrastavat tänään pahaa-aavistamattomista kodeista toisiin hiippailevat toimihenkilöt. Kehotetaan varomaan sanottua väkeä. Ja samalla toivotetaan HYVÄT JUSSIT.
ONKO?LOGI
ONKO?LOGISTILLIIKAN harrastaja, arvuuttelija. Turkulaistyyppinen ruratiivimuoto on ONK?­LOGI, joskus jopa ONK‑ONK?­LOGI.
ONNEKS OLKOON, SANO ANNIE LONNEX
OnnitteluLAPAUTE.
OPERETIONALISOINTI
1. teoreetillisen KÄSINTEEN yhdistämistä operetin mitattaviin ominaisuuksiin (kesto, LEIKKISYYS, TAIREELLISUUS). 2. jnk seikan musiko-ludensifiointi siinä määrin, että se kelpaa vaikka operettiin.
OPOSSUMIN ESINAHKA
Jos jokin materiaalinen asia on turhankin PÄHEE tarkoitukseensa nähden, sopii sitä kutsua OPOSSUMIN ESINAHASTA tehdyksi.
OTTAA LAPANEN KAUNIISEEN KÄTEEN KÄSIN
Nöyrtyä suorittamaan tarvittava LAPANEN tavanomaiseen tapaan KÄSIN.
OTTAA TILAISUUDESTA BAARIN
Tarttua LOUHOStilaisuuteen.
OTTIA NOITA
Monikollinen pelinavaus; saneella voi siis avata useita pelejä kätevästi mutta hauskasti kerrallansa KÄSIN.
OTTIA TUOTA
Pelinavaus.
OTTOARVONTA
LOUHIMISTA koskeva ARVONTA.
OUJEELLISESTI

Hyvin yleinen hyperadverbillistys; käytetään yleensä interjektionomaisena vastauksena myönteiseltä vaikuttavaan tilannekatsaukseen:

Homma on menossa tuubiin!
OUJEELLISESTI!

Koska tilanteet eivät yleensä kehity myönteisesti, on usein tarpeen interjektoida pikemminkin NOUJEELLISESTI.

PÄÄ KOLMANTENA PYÖRÄNÄ
Kiireellisesti ja kutsumattomana.
PÄÄNPOISTOHOITO
Luonteeltaan melko lopullinen ja radikaali hoitomuoto niin VIINANPUUTOSTAUTIIN kuin muihinkin vaivoihin. Helsingin Sörnäisissä on pelottavan pitkät jonot juuri tähän hoitoon.
PÄÄTÄ KÄÄNNELLESSÄ
Ks. JÄITÄ POLTELLESSA.
PÄÄTÄ POLTELLESSA
Ks., mutta älä vrt. PÄÄTÄ KÄÄNNELLESSÄ, JÄITÄ POLTELLESSA.
PAHANTEKEVÄISYYS
Koska on olemassa "hyväntekeväisyyttä", on symmetrian perusteella oltava olemassa PAHANTEKEVÄISYYTTÄ, ehkäpä myös HUONONTEKEVÄISYYTTÄ. Oletettavasti TEKEVÄISYYS, joka ei ole hyvää eikä pahaa, on YHDENTEKEVÄISYYTTÄ.
PÄHEE LUIHIN ASTI
Erittäin pähee. Saneen alkuperä on amerikankielisessä bad to the bone ‑LAPASESSA. Kosmopoliitikoilla on tapana kirjoittaa sane PÄHÉ LOUIS'HIN ASTI.
PAHEENJOHTAJA

PAHEENJOHTAJA johtaa jssak. yhtymässä tai sen puolesta harjoitettujen paheiden suorittamistapoja, -aikoja ja yleistä organisointia.

Eduskunta-nimisessä laitoksessa tehtävää hoitaa PAHEMIES; sanotun laitoksen PAHERIPULI on siinä määrin korotetulla tasolla, että yksin ei voi toimesta kukaan selvitä; niinpä on PAHEMIEHEN apuna kokonainen PAHEMIESNEUVOSTO. Pisimpään paheellisena istunutta kansanedustustoimihenkilöä nimitetään LEIKKISYYS-syistä IKÄPAHEMIEHEKSI.

PÄHEIKKÖ
Tiivis muodostelma PÄHEITÄ seikkoja; sellainen, joksi taaja joukko tavanomaisia seikkoja muuntuu, kun se käsitellään PÄHERTIMELLÄ.
PÄHERRIN
LAPARAATTI, joka soveltuu seikkojen päheyden lisäämiseen. Erityisen tehokasta PÄHERRINTÄ sopii kutsua LUIHINASTIPÄHERTIMEKSI.
PÄIN SEINIÄ PITKIN
Ujostellen huonosti.
PÄIN SIENIÄ
Huonosti jotenkin erityisen vastenmielisellä, epärehellisellä, niljakkaalla ja/tai pahanmakuisella tavalla.
PAKKO [verbi infinitiivissä], KUN ON VIHITTY
Verbin osoittama temppu on syytä suorittaa.
PAKKORUOTSINLAIVA
1. Laiva, jolla puhutaan ja kirjoitetaan vain PAKKORUOTSIA. 2. Laiva, joka ajaa PAKKORUOTSIN ja jonkin toisen maan väliä. Jälkimmäisen mallisella PAKKORUOTSINLAIVALLA voi vaikkapa piipahtaa tervehtimässä PAKKORUOTSIN kuningasta, joka asuu PAKKOTUKHOLMASSA, jonne pääsee laivalla mm. PAKKOSUOMEN pääkaupungista PAKKOHELSINGISTÄ KÄSIN, sekä PAKKOTURUSTA.
PAKOLLINEN PYSÄHTYMINEN KIELLETTY
Liikennemerkki nro 232.
PALATAAN [RUOKA-]ASTIALLE
"Palataan asiaan", oikein kulunut ja toisaalta melko typerä fraasi, jota siis on suotavaa käyttää aina tilaisuuden tullen. Halutessaan välttää liiallista LEIKKISYYTTÄ ja toisaalta kuivakkaa asiaanpalaamisen tointa voi esittää toiveen napakammassa muodossa "palataan seikkoihin".
PALEOLUDENSIFIKAATTI
Oikein iäkäs LEIKKISYYS1‑kkö, ts. vanha vitsi tms. Mikäli vanha LAPAUTE on myös huono, on sitä tapana kutsua MALAPALEOLUDENSIFIKAATIKSI. Sellaiset esiintymät kuuluvat käsillä olevan kokoelman piiriin, kuten mottokin sanoo, SANO.
PALINDROMEDAARI

Yksikyttyräinen kameli, joka näyttää samalta etu- ja takaperin — ei pidä sekoittaa palindromiin; sellaiset näet luetaan, toisin kuin kamelit.

PALJAIN KÄSIN
Kaikkein vähiten peitelty KÄSIN.
PALLASDULLA
Eräästä kalasta valmistettu, tai sellaiselle, taikka joko titaanille tai gigantille nautittavaksi tarkoitettu RADIKAALIKÄÄRYLE. Käytetään joskus sa­nan­muuntoloogillisena koodinimenä eräälle konditorio­tuot­teelle.
PALSTERNAAKKA
Harvinaiseen lentovihannesten sukuun kuulunut, jo lakkautettu evoluutiokokkeilu.
PANDEROLLI
1. FANDEROLLI panda. 2. kakkia DEROLLEJA koskeva.
KUN PANIIKKI ON SUURIN, ON KELLOKIN JO KUUSI

NAAMANVÄÄNTÄJÄN remonttilausunto. Soveltaen voidaan kellonajat ilmoittaa kuten satakaksitoista vaille paniikki (16.08). Peltos-tutkijoiden parissa useimmin hyväksytyn tulkinnan mukaan lausahduksen tarkoituksena on kuvata tilaa, jossa tarpeelliset remonttiainekset alkavat käydä vähiin juuri niillä main, kun rautakaupat yleisesti sulkevat ovensa.

Erikoisvalmisteinen kello, johon paniikin hetki on erityisesti merkitty. Kello osoittaa aikaa kahdeksankämmentäviisi vaille paniikki — eli 5⅔ vartia vaille paniikki.
PANNA KRAPULOITA RATTAISIIN

1. Haitata jonkun toisen toimihenkilön jotakin hanketta aiheuttamalla tälle KOISTINEN. 2. Yrittää lastata rattaat tai muu kulkupeli NÄKÖKULMAONGELMILLA — yrite on melko toivoton, ja tässä merkityksessä sanonnalla tarkoitetaankin yleensä mahdottomaan hankkeeseen ryhtymistä.

PÄNRI
Joukkue eli organisaatio. PAHA PÄNRI: hyvä joukkue. Sane on vahvasti ruratiivinen ja sopii siten äärimmäisen LEIKKISYYDEN tavoitteluun.
PARAFORMAALI ILMIÖ
PARAFORMAALEIKSI kutsutaan ILMIÖITÄ, joiden katsotaan TAVALLAAN tai toisellaan olevan ylivirallisia. PARA­FORMAALEJA ILMIÖITÄ ovat mm. BYROKINESIA (virastosta­poistumis­kokemus); DIAARISTILLINEN PREKOGNITIO (kyky nähdä vireille tulemaisillaan olevaa asiaa koskevan asiakirjan diaarinumero ennalta) ja POLTER­DIENST­VERRICHTUNG ("räyhävirantoimitus", virantoimitus ilman määräyskirjaa).
PARAHULTAINEN
HULTAISEN kaltainen, YLIHULTAINEN, EPÄHULTAINEN, HULTAISPOLYMEERI tai lähes HULTAINEN. Kuten edellisestä listasta huomaamme, on käsillä oleva sane varsin monikäyttöinen ja ‑tulkintainen, mikä tekee siitä sangen mainion lisän varovaiseen ja epäselkeään kielenkäyttöön. PARAHULTAISTA sekavuutta lisännee tieto siitä, että HULTAISEN merkitystä ei varsinaisesti tunneta. Onpas täällä PARAHULTAISEN HYVÄ MEISINKI! Kahvinne on PARAHULTAISTA.
PARASTA IKINÄ
HUONOin mahdollinen. Sane yrittää olla kovin sarkastinen, mikä tosiseikka kannattaa huomioida tosielämän käyttötapauksissa; sarkasmi jää usein näet havainnoimatta.
PAREMPI LAPANEN PÄÄSSÄ KUIN KÄMMENEN KÄDESSÄ
Sanonta; variantteja: PAREMPI LAPANEN PÄÄSSÄ KUIN EI; PAREMPI LAPANEN PÄÄSSÄ, HUONOMPI KÄDESSÄ.
PARISTOKRATIA
Hyvin erikoinen (ja harvinainen) valtiomuoto: sellainen, jossa valtaa pitävät paristokäyttöiset vehkeet.
PASCALOITUMINEN
Viisi kertaluokkaa tavanomaista pienempi PAARIUTUMINEN. Kyseessä on PAARIUTUMISEN perusyksikkö, joka säälittävän kokonsa vuoksi on tavanomaisissa yhteyksissä melko epäkäytännöllinen. 100 KILOPASCALOITUMISTA vastaa yhtä PAARIUTUMISTA, MEGAPASCALOITUMINEN KÄMMENTÄ.
PASTAVAAVI
1. eräästä vesi-jauho-elintarvikkeesta kovasti pitävä — tai sellaisesta tehty — pienhenkilö, "vauva". 2. suorastaan ruokottoman leikkisä sananmuuntologilliste vastapaavista.
PAUKKUPAKKANEN
On niin kylmä, että on aivan pakko HYPÄTÄ PITUUTTA.
PAUTTIARALLAA, ÖPAUTTISESTI
Noin suurin piirtein, mutta erityisen LEIKKISÄSTI kuitenkin.
PELASTAKAA EDES LAPASET
Yleishyödyllinen järjestö. Muita saman alan virityksiä ovat mm. MANNERHEIMIN LAPASTENSUOJELUSÄÄTIÖ ja LAPASTEN PÄIVÄN SÄÄTIÖ
PELASTAKAA EDES ILMIÖT
Eräs SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON seikkaopillinen jäsenyhdistys, jonka keskeisenä toimialana on pelastaa yleisestä teoriasta eksyksiin päässeet havaitut ilmiöt takaisin teorian piiriin. Yhdistys käyttää nimilyhennettä PEELÖ ja se julkaisee jäsenlehteä nimeltä EPISYKLI.
PERHE JA PAHKA!
H:llistettuna ikään kuin AIVASTUKSEN siistimpi versio eräästä melko vulgaarista klassikkonoidunnasta.
PERKALA
Oikein LEIKKISÄ muunnelma tunnetusta voimasanasta.
PERKELAATTORI
Toiselta nimeltään LAPATINPANNU t. voimasanepulputin. Puheena oleva laite tuottaa runsaasti kiroilua — tai sitten aiheuttaa sitä.
PERSBRUTTO
Koska varsin (ja valitettavan) usein puhutaan PERSNETOSTA, on TAVALLAANILLISESTI symmetrian nojalla oltava mahdollista puhua myös PERSBRUTOSTA.
PERSEENKYRÖ
Yleiserisnimi kaikille KHAINUUN osavaltioille. Ks. myös YHDEN HEVOSEN KYLÄ.
PERSEENKYRÖ NON GRATA
Ei‑toivottu pientaajama, epäsuosioon joutunut KHAINUUN osa‑alue.
PERSEENKYRÖT OLALLE
Jossakin KHAINUUN osavaltiossa suoritettu perinpohjainen LOUHOS.
PERSEET EDELLÄ PUIHIN
Ensin hankitaan HULLUNKURISET PERSEET, ja sitten seikat menevät puihin.
PERSEPÄIVÄHOITO
HULLUNKURISET PERSEET hoidetaan päiväsaikaan.
PERSETTI, JUMALATION, PERSKUTA[RALLAA]
LEIKKISIÄ voimasanoja.
PERSEYTYÄ
1. Istuutua. 2. Muuttua perspuoleksi. 3. Hankkiutua SIHNEeseen.
PERVORMANSSI
Erittäin omituinen ja sikäli vieroksuttava, usein TAIREELLINEN suorite tahi toimi.
PESÄPALLO, PÖHKÖPALLO, HIIH[T]O
Mikä tahansa ns. urheilulaji, johon saneen käyttäjä suhtautuu nurjasti tai vierastaen. PÖHKÖPALLON erityismerkityksenä on amerikkalainen käsiovaali. PESÄPALLO lausutaan usein kuten pesæːːpàːːllo ensyklopædisista syistä.
PHP
Akronyymillä PHP tahdotaan joskus tarkoittaa erästä "ohjelmointikieltä". Alun pitäen nimi on LAPAUTETTU sanoista Personal Home Page, mutta selitettä on sittemmin LEIKKISTETTY, ja nykyään sen sanotaan olevan ns. rekursiivinen akronyymi sanoista PHP: Hypertext Preprocessor. Kakkein luontevin ja tarkin deakronymisointi kuuluu kuitenkin Perkeleen Huono Paska (kannattaa huomata, että huonoa käytetään tässä klassillisessa mielessä). Ohjelmoitsentatoimihenkilöstön piiristä sane on päässyt karkuun yleiseen käyttöön, ja sitä kuulee ja näkee esim. seuraavanlaisissa konteksteissa:
 • Säikähdin siinä määrin, että turahti PHP:t housuun.
 • Markus-setä lähtee tästä PHP:lle.
 • — Olikos siellä HYVÄ MEISINKI? — Ei, vaan ihan PHP.
Ikäänkuinnillisen rekursiivisena deakronymisointina kuulee joskus sanottavan Pahalle Haisee PHP.
PIANISTI
Henkilö, joka on vaikeasti addiktoitunut lähitulevaisuuteen.
PIEKSELMÄ
Iskelmä ludensiivissa.
PIENVISIIRI
Henkilö, jonka ei voida hierarkkiselta statukseltaan katsoa kuuluvan ns. johtavaan luokkaan. Ks. myös SUURVISIIRI.
PIERU MERRASSA
Rapupyydykseen on asettunut flatus. Sanonnan tarkoite ei yleensä ole konkreettinen, vaan pikemminkin kuvaannollinen: koska merrastansa ei yleensä flatusta löydä, on tämän sanonnahduksen tarkoitus ilmaista, että on tapahtunut jotain yllättävää tai ainakin harvinaista; tilanne on huono. Nyt on PIERU MERRASSA! ASIOINTI ei ota onnistuakseen, seikat eivät huomioidu.
PIERUETTI
Erikoinen ja onneksi melko harvinainen baletti‑ tai taitoluisteluliike, jonka suoritukseen kuuluu pyöriminen ja samanaikainen flatustelu.
PIESTÄ LATUA
Suorittaa JONNEUTUMISEN aloitushanke.
PIHAN PERÄ
ludens. WC eli LAPASTUShuone. PIHAN PERÄÄ käytetään usein myös TOIMENBIDÉhuoneena.
PIHAUTTAA SUMPIT
Suorittaa kahvinkeittotoimenpide. Kahvin keittäminen ei sinänsä ole erityisen LEIKKISÄÄ, mutta tämä nimenomainen sananmuunnelmaan houkuttava tapa ilmaista toimi on sitä liiankin kanssa. Toimeen soveltuva LAPAUTIN on nimeltään SUMPINPIHAUTIN.
[piilokiroilu]
Kiroileminen on usein tarpeen, ja sitä paitsi se on sekä hauskaa että hyödyllistä kaikille. Usein on kuitenkin valitettavasti niin, että täysimittainen ja peittelemätön voimasaneiden käyttö ei ole täysin suotavaa. Monet paheksuvat noiduntaa esim. kirkossa, työpaikalla tai louhoksella. Sellaisissa tilanteissa on kätevää, ja sitä paitsi LEIKKISÄÄ, käytellä viattoman oloisiin sanoihin kätkettyjä voimasanoja, tai voimasanoja etäisesti muistuttavia saneita; hyvän KIROSANAPRAKTIIKAN omistavalta henkilöltä on lupa edellyttää tämänkin taidon hallitsemista. Alla joitakin esimerkkejä:
 • Kylläpä KAHVITUTTAA!
 • JUMALAUSE!
 • Ei varsinaisesti edes louhostautuminen HUVITUTA.
 • SAATAVANA!
 • PERR-soonallisen LAPANEN olo!
 • No voi nyt PYHÄ VITUS!
 • SOVITUN hieno juttu!
PIIMISTI

Piimänjuonnin pahetta harrastava, yl. yhteiskunnan ul­ko­puo­lelle ajautunut ihmisraunio.

Moni piimisti ajautuu paheessaan monenmoiseen väärinkäyttöön

PIIRASTULI
Missä seikkalaiskatoolikot arvelevat käväisevänsä ennen TAIVASTELUN VALTAKUNTAAN siirtymistänsä. Toiseen suuntaan matkalla olevat suorittavat käynnin PIIRASMENISSÄ.
PIKKU VIKA, HEL[E]PPO KORJATA
Aivan kaikki on aivan täysin pielessä, eikä asiain laidoille mitään voi.
PILA-TES
LEIKKISYYS-päissään valmistettu hupityöehto­sopimus. PILA‑TESIN määräyksiä ei tavallisesti noudateta.
PIRU TEIDÄT NOKKIKOON
Melko tyhjä uhkaus, jonka asettaja pyrkii vierittämään vastuun ehdollisen rangaistuksen täytäntöönpanosta eräälle mytologiselle hahmolle. PIRU TEIDÄT NOKKIKOON, jos näen yhdenkin lehden pihamaalla töihin tullessani! Muunnelma PIERU TEIDÄT NOKKIKOON on aavistuksen konkreettisempi, vaan ei juuri vakuuttavampi.
PISNES
1. Hoidettava asia; huomioitava seikka; liiketoimi, ruraalistamalla johdettu angloamerikan sanasta business biznis. 2. PISNESHOOFFEN lyhyemmin ja tehokkaammin. Saneen kaksoismerkitys mahdollistaa kielellisesti erittäin tiiviin tai nokkelan epämääräisen louhostautumis­suunnittelun: Tars PISNESTÄÄ. Lähden kaupungille hoitamaan PISNEKSIÄ. Olutta koskeva liiketoimi: PISNESPISNES.
PISNESHOOFFEN
Olut mitä LEIKKISIMMIN.
PISNESSUUNNITELMA
1. LOUHOStautumisaie. 2. ASIOINTIsuunnitelma. Ks. myös PISNES.
PISTEENÄ [kirjaimen] PÄÄLLE
Saneen tarkoitus yrittää olla, että jokin toimi tai hanke tulee aivan huonosti viimeistellyksi vasta jonkin aivan tietyn jatkotoimenpiteen suorituksen jälkeen: Kuin PISTEENÄ I:N PÄÄLLE LOUHAISIMME vielä PISNEKSET. Kannattaa panna merkille, että saneen LEIKKISYYTTÄ voi huomattavasti vielä parantaa valitsemalla jonkin "pisteettömän" kirjaimen: PISTEENÄ K:N PÄÄLLE. Myös diakriittia voi vaihtaa: DIEREESINÄ M:N PÄÄLLE.
PISUAARI
Sata neliömetriä ureaa sievistelevästi ja kovin epä­stan­dardilli­sesti ilmaistuna. Pinta-alamitalla on hyvin ou­dok­suttavaa mitata nesteen määrää, mutta se lienee tässä si­vu­seikka. Oli miten oli, PISUAARIN standardinmukainen a­si­a­kie­li­nen vastine on VIRTSA­SATA­NELIÖ­METRINEN; vul­gä­ri­aksi sana on KUSI­KÄMMENES­TUHANNES­OSA­NELIÖ­KILO­METRI.
PIZZICATO
Catoa näppäillen. Termiä käytetään yleensä lisäohjeena jostakin toimenpiteestä pidättäytymiseen: Caton näppäily ei ole suotavaa eikä järin järkevää. Vietä tipaton tammikuu PIZZICATO. Termin näkee joskus BARTITUUREISSA: juodaan piimätpizz. Toverissa.
PLAKIAATTI
Lähdeviitteitä mainitsematta matkittu plakaatti.
PLASMAT SEKAISIN
Suunnitelmat lahoavat, seikat eivät huomioidu, on PIERU MERRASSA; myös: KONSERTIT SEKAISIN.
POIKKEUSPALLO
Ohjelmoitsenta‑orientoitunut pallopeli, jota pelataan JALAN KÄSIN. Pelissä heitetään ja siepataan poikkeuksia, paitsi juostessa heitettyjä nk. JUOKSUAIKAPOIKKEUKSIA.
POIKKITAIDE ja -TIEDE
Vaikuttaa siltä, että on olemassa sekä poikkitaiteellisia että poikkitieteellisiä seikkoja. Tästä on pääteltävä, että on olemassa myös POIKKITAIDE ja POIKKITIEDE. Edellinen aivan epäilemättä kuvaa katkenneita tai katkonaisia asioita ja jälkimmäinen puolestaan tutkii niitä.
PORNASSOS
Aikuisviihdemuusien kotipaikka seikkalaiskatolisen mytologian mukaan.
PORNITOLOGI
Etevä pornontuntija.
PORNITUS
Ainoa šakkisiirto, jossa nappulan lisäksi siirretään aikuisviihdettä. Pornitus on teknillisesti ottaen kuningassiirto, ja se voidaan tehdä vain, jos kuningas ei ole vielä nähnyt pornoa ja jos porno ei ole vielä liikkunut pöydän ääressä.
PORNO-
Adjektiivinvahvike: siellä on ihan PORNOkallis kalja. Ks. myös ÄLTIÖ- ja -SUTJAKKA.
PORNONKÄRISTYS
LIP-LAPPI-peräinen merkillinen ruoankaltainen aikuisviihdevalmiste.
PÖRRIÄINEN
SIHNE. PÖRRIÄISIÄ tunnetaan monenmoisia:
 • VUODENAIKAPÖRRIÄISET KEVÄT‑, KESÄ‑, SYYS‑, ja TALVIPÖRRIÄINEN sekä
 • niiden erikoistapaukset TERMINEN KEVÄTPÖRRIÄINEN ym.
 • VIIKONPÄIVÄPÖRRIÄISET: MAANANTAI‑, TIISTAI‑, jne. ‑PÖRRIÄINEN.
 • VUOROKAUDENAIKAPÖRRIÄISET: AAMIAIS‑, LOUHAS ja ILTAPÖRRIÄINEN.
 • TEEMAPÖRRIÄISET: DUUNI‑, LOMA‑, VIHER‑ ja SAUNAPÖRRIÄINEN.
PÖRRIÄISEKSI sopii kutsua myös toimihenkilöä, joka on PÖRRIÄISEN hankkimistoimessa.
PORVARILLINEN HÄMÄRÄ
Vaarallinen päänsisäinen olosuhde, jonka oireena esiintyy usein vääremmistön jatkuva äänestäminen erilaisissa vaaleissa, ja sen kannattaminen muissa yhteyksissä.
PORVARISTON CHILLITTY HARMI

PORVARISTON CHILLITTY HARMI ei ole elokuva, vaan eräänlaisen asenteen kuvaus — porvarilliston näet katsotaan käsittelevän harmistuksensa jotenkin coolisti.

[postin päivitys]
Postin äskettäin päivitettyä ärsyttävän selkeä nimensä Itellaksi tuli sanantekijöille töitä; suuri sanajoukko on päivitettävä huonommaksikl.. Alla avuksi ja ojennukseksi lista joistakin ajantasaistetuista saneista:
AITELLOLI
kävelymies, lähetti tms.
AITELLOSTROFI
apostrofi l. heittomerkki
HELITELLA
adv. helposti
ITELL
eräs HTTP-pyyntötyyppi
ITELLAATTI
päättelyn lähtökohtana oleva oletus. ITELLOIDA esittää ITELLAATTI
ITELLILLA
saarnakirja
ITELJOONI
ITELLAN kantaja
ITELL-IMPRESSIONISMI
eräs tairesuuntaus
ITELLMODERNI
jälkimoderni, modernin jälkeinen, ei ennen modernia sijaitseva t. tapahtuva
ITELLPOSITIO
pääsanansa jälkeen aseteltava adpositio
ITELLSCRIPT
ITELLUUMI
kuoleman jälkeinen
JOBINITELLA
huono uutinen, vain puolittain tragileikkisä tieto
KOMITELLA
orgaaninen, biologisesti hävitettävä jäte
VESI-ITELLA
vedenottoon tarkoitettu vesijohtoverkon haara
[potentiaali]
Tapaluokka eli modus, suomeksi "mahtotapa". On yleinen harhaluulo, että potentiaalimuoto olisi vain verbiluokkaan kuuluvilla sanoilla. Näin ei ole, vaan mistä tahansa saneesta voidaan tehdä "potentiaalinen", vrt. esim. LAPANEN > LAVANNE. Tällainen käytäntö suo mahdollisuuden asettaa varauksia lausuntoihinsa ja siten osoittaa tervettä varovaisuutta tai varauksellisuutta kannoissansa.
PÖYTÄVIINATENNIS
Tennistä korkeampitasoinen ja pienempimuotoinen pöytä-, maila- ja pullopeli.
PRIMA FACIE
Klassillis-ulkomaankielisella termillä yritetään usein tarkoittaa suomeksi jokseenkin ensi silmäyksellä. Kuten tavallista on, tätäkin sanetta käytetään eri disipliineissä ties missä käsillä olevan asian hämärtämiseksi tarpeen olevissa merkityksissä. Luontevin jokseenkin kirjaimellinen käännös ja miellyttävä tarkoite on kuitenkin ENSILÄRVIT — tai vähän juhlavammin NEITSYTTYÖMATKA.
PRIORISOIDA
Tehdä apotin avustajaksi t. luostarin esimieheksi; tehdä sellaisen kaltaiseksi. APRIORISOIDA viedä sanottu arvo. APRIORINEN edellä sanotun arvon poisoton kaltainen. APRIORINEN SYNTEETTINEN keinotekoinen edellä sanotun kaltainen. APRIORINEN SYNTEETTINEN TIETO luostarin esimiehen viraltapanoa koskeva keinotekoinen tieto.
PROJEKTOIDI

Projektia muistuttava työnjohto-opillinen seik­kain­huo­mioinnistokokonaisuus. Saneen oletettu vitsikkyys on perustuvinaan siihen seikkaan, että moni "projekti" oikeastaan vain muistuttaa projektia, vaan ei sitä varsinaisellis-muodollisesti ole. Niinpä PROJEKTOIDIA tavallisesti käytetään tarkoittamaan nimenomaan jotain käsillä käsin olevaa käynnistettyä projektia, vit­sik­kääh­kös­ti.

PROJEKTOIDIA ei pidä sotkea PROJEKTIOIDIIN, joka taasen on projektiota muistuttava asia — saati sitten PRO­JEK­TO­RI­OIDIIN, joka puolestaan muistuttaa projektoria sellainen kuitenkaan olematta.

PUBINOINTI
PUBINOINTI ei tarkoita piirin induktanssin lisäämistä käämin avulla, vaan tavallisesti sillä viitataan jonkun paariuttamiseen. PUBINOIKAAMME itsemme kiireen vilkkaa. LOUHOKSEN ns. "sisään­heittäjää" kutsutaan usein PUBINOITSIJAKSI. Harvinaisehko toinenkin merkitys saneella on: sillä saatetaan joissain tapauksissa tarkoittaa jonkin tilan (huoneiston tms.) muuttamista LOUHOKSEKSI. [Jokin laiva] ei ole enää liikenteessä; se PUBINOITIIN aikapäiviä sitten, mikä on tietysti hyvä juttu.
PUHELINLAPASET LAULAA
1. aikanaan suosittu iskelmätyyppinen äänitaireluoma. 2. suosituhko kuulo‑tv‑ohjelma, tiettävästi em. teoksen mukaan nimetty.

Sekä teoksen että sikäli myös ohjelman nimi on sillä lailla LEIKKISÄ, että LAPANEN tunnetusti tarkoittaa (mm.) 'puhelinta', joten viestinä on tarkkaan ottaen LAPASLAPASET LAULAA. Ei ole tiedossa, onko Laulavat lapaset ‑teos jonkinlaista sukua näille teoksille.

PUHTAAT VALKEAT LAPASET
Suosituhko TV-sarja 1990-luvulla.
PUHTAAT VALKEAT PAKANAT
Toinen suosituhko 1990‑lukulainen TV‑sarja.
[KORI|JALAN|KÄSIN|…]PULLO
PULLOILUN lajeja, ts. jonkin välineen kera hallasteltua PITUUSHYPPYÄ. Väline on yllätävänkin usein juuri pullo.
PUNAJUURISIIRTYMÄ
Punajuuren havaitsija siirtyy suurella nopeudella poispäin havaitusta, kuten oikein on. Sinijuurisiirtymästä ei oikein mitään tiedetä, koska sinijuuria ei tiettävästi ole havaittu.
[puuttuvat insinöörit]
Jos kerran on sähköinsinöörejä — niin kuin asianlaita on — olisi TAVALLAAN symmetrillisistä syistä oltava myös GRAVITAATIOINSINÖÖREJÄ sekä HEIKKO ‑ ja VAHVA VUOROVAIKUTUS ‑INSINÖÖREJÄ.
PYRRHOKSEN TAPPIO
Vielä yksi tällainen tappio, niin löydän perille! — näin kerrotaan Pyrrhon huudahtaneen erään epätaktillisen pudotuksen jälkimeisingeissä. Leiskausta on pidetty melko oudoksuttavana, mutta se on silti (tai ehkä sen tähden?) vakiintunut fraasiksi, jota sopii käyttää, kun tilanteen heikkeneminen näyttäisi johtavan perille löytämiseen.
RADIKAALIKÄÄRYLEET
1. päiht. marihuanasavukkeiden LEIKKISÄmpi nimi. 2. gastr. radikaalista ja jostakin täytteestä valmistettu rullamainen, varsin arveluttava ruokalaji.
RAHAT TAKAISIN
Ks. ja vrt. UUVET JAOT.
RAKKAASSA LAPASESSA ON MONTA SORMEA
Sanonta.
RÄSÄHDYS
Onomatopoeetihtava termi kuvaa ääntä, joka syntyy, kun henkilö ällistyksissään lyö avokämmenellä otsaansa kuultuaan jonkun esittävän jonkin uskomattoman hienon, tavallisesti politiikkaa koskevan, henkiolennollis-säädöksellistä perua olevan lausunnon t. vastaavan. Joskus RÄSÄHDYSTÄ seuraa verbaalinen jälkiosa, ns. JÄLKIRÄSÄHDYS. Mikäli RÄSÄHDYS havaitaan auringon ollessa ylhäällä, voidaan sitä kutsua täsmennetyllä nimellä PÄIVÄRÄSÄHDYS.
RÄYHÄNTURVAJOUKOT
Ns. juhlintaan osallistuva hanketoimihenkilöstö.
REFUCKTOROIDA
Refaktoroida jotain aavistuksen pieleen.
REG-NYXÄ

Ei reg-exä, vaan nykyinen säännöllinen sidosryhmä.

REHELLISELTÄ KESKUSTALAISELTA POHJALTA
Kun jokin hanke tai toimi aloitetaan todelliset tarkoitusperät salassa pitäen ja toisaalta päämääriin pyritään mahdollisimman epärehellisin keinoin, ollaan toimeen lähdetty REHELLISELTÄ KESKUSTALAISELTA POHJALTA.
XX.REIKÄLEIPÄ
Tasatunti. Tasan klo 18 ilmoitetaan siis 18.REIKÄLEIPÄ. Juuri mainitusta kellonajasta ks. myös KUN PANIIKKI ON SUURIN, ON KELLOKIN JO KUUSI.
REIKIÄ NOLLA!
Näin on hyvä huudahtaa henkilön, joka on saanut ns. puhtaat paperit eräässä uskomuslääketairehoitotarkastuksessa.
RIIPPUU KASTIKKEESTA
Yleispätevä vastaus melkein mihin tahansa "Pidätkö X:stA?"-muotoiseen uteluun. Esimerkkikysymyksiä: "Pidätkö kansantanhuista?"; "Pidätkö Beethovenin musiikista?". On huomioitava seuraavat seikat: 1° täten ei sovi vastata ravintoaineksia koskeviin interrogaatioihin, sekä 2° ensimmäiseen esimerkkikysymykseen korrekti vastaus on "en".
RIITTI REISILLEKIN
Harvinaisen onnistuneen LOUHOSTELUN lopputulemaa kommentoiva LAPAUTE.
RIKOO ON RISKIANALYYSISSÄ RUMA
1. Projektinhallintatiedettä: riskianalyysi on syytä suorittaa käyttäen löysähköjä vaatteita 2. Erään khainuulaisäänitaireilijan aiheesta valmistama taireluoma.
RIPULI
Lunta tunnetusti pidetään valkeana ulosteena, mistä seuraa muun muassa, että vettä on pidettävä ulosteen nestemäisenä olomuotona, so. ripulina — ja siten vesisadetta ripuli­sa­teena (tekninen termi on RIPULAATIO). Käytännettä ei ole syytä rajoittaa vain mete­u­ro­lo­gil­lis­tisiin kuvauksiin, vaan sitä on pidettävä täysin uni­ver­saa­li­na, ja siten puhuttava esim. RIPULIN­PAISUMUKSESTA, MYRSKYSTÄ RIPULILASISSA tahi RIPULIROKOSTA. Vatupassia on hyvä kutsua RIPULIVAA'AKSI; henkilö, joka on laiminlyönyt louhostelun tykkänään, saattaa olla RIPULI­SELVÄ. RI­PU­LIT­TIMIA käytetään erinäisten ruohoaluiden kastelemiseen. Eräs horoskooppimerkki on RIPULIMIES. Ymmärtänette menettelytavan ja sen varsin ilmeiset ansiot.
ROMMIA PULLO
Pullollinen vain luettavaksi tarkoitettua muistia ("read only memory"). Tuntemattomasta syystä aihe on suosittu merimieslaulelmissa. Rammia ("random access memory") ei tiettävästi myydä pulloittain, eivätkä siitä niin muodoin merimiehetkään laula.
RUCOLAN SEITSEMÄN VELJESTÄ
Vähän tunnetun kansalliskirjailijamme Aleksis Kivan teoksessa Veljekset seipäissä seikkaileva yrteille ja salaateille perso veljesseitsikko.
RUIKATA, VONGOSTELLA, VÄNÖTTÄÄ
Yleensä ns. valomerkin aikaan LOUHOKSELLA aktuaalistuva epätoivoa hipova läheisen henkilökontaktin kaipuu ilmenee RUIKKAAMISENA, VONGOSTELUNA tai VÄNÖTYKSENÄ.
RUIKKAAJA, VONGOS[MIES | HENKILÖ], VÄNÖTTÄJÄ
Yl. miespuoleinen henkilö roolissaan RUIKKAAMISEN toimessa.
[mikä tahansa ruotsinkielinen sane]
Ruotsinkielinen ilmaus tulkitaan aina kevennysyritykseksi suomenkielisessä viestinnässä. Aivan erityisen humoristista ja siten hauskaa on o‑kirjaimien korvaaminen å‑kirjaimilla suomenkielisissä sanoissa, kuten vaikkapa SANÅ. Ks. myös HARMENS PLATS, NÖDEN STUDERAR INTE JURIDIK, FEM JAFFIS!
[ruratiivi]
Suom. "kuntamuotorajoitento". Murreilmaus tai murteellinen väännelmä oikeakielisestä saneesta. Ruratiivit ovat huvittavia, mutta niiden käytössä on sovellettava hyvin tarkkaa tarveharkintaa. Valtavan hauska ruratiivi on d-kirjaimen lausuminen (myös kirjoittaminen) kuten "r", ts. REMARI, REMENTIA, RARIO jne. Ääriruraattori saattaa korvata jopa t-kirjaimet r-kirjaimin, ks. esimerkki TÖRKYMÖYKYN selitteessä. Hieman hämäävästi "ruratiivi" on myös "duratiivin" ruratiivimuoto.
RUUMIINKULTTUURIT
RUUMIINKULTTUURI tarkoittaa kirjaimellisesti ruumiin t. ruumiiden viljelemistä t. kasvattamista. Koska ruumiita on kahdenlaisia, on RUUMIINKULTTUURIssakin erotettavissa kaksi pääsuuntaa: KEHONKULTTUURI ja KALMONKULTTUURI, joista edellisellä tarkoitetaan ns. la(pa)sten valmistamista perinteisin menoin ja siitä seuraavaa henkilön kasvamista. KALMONKULTTUURI taasen viittaa kalmojen enentämiseen esim. sodan keinoin. Harrastus vaikuttaa olevan varsin suosittu eri puolilla maailmaa. RUUMIINKULTTUUREITA ei tiettävästi harrasteta KHAINUUSSA, koska niitä ei tueta maataloustuin.
[ruumiinosakirjoitukset]
Ruumiinosia koskevista kirjoituksista vain PÄÄKIRJOITUS ja KÄSIKIRJOITUS nauttivat laajaa mainetta. On oudon harvinaista saada lukeakseen JALKAKIRJOITUKSIA, SELKÄKIRJOITUKSIA, KORVAKIRJOITUKSIA ym. Myös KÄSINKIRJOITUKSISTA pöhistään harvoin, mitä myös on pidettävä hyvin oudoksuttavana.
RYHMÄTYÖTILA

RYHMÄTYÖTILA on perin LEIKKISÄ synonyymi LOUHOKSELLE.

RYMY
Voimaperäinen LAPANEN tai hankkeen voimaperäisyysominaisuus. Ks. myös LISÄÄ RYMYÄ.
RYMYÄ HUULEEN
RYMYÄ saattaa saada HUULEEN esim. ABSTRAKTILLISEN KOKOELMATAPPELUN tuoksinassa.
SÄÄ
Sinä ruratiivissa. SUURSÄÄ suuri sinä, edelleen ruratiivissa. SÄÄILMIÖ olet ilmiömäinen, ehkä tähti. SÄÄENNUSTE sinun tulevaisuutesi. SÄÄHAVAINTO sinun tekemäsi tai sinusta tehty havainto. SÄÄTUTKA nopeuttasi mitataan. SÄÄTIEDOTE sinun julkaisemasi tiedonanto. SÄÄTILA sinun tilasi. SÄÄTILANNE saa aivan liikaa maataloustukea. PAIKALLISSÄÄ sinä lokaalisti (ja ruratiivissa). UUTISET JA SÄÄ sinun suhteesi uutisiin. MERISÄÄ mereinen sinä tai sinä merellä. SUOJASÄÄ sinä olet turvassa. SÄÄ olet METEUROLOGIAN tutkimuskohde.
SÄÄ ON KUIN MORSIAN
1. meteuroloogillinen arvostelma, jota käytetään tavallisesti mukamas ironiseen sävyyn tiedottamaan huonosta SÄÄSTÄ. 2. humoristinen tiedote toimihenkilölle, joka ehkä on morsian. Oikeakielistiköt jalostavat huomautuksen muotoon SINÄ OLET KUIN MORSIAN, tai vähintään SÄÄ OLET KUIN MORSIAN. Saneen oletettu hauskuus piilee siinä tosiseikassa, että toimihenkilö harvoin joutuu morsiameksi tietämättään, eikä näin ollen tavallisesti tarvitse asiasta itselleen tiedotettavan.
SAADA, SUAHA
Onnistunut suorite jääkiekossa t. muussa PULLOILUlajissa, viittaa siis esimerkiksi maalintekoon. Alkuperä on amerikankielisessä selvennyksessä maalintekoa usein säestävä "He scores!"-LAPANEN.
SÄÄDÖLLINEN MURHENÄYTELMÄ
Pitkäkestoiset säädöt eivät MENE TUUBIIN; säädöt aiheuttavat jatkosäätöjä loputtoman tuntuisesti.
SÄÄLIÖ
"Säälittävä ääliö". Erikoista kyllä, saneeseen ei katsota liittyvän erityisen derogatiivisia konnotaatioita.
SÄÄLLINEN
Sellainen, jossa on SÄÄtä, säättömän vastakohta. Päivät ovat usein säällisiä, kuten usein yötkin. Sinä olet erityisen SÄÄLLINEN, joskin vain ruratiivissa.
SÄÄSTÖ
SÄÄSTÖ on joukko tai kokoelma SÄItä, aivan kuten puusto puita tai päästö päitä. SÄÄSTÖPANKKI on jotenkin aika kummallinen ajatus.
SAATANAN TUNARIT
VANHAN HUONON apuna häärivä TYRISTORIjoukko.
SÄÄTÖVALTIOPÄIVÄT
Länsi-Suomessa aikanaan harrastettu valtiopäivämälli, joka koostui neljästä säädöstä: aatelis-, pappis-, porvaris- sekä talonpoikaissäädöstä. Kaikki mainitut säädöt ovat huonoja, mutta toiseksi ja viimeiseksi mainitut erityisen epärehellisiä, eri syistä.
SAIRAHDUS
Vähän kuin tervehdys, mutta jotenkin päinvastainen.
SALASANALIITTO
1. salaliitto, joka luo salassa pidettäviä sanaliittoja. Ettei sellaisista ole tietoa, on tietenkin paras todiste tämän mahtavan salaliiton olemassaolosta. 2. salasaneiden etujärjestö.
SAMALLA
Erit. kotkalaisten KUUNOTTARIEN suosima kiertoimperatiivi. Viepäs roskat SAMALLA, kun seisot siinä.
SAMMA HÄÄRRÄ; SAMA VIKA RAHA-AUTOMAATTIYHDISTYKSELLÄ
Tilanteemme muistuttavat toisiaan kovin; Kärsimme samasta ongelmasta.
SANO
Kaiken suomenkielisen kommunikaation kulmakivi. Voidaan usein käyttää välimerkkien asemesta. Taitava SANOttaja selviää lähes yksinomaan SANOilla, joskin jäntevyyden vuoksi on syytä sinne tänne ripotella muitakin sidesanoja, kuten KÄSIN. Puheviestintä koostuu helposti pelkistä SANOista.
SANO FRANCISCO
KALLIOFORNIAN osa, SANO.
SANO: “SANO”, SANO
Kappale kauneinta suomea, SANO.
SANOKAA LAPANEN, KUN HALUATTE HUONOA
Erään julkaisijan mainosLAPANEN. Julkaisija saastuttaa muuten puhtoista maailmanlaajuisverkkoa erittäin huonolla kirjallisella materiaalilla.
SANOMALIA
Poikkeava, epämuodostunut, yllättävä t. outo SANO, jota mikään yleinen sääntö ei ennusta.
SANONVAPAUS
1. Keskeinen perusoikeus, johon sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa SANOJA, mielipiteitä ja muita LAPASIA kenenkään ennakolta estämättä tai plagioimatta. 2. SANOJEN vapaus, ts. tilanne, jossa SANOJA ei uhkaa vankeus tai muu vapaudenrajoitus.
SANOTTA
Utala pelinavaus SANOttajien mieleen.
[adjektiivi komparatiivissa] KUIN SATA JÄNISTÄ
Asiaintolat ovat kovinkin suurelti adjektiivin osoittavan laatuiset (tai sitten eivät lainkaan). TURVALLISEMPI KUIN SATA JÄNISTÄ; PUNAISEMPI KUIN SATA JÄNISTÄ.
SATA JÄNISTÄ -KOMITEA
Miksi seikkojen huomioiminen on vaikeampaa kuin SATA JÄNISTÄ? Ken tietää, mutta niin vain on.
SATAA KUIN PAAVISTA KAATAEN
Vallitsee melko vähäsateinen SÄÄ.
[savolaispartitiivijohdannaiset]

Savolaisilla on tunnetusti outoja tapoja, ja outo on sikäläinen puhetapakin; onneksi siitä sentään paljastuu tahatonta LEIKKISYYTTÄ, kuten seuraavasta huomaamme: taivutamme sanoja kala ja pala ns. savolaispartitiiviin, ja täten syntyneestä ruratiivista johdamme takaisin nominatiivin, aivan kuin tuo ruratoitu johdos olisi oikeakielinen. Kas näin:

oik.rur. part.rur. nom.
kalakallookallo
palapalloopallo
lomalommoolommo
hommahommoohommo

Tästä se LEIKKISYYS sitten alkaa, kas näin:

Ymmärtänette menettelytavan logiikan — ja pidättäytynette siitä viisaasti.

SCHRÖDINGERIN KIKKA
Sellainen temppu, joka TAVALLAAN onnistuu ja sitten taas toisaalta samanaikaisesti tavallaanillisesti ei; tempun suorituksen lopputuloksen sanotaan olevan huonossa superpositiossa — ennen kuin lopputulema havaitaan lopulta huonoksi. Temppuja havaitaan yleisesti suoritettavan KIEROUTUSKESKUKSESSA. POLIITTISEKSI SCHRÖDINGERIN KIKAKSI kutsutaan temppua, joka tähtää päinvastaiseen lopputulokseen julkilausutun tavoitteen kanssa; PSK:n superpositiotila poistuu, so. poliitillinen aaltofunktio romahtaa, ns. kepun­petos­paljastus­hetkellä.
SCHRÖDINGERIN KISSA SUPERPOSITIO­KIITOKSILLA ELÄÄ
Niin — jos elää.
SE ON JÄMPTI NIIN, ETTÄ [kysymys]!
UTALA kiertoimperatiivi; käyttö esimerkiksi seuraavaan tapaan: SE ON JÄMPTI NIIN, ETTÄ eikös lähdetä LOUHOKSELLE!
SE ON METKAA, PENSKAT!
TV-peräinen paljoksuntalausunto. SE ON METKAA, PENSKAT, kuinka siitä lähti LAPANEN!; KÄSINE SE ON KUULKAA METKA PELI, PENSKAT!
SE ON SEIVÄS
"Se" ei siis ole esimerkiksi "moro", ts. kyse on tervehdyksestä.
SE ON VOIMALAJI
Kaikki lajit ovat mälliä voima. Jos laji ei vaikuta voimalajilta, on se ymmärretty väärin.
SE SIITÄ JA SEN KESTÄVYYDESTÄ
Anti olla.
SEHÄN SOPII KUIN LAPANEN KÄTEEN
Ehdotettu toimi sopii koko lailla mainiosti aloitettavaksi KÄSIN.
SEIKANAJAJA
ASIANAJAJA, joka on keskittynyt seikkatyyppisiin asioihin.
SEIKANAJOKOIRA
1. eräs koirarotu. 2. seikk. hyvin koiramainen SEIKANAJAJA.
SEIKKA-AVERSIO
SEIKKA-AVERSIIVISEKSI sopii kutsua toimihenkilöä, joka karsastaa seikkojen huomioimista.
SEIKKA GRÖN
1. Suosittu viihdetaireilija. 2. Puolittain ulkomaankielinen vihreänvärinen seikka.
SEIKKAA PUKKAA
Seikkoja kasautuu jatkuvasti huomioitaviksi.
SEIKKAHEDELMÄSOPPA
Seikoista ja hedelmistä rakenneltu keitto, joka yleensä nautitaan jälkiruoaksi.
SEIKKALAINEN SALAATTI
SEIKKALAINEN SALAATTI on seikkaperäinen ruokalaji, joka koostuu perinteisesti tomaatista, kurkusta, punasipulista, oliiveista, fetajuustosta sekä seikoista.
SEIKKALAINEN TRAGEDIA
SEIKKALAINEN -, kuten kreikkalainenkin -, TRAGEDIA kertoo toivottomaan tilanteeseen joutuneesta päätoimihenkilöstä ja hänen huomioitavakseen tulevista seikoista. Tarinan traagisuus perustuu usein siihen, että seikat nousevat esiin ilman päätoimihenkilön toimenpiteitä ja ikään kuin hänen syyttään.
SEIKKALAIS-ROOMALAINEN PAINI
Roomankielisesti suoritettu vaativa seikkain huomiointi.
SEIKKALAISCATOLINEN KIRKKO
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON veljesjärjestö, jonka päähuomiointiala on Catoon liittyvien seikkojen joukko.
SEIKKALAISET AAKKOSET
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö.
SEIKKALAISKATOLINEN KIRKKO
Erään seikkaopillisen suuntauksen kannattajakunta. Sanotusta instituutiosta käytetään myös nimitystä ORTOGONAALIKIRKKO; nimitys viittaa siihen, että suuntauksen edustajat huomioivat vain toisiinsa nähden suorassa kulmassa olevia seikkoja.
SEIKKAMELSKA
Hyvin sekainen seikkajoukko.
SEIKKAMETELISOPPA
Seikoista ja melusta aikaan saatu KEITTO t. sen nauttimisella mukaansaatettu SIHNEinen joukkosekavuus, jonka kestäessä pyritään huomioimaan seikkoja, tyypillisesti melko äänekkäästi.
SEIKKATYÖLÄINEN
Henkilö, joka huomioitsee seikkoja palkkansa vastineeksi. Yksittäisestä suorituksesta saatua palkkaa tavataan nimittää SEIKKAPALKKIOksi.
SEIVÄSHYPPY
Vertikaalisuuntainen apuvälineistetty PITUUSHYPPY. SEIVÄSHYPPY usein johtaa SEIPÄISIIN, kuten useimmiten tavoitteena onkin.
SELKÄ-Π
Selkäpuolella sijaitseva Π. Kuv. Selkä-Π:täni karmii. Väristyksiä selkä-Π:ssä. Muiden kreikkalaisaakkosten esiintyminen selässä on yleensä merkki jostakin valmistuviasta; on syytä vaatia RAHAT TAKAISIN. Kuitenkin: selkä-α:sta selkä-Ω:aan selkäalusta selkäloppuun.
SELMA
"Asia on selvä.", "Niin juuri me teemme."
SELVÄ π
Irrationaaliluku l. järjettömyysluku, joka ei ole ehtinyt LOUHOKSELLE. Ei tule sekaannuttaa SELVÄÄN PYYHYN, joka puolestaan on lintu, ja yhtä lailla valitettavasti SIHNEETÖN.
SELVEMMÄNPUOLEINEN PYY
Suurehko kanalintu Bonasa bonasia, joka ei ole ehtinyt LOUHOKSELLE. Parempi pyy on yleensä pivossa, eikä niinkään KÄMMENELLÄ oksalla.
SEMRATA
Ks. HUONONTAA.
SENTTIMENTAALINEN
Yhdeksänkymmentäyhdeksänprosenttisesti ruumiillinen.
SEULOSTAA
Selostaa, selventää, selitellä. Saneen LEIKKISYYDEN katsotaan yleensä perustuvan eräänlaiseen sananmuunnokseen (vihje: kokeile lyödä mielessäsi välilyönti eri kirjainväleihin.) SEULOSTE selvennys, selitelmä, seloste; mällisuoritus.
SEVILLAN PALTURI
Eräässä españalaiskaupungissa suoritettu t. sitä koskeva joutopuhe.
SHAKESPEARESKELLÄ
Päästellä näytelmiä, sonetteja ja muita runollisia teelmiä. Oho, minulta pääsi sonetti!
SHANGRI-LAPANEN
Erään kirjailijan haavelma Himalajan vuoristossa sijaitsevasta laaksosta, jossa on aina HYVÄ MEISINKI.
SE ON SIELLÄ EIKÄ HÄNESSÄ
Hanke on joko täysin onnistunut tai sitten täysin epäonnistunut, riippuu kontekstista. Yleisimmin tarkoitetaan menestyksekästä suoritusta.
SIINÄ MAHA MISSÄ PAINITAAN
Upea sanamuunnelma vanhasta sanonnasta. Takaa käyttäjälleen ns. "hip"-statuksen. Ehdottomasti.
SIISTI SISÄTYÖ
Mikäli suinkin mahdollista, on TYÖT tehtävä sisätiloissa, mm. AVOLOUHOKSIA vältellen.
SIITOS KAMOIN
Kiitos samoin, mutta kuitenkin erittäinnillisen runsaasti LEIKKISÄMMIN.
SIITOS pro KIITOS
Kovin LEIKKISÄÄ, ja samalla vähän pornahtavaa, on suorittaa kiittely s‑llisenä l. SIITTELYNÄ: …ja niin edelleen.
SILLENNIUM
Kakkein ilmeisin vastaus kysymykseen millennium? Muita vastauksia ovat esim. SILLETÄLLENNIUM, MILLEKÄPÄEINNIUM ja MILLEMILLOINKINNIUM.
SILLON LÄKS, SANO ANNIKKI TÄKS
Sanonta, jonka LAPAUTTAMINEN on mitä suotavinta lähdön hetkellä.
SILMÄT VAAHDOSSA
Kovasti tohkeissansa. HOHELTAMINEN tavataan suorittaa SILMÄT VAAHDOSSA.
SILMÄVAAHTOSAMMUTIN
Tunnelmanlatistin. Otetaan esiin, jos joku HOHELTAA siinä määrin SILMÄT VAAHDOSSA, että vaahto uhkaa syttyä tuleen.
SILTA YLI SYNKÄN BIRRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä PISNES. Iskelmä on ns. käännöstyyppinen; sen alkukielinen nimi on Brigde Over a Troubled Business. On outoa — ja samalla kovin taireellista  — lupailla sellaista, mitä tuskin kukaan haluaa suorittaa: siis päästä yli PISNESHOOFFENISTA.
SILTA YLI SYNKÄN DARRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanoittaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä KOISTINEN. Iskelmä on ns. käännöstyyppinen; sen alkukielinen nimi on hankalahkosti laulettava Brigde Over a Troubled Problem of a Point of View. Laulussa mainostettu silta rakennetaan useimmiten ALKOAINEISTA.
SILTA YLI SYNKÄN PIRRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle ylikäydä pimeähkö kangaspuiden tai kutomakoneen osa, kaide. Tällainen ylikäynti on sangen harvoin tarpeellinen, mutta puhummekin TAIRE-luomasta, joten aivoituksen ymmärtämistä ei vaadita. Kyseinen teos on käännösiskelmä, ja sen alkuperäinen nimi on Bridge Over a Troubled Weaver's Reed. Kannattaa panna merkille sellainen seikka, että alkukielinen nimeke on vähintäänkin kaksimielinen: nimekkeestä ei käy ilmi, onko synkkänä kaide vai kutoja.
SILTA YLI SYNKÄN TAJUNNANVIRRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä erityisen hämärä kokkeeksmusten, aistihavaintojen, muistojen, mielleyhtymien jne. muodostama aikajatkumo, joka on subjektiivinen ja etenee niin kauan kuin henkilö on tajuissaan (wikipedia, parannukset toimituksen). Joskus on tulkittu luoman päästelijän tarkoittaneen avustusta erään modernistisen kirjallisuuden lajista ylipääsyyn. Niin tai näin, on teos joka tapauksessa ulkomaassa valmistettu ja aikanaan saanut siellä nimekseen Brigde Over a Troubled Stream of Consciousness.
SILTA YLI SYNKÄN TSIRRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä Helsingissä puheena oleva ankeansutjakka sairaala t. ambulanssi. Jälkimmäisen tarkoitteen silta on luonteeltaan melko mobiili, tai sitten toisaalta mikä tahansa silta, jonka alla sattuu SYNKKÄ TSIRRA juuri olemaan. Ulkomaankieleltä käännetyn teoksen alkukielinen nimi on Bridge Over a Troubled Ambulance or Hospital in Helsinki.
SILTA YLI SYNKÄN VALTAVIRRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä erityisen hankala vallitseva aatesuuntaus tahi tairemuoti. Alkukielellään ulkomaalla kappaletta kutsutaan nimellä Bridge Over Troubled Mainstream. Valtavirrat yleensä ovat synkkiä, joten tässäkin sanottelussa on ennen kaikkea kyse taireilijoitsijoille niin sangen tyypillisestä haihattelevuudesta: valtavirtoja on määritelmän mukaan vähän joka puolella, joten niiden ylittämiseen tarvittaisiin aivan valtaisa määrä hyvin pitkiä siltoja (vaikka virrat yritettäisiin ylittää poikittaissuuntaan) — niin valtaisa, että aivan epäilemättä jäisi sellainen määrä siltoja sanosepolta rakentamatta.
SILTA YLI SYNKÄN VARRELLA VIRRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä eräs toinen käännöspiekselmä; käsillä olevan TAIRE-luoman nimi alkukielellä on Bridge Over a Troubled Down by the River.
SILTA YLI SYNKÄN VI:n
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä vi‑editorin käytöstä syntyvä runsas riemu. Teos on EMACSIMAALISEN TAIREellinen, joten sanoman outoudesta ei tarvitse juuri välitellä. Alkukielellä kappaleen nimi on ollut Bridge Over a Troubled Visual Editor. Ja on TAVALLAAN edelleen.
SILTA YLI SYNKÄN VIRAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä pimeä virka. Iskelmä on ns. käännöstyyppinen; sen alkukielinen nimi on Brigde Over a Troubled Office. On outoa ja jokseenkin PARAFORMAALIA lupailla ylipääsyä virasta, mitä tuskin kukaan tahtoo.
SILTA YLI SYNKÄN VIRASTON
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanoittaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä hämärän-ankeansutjakka virasto. Nimessä esiintyvä PARAFORMAALI oksymoron synkkä virasto on TAIREELLE ominainen, eikä sen sisäisestä ristiriitaisuudesta kannata välittää, vaikka pahaa tekisikin. Angloamerikkalaiset tuntevat kappaleen alkuperäisversion nimellä Bridge Over a Troubled Bureau.
SILTA YLI SYNKÄN VIRRANJAKAJAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä eräs pimennyt sytytysjärjestelmän osa. Tämäkin silta on alun pitäen rakenneltu ulkomaaksi; teoksen alkukielinen nimi on Bridge Over a Troubled Dealer of Stream.
SILTA YLI SYNKÄN VIRSTAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä erityisen hankala virstan mittainen matka. Alkukielellänsä teos on tunnettu sekä nimellä Brigde Over Five Hundred Troubled Fathoms että vielä hankalamalla Brigde Over Forty‑Two Thousand Troubled Inches. On syytä panna merkille, että 1º suomentaja on helpottanut kappaleen nimen muistamista huomattavasti kielialueellamme ja että 2º laulettu silta on melko pitkä, yli kilometrin mittainen. Pitkältä tuntuu kappalekin, toisaalta.
SILTA YLI SYNKÄN VIRTSAN
Runollinen äänitaireluoma, jonka sanottaja lupailee kuulijalle rakentavansa tälle keinot ylikäydä synkeä urea. Kuten niin kovin usein muutoinkin, kyse on TAIREESTA, joten pyrkimyksen järjettömyydestä ei pidä ällistyä. Käsillä oleva luoma on alkuperämaaltansa KÄSIN täysin ulkomaalainen; sen alkukielinen nimi on Bridge Over a Troubled Urine.
SINKKIUIKKU
Eräs epäkäytännöllisenä lakkautettu evolutionäärinen vesilintulajikokeilu.
SINNEYTYÄ
Siirtyä sinne. Samaan tapaan: TUONNEUTUA siirtyä tuonne; PAARIUTUA siirtyä LOUHOKSELLE.
SISÄÄN VAAN VAIKKEI SEISOKAAN
Portsariklassikko.
SITÄ ON LIIKKEELLÄ
"SITÄ" on aina LIIKKEELLÄ. "Se" tarkoittaa mitä tahansa asioita, joita nyt ylipäidensä voi liikkeellä olla, esim. junan vessaa.
SITÄ ON VEDETTY MUUTAKIN KUIN JOHTOPÄÄTÖKSIÄ
Moittivansävyinen arvostelma, jolla arvioidaan muun henkilön kuin ns. itsen viimeaikaista päihteidenkäyttöä.
SITÄPAITSIO
1. sitä paitsi TAVALLAAN vähän LEIKKISÄMMIN aseteltuna. 2. urp. lisäksi sääntöjen vastaisesti sijoittunut (pelaaja).
SIVISTYSSANO
SIVISTYSSANO on SANO, jota pidetään TAVALLAAN tai toisellaan sivistyneenä. Useimmiten kyse on ns. VIERASSANOSTA; on kuitenkin huomioitava sellainen seikka, että kakki VIERASSANOT eivät ole SIVISTYSSANOJA. SIVISTYSSANOJA ovat mm. SAÑO, SÆNO ja SANØ sekä ääritapaus ŠÆÑØ. Myös ludensiivisia SANOJA kuten SANORDI ja SANONDER pidetään joskus SIVISTYSSANOINA, SANO.
SIVUSEIKKA
Sivua koskeva tai sivussa sijaitseva seikka. Usein SIVUSEIKKAA käytetään erheellisesti tarkoitteessa "vähäarvoinen seikka" tai "huomiotta jätettävä seikka". Siihen tarkoitteeseen varattuja sanoja ovat PIENSEIKKA tai VÄHÄARVOSEIKKA.
SKURUDINEN
Rinnakkaismuoto sivistyssanalle sporadinen.
SOCCEEKS
Erään kehitysmaaheimon KOKKEEKS JALANPULLOSTA käyttämä nimitys.
SŒRNAISEKASTIKE
Ludens. HAPAN.
SOIKEUSVALTIOPERIAATE
Valtio-opillinen periaate, jonka mukaan viranomaisella on lupa tehdä päätöksiä vain SOIKEISTA asioista ja huomioida vain SOIKEITA seikkoja. Periaatteen käytännön toteutukset ovat jääneet melko harvinaisiksi, mikä selittynee periaatteen LEIKKISYYDELLÄ.
SOLITAIRE
1. Tair. yksin valmistettu ja/tai nautittu TAIRE. Sane on alkupuoleltaan aavistuksen ulkomaahtava. 2. Interjektio: SOLITAIRE! Se oli TAIRE! jokin havaittu asia tai seikka arvioidaan taireelliseksi.
SOPII KUIN…
…eli TAVALLAAN aika hyvin. Ks. myös SEHÄN SOPII KUIN LAPANEN KÄTEEN.
SÖRKEE
"Törkeen surkee", ts. HUONONNETTU huono
SOSIAALIDEMOKRAATTINEN TOTUUS
Yleisesti vallalla oleva harhakäsitys.
SOSÉVIINI

Prosessoimatonta soséviiniä

Mikä tahansa ns. viinityyppinen MÖKÄÖLJY, jota nautitaan runsaasti sihneytymis­tarkoituksessa, ts. sanoen mikä tahansa ns. viinityyppinen MÖKÄÖLJY.

SOSIAALINEN MEEDIO
Poikkeuksellisen, usein häiritsevän y‑sanallinen toimihenkilö.
SPAGHETTI-KOODI-WESTERN

Tylsähkönä yleensä pidetty eläväkuva-genre, jonka tematiikka pyörii rajua refucktorointia vaativan koodin ympärillä jossain lännessä, ehkä Turussa. Sane on erittäin­moni­kielinen.

SPÅRAAKKELI
Raitiotievaunujen kulkureittien ja -aikataulujen tuntemiseen ja selittämiseen erikoistunut henkilö tai järjestelmä.
SPÅRADINEN
Sellainen erillinen, joka on satunnaisesti hajallaan raitiotievaunussa. Ihmiset ovat usein juuri tällaisia, paitsi yleensä KHAINUUSSA, jossa on vähän mahdollisuuksia olla raitiotievaunussa.
SPORTOGONAALINEN
Henkilöstä: murheiluun ortogonaalisesti l. suorakulmaisesti suhtautuva.
SPORTTITEORIA
Yleisesti hyväksytty sosioloogillinen teoria, jonka mukaan murheilun seuraaminen (katselu, kuunteleminen, lukeminen, haistelu) johtaa murheilun suorittamiseen — tai päin vastoin.
SSI
Yksi miljoonasmiljoonasosa TERASSIsta.
SUDO SU DOKU
Ryhdy juopoksi vaikka väkisin Ubuntu-tapaan.
SUDONKUOPPA
1. erityinen ansatyyppi, jonkalaisella pyydetään root-henkilöitä, ja eritoten sellaisiksi tilapäisesti ryhtyneitä. 2. erhe, joka pyritään väkisin suorittamaan.
SUKKELA
Omituinen, eriskummällinen; vikkelähkö. Sane on yleisen käsityksen mukaan peräisin KHAINUUSTA, tarkemmin 100‑kunnasta.
SULKVIST
Ludens., SULKAPULLO. Vielä LEIKKISÄmmin: SULKALJAPALLO. Melko LEIKKISÄNÄ voinee pitää sitä tosiseikkaa, että lajissa käytetty peliväline on alkukielellä nimeltään SHUTTLECOCKEEKS.
SUOMEN KESÄ ON LYHYT MUTTA VÄHÄLUMINEN
Meteurologisen vitsihuumorin kukkeimpia klassikoita.
SURKASMI
HUONO sarkasmi t. VERKASMI.
SURKEAN PAIKAN LEIRI

Muistuttaa ns. korkean paikan leiriä, mutta on tavallaan tai toisellaan huonompi. Tällaisille leireille joudutaan usein työnantajan painostuksesta käsin.

Joukko työntekijöitä ja/tai toimihenkilöitä pakotettuna surkean paikan leirille, joka on sattumalta samalla melko korkea

SURKEAVEISU
LAPASTEN LAPANEN eli SURKEAVEISU on erään kulttikirjan osa. SURKEAVEISUA käytellään yleensä metaforisesti epäylistykseen: NEROUDEN SURKEAVEISU; REHELLISYYDEN SURKEAVEISU jne.
SURUTULITUS
Melko harvinainen räjähteiden viihdekäyttötapa; melankolinen tulitus jonkin ikävän seikan kunniaksi.
SUSI LAPASEN VAATTEISSA
Aisopoksen dokumentoima tositarina, jossa eräs susi pukeutui LAPASEKSI. Tarina on tylsä ja jokseenkin täysin järjetön, mutta siitä huolimatta sitä pidetään opettavaisena: henkilöstön on syytä olla varuillaan nähdessään suuren LAPASEN, joka liikkuu omin voimin ja vaikuttaa lihansyöjältä.
-SUTJAKKA
Adjektiivinvahvike. [Sörnäisten] rantatie on vähän ANKEANSUTJAKKA kävelyreitti. Kannattaa huomata, että esimerkkivirkkeen väite on epätosi.
SUURI SÄHKÖINSINÖÖRI
Eräissä kulttuureissa Auringolle annettu varsin osuva nimi.
SUURVISIIRI
Henkilö, joka ei kuulu organisatoriselta asemaltaan suorittavaan - tai toimihenkilöportaaseen, vaan on pikemminkin osa ns. johtoa. Ks. myös PIENVISIIRI.
SUUTARIN LAPASET EIVÄT OLE KENGÄT
Sanonta.
SYÖTINLASKENTA
PITUUSHYPYN toimen aloitusakti. Kun ensimmäinen PISNESHOOFFEN on oraalisesti konsumoitu, on SYÖTTI LASKETTU.
SYY- JA SÖRKKÄTAUTI
Vähän tunnettu oireyhtymä, joka uhkaa SŒRNAISEKASTIKKEEN suurkuluttajia.
TÄHÄN PALAAN
Nyt; tässä tilanteessa. Saneen syntykoti sijainnee KHAINUUSSA.
TAI-HIERONTA
Eräs Boolen hieronnoista, disjunktiivinen hieronta. Konjunktiivista hierontaa kutsutaan usein kätevällä nimellä JA‑HIERONTA. JA‑ ja TAI‑HIERONTA ovat luonteeltaan binäärisiä; unäärisesti harrastetaan ns. komple­mentti­hierontaa l. EI‑HIERONTAA. Hieronnat voidaan kätevästi kirjoittaa myös näin: ∨‑HIERONTA, ∧‑HIERONTA ja ¬HIERONTA.
TAI-RE
Disjunktiivinen seikka. Sane on loppupäästänsä käsin aavistuksen latinahtava. Ei tule sotkea taireeseen, joka sekin kyllä TAVALLAAN on jonkinsorttinen seikka, vaan ei yleensä niin disjunktiivinen.
…TAI SUT HAKATAAN

- Nyt bokrataan, tai sut hakataan!
- Fem jaffis!

Melko ankarahkonsutjakahko lau­sun­nonvahvike. Vahvistuksen­a­lai­nen lausunto on yleensä ko­men­to­tyyp­pi­nen, mutta muitakin käy­tän­tei­tä nou­da­te­taan. LOUHOKSELLE siitä, TAI SUT HAKATAAN. Siir­rä tuo jääkaappi yli tuon synkän vir­ran, TAI SUT HAKATAAN. KYLLÄPÄ AIKA RIENTÄÄ, KUN PITÄÄ LA­PA­SI­A, TAI SUT HAKATAAN. Kohtelias toi­mihenkilö tietenkin sanoo kor­rek­tillisemmin TAI TEIDÄT HA­KA­TAAN.
TAIDEPAUKKU
Erityisen taireellinen annos hapanta.
TAIRE
Se, mitä ei ihan ymmärrä. Määritelmänsä mukaan TAIRE on sellainen asia, jota joku TAIREEKSI väittää, eivätkä aivan kaikki kehtaa nauraa. Määritelmä on yleistys erään entisen ay-johtajan Willie Dixonin merkityksellisyydestä bluesille LAPAUTTAMASTA LAUSUNENNOSTA: "Sanotaan nyt niin, että KUUNO on kirjoittanut kirjan nimeltä 'I am the blues', eikä ihan kaikki kehtaa edes nauraa." Kannattaa huomioida sellainen seikka, että sane on vahvasti ruratiivinen, ja siksi aivan erityisen LEIKKISÄ.
TAIVASTELUN VALTAKUNTA
Se, johon SEIKKALAISKATOLIKOT ajattelevat menevänsä HUOMIOPÄIVÄN jälkeen. Seikat on jo huomioitu, joten jäljelle jää vain äimistely.
TAKE THIS BUS TO CUBA!
Eräällä ulkomaankielellä esitetty lausunto, jolla pyritään saattamaan alullensa ns. kuubautumishanke muiden mahdollisesti läsnä olevien ns. matkustajien päämääristä välittämättä. Kehote on syytä esittää linja-autoa kuljettavalle (tai ainakin siihen kykenevälle) henkilölle.
TAKTINEN PUDOTUS
Tarkoituksella vajavaiseksi jätetty tai virheellisesti suoritettu toimi. Sane ei pinnallisesti tarkasteltuna näyttäisi olevan kovinkaan ruratiivinen, mutta on sitä hyvinkin; sen alkuperä on näet täysin PESÄPALLOhtava.
Jätit sitte louhostautumatta.
Se oli TAKTINEN PUDOTUS; jäin kotiin katsomaan PESÄPALLOA.
TALOUDELLISET JA TUOTANOINNILLISET SYYT
Pahamaineinen syyjoukkokaksikko, josta usein ollaan löytävinään irtosanontaperusteita. Nythän on tuota­noinnillisesti niin, että täällä ei lapanen enää vanhaan mälliin heilu, eikä seikkoja huomioida, ja niinpä joudumme sanomaan taloudellisesti "irti", sano. Niin että: "irti!" Taloudellisesti!
TÄMÄ ON SEKÄ HAUSKAA ETTÄ HYÖDYLLISTÄ KAIKILLE
Tarkoitettu toimi ("tämä") on taatusti oikein ikävystyttävä ja aivan varmasti täydellisen hyödytön — jos ei nyt aivan kaikille, niin ainakin joilleikuille. Sane saattaa vaikuttaa pinnallisesti tarkastellen aavistuksen yllättävältä tarkoitteeseensa nähden, ja niinhän se onkin; sen etymologia kyllä on toimituksen tiedossa, ja se on oikein elegantti, mutta se ei mahdu tämän teoksen marginaaliin, joten se jätetään kertomatta.
TAPANI GANJA
Jamaicalainen muusikko.
TARTAR
Naispuolinen teippiarkisto.
TARTTUA KUIN LIKA SIMPPUUN
Sanonnallinen sika käy hyvin hanakasti kiinni limppuun, ilmeisesti nälissään. Käsillä oleva huomattavan LEIKKISÄ sananmuunnelma on sikäli hieno, että tavujen lisäksi tässä kääntyy myös merkitys: vaikka simput vesien pohjissa möyrivätkin, tarttuu niihin lika hyvin huonosti, kuten vedeneläviin yleensäkin. Tämä lateksihan TARTTUU tähän tuulilasiin KUIN LIKA SIMPPUUN. Turun tauti TARTTUU muupaikkakuntalaisiin KUIN LIKA SIMPPUUN. Onpas KUIN-LIKA-SIMPPUUN-TARTTUVA kappale!
TAVALLAAN
Kokeellinen yleisvastaus, jota sopii tarjota vastauksena käytännöllisesti katsoen melkeinpä minkälaiseen kysymykseen tahansa. Tai sitten ehkä ei, asia on TAVALLAAN vähän auki.
TAVALLAAN EHKÄ
Hyvin voimakas, ja siten TAVALLAAN varomaton myöntölauseke. Käyttöä kehotetaan välttämään.
TAVUJA, PERKELE!
Tähän tapaan vaatii tulisieluinen tiedon­käsittely­toimi­henkilö itselleen käsiteltävää materiaalia. Kansan keskuudessa kuuluisaksi käsillä olevan LAPAUTTEEN teki eräs nykyinen KOKEEKSMUKSEN kansanedustaja, joka synkkinä hiihtely­toimi­henkilö­aikoinaan tuli epähuomiossansa LAPAUTTANEEKSI saneen melkein oikein; sanonta tunnetaankin valitettavan yleisesti juuri tässä väärässä muodossaan — mikä on tietysti hyvä.
[ta-vu-tus]
Saneiden ta-vut-ta-mi-nen on oikein humoristinen käytäntö. On pantava merkille, että tämä tehokeino toimii heikohkosti oraalisessa tuotannossa, ns. "puheessa".
TÄYSLAPANEN
Pokeritermi; tarkoittaa tilannetta, jossa pelitoimihenkilöllä on LAPASESSAAN samanaikaisesti kolmoset ja kaksoset. Synonyymi: TÄYSIN KÄSIN.
TÄYTESANO
Keskusteluvastustajan hämmentämiseksi käytetty, tavallisesti sisällötön SANO. Ks. esim. NÄIHÄSEO, KOKKEEKS, TIIÄKKÖ?
TEIDEN RITARI
Espanjalaisen tulivuoren mukaan nimetyn ritarikunnan jäsen.
TELEN-OVELA
Utala kuin entinen Posti- ja telelaitos — eli ei kovinkaan utala.
TENUJOKI
JUUBAJOEN sivujoki.
TERASSI
1. 1012 l. miljoona miljoonaa SSI:tä. 2. Tuntemattomasta syystä TERASSIA käytetään myös tarkoitteessa AVOLOUHOS.
TERSKIS, TERMOS, TERSE[TTI], TERPPA, TERPPES, TERVENTES, MORIENTES, ONKSEMORO?, KARTONKI
ÄLTIÖLEIKKISIÄ tervehdyksiä.
[terskis partitiivissa] PÖYTÄÄN!
Huomattavan rehvakas ja välitön saapumisTERSKIS. Saneeseen ei koskaan kyllästy, koska sen variointi on niin helppoa: MORJESTA PÖYTÄÄN; MOLSKISTA PÖYTÄÄN; ISO SISÄÄN PÖYTÄÄN jne. Saneen LEIKKISYYS puolestaan perustuu pitkälti siihen, että TERSKIS on yleensä abstrakti seikka, ja siten huonosti pöytään asetettavissa.
TERSKUTARALLAA!
AIVASTUKSEN vihainen TERSKIS, jota käyttäen voi kätevästi (ja LEIKKISÄSTI) manata SAMALLA, kun tervehtää.
TERVE, JOHTAJA
Ks. & vrt. TERSKIS, MITÄ JOHTAJA?
TERVE KÄSI TERVEESSÄ LAPASESSA
Sanonnalla pyritään tuomaan julki sellainen seikka, että terve LAPANEN auttaa pitämään kädet terveinä KÄSIN. Ks. myös MENS SANA IN CORPORE, SANO.
TESLAAMO
Rakennus, rakennelma, laitteisto tai edellisten yhdelmä, jossa t. jolla ihminen neroksi jalostetaan tahi magneettivoita tihennetään. Erikoisesti VIINANTESLAAMOSSA valmistetaan t. nautitaan tiheämagneettivoista hapanta — nerokkaasti tai ei.
THE GIRL FROM LAPANEMA
"LAPANEMAN tyttö", suosittu ja tunnettu hissimusiikkiteos. TAIREluoma on sekä ulkomaan- että ulkomaankielinen, ja se tunnetaan myös nimellä GAROTA DE LAPANEMA. LAPANEMA on suurehko riodejanerolainen uimaranta.
THE MAMAS & THE LAPAS
Aikanaan suosituhko orkesteri, joka loihti mm. menestysteoksen KALLIOFORNIA uneksii. Samasta teemasta teki myöhemmin uuden, suuremman variaation SUUR‑KALLIOFORNIA uneksii suurorkesteri THE GREATER MAMAS & THE GREATER LAPAS.
TIEDE KRIISISSÄ
Jotain odottamatonta on LAPAHTUNUT eikä yleisesti vallalla oleviin käytänteisiin voi enää sokeasti luottaa.
TIEREESSÄ LAPAHTUU
Tiereellinen aikakausLAPANEN.
TIIÄKKÖ?
Vahvasti ruratiivinen täytesana, joka pintapuolisesti näyttää kysymykseltä, mutta ei sitä suinkaan ole, vaan sen diskurssitaktillinen tarkoitus on indoktrinoida ja suostutella vastustaja ("keskustelukumppani") omalle kannalle. Tää pitää, kato, tehä tällä lailla, TIIÄKKÖ?, kun siinä on se, TIIÄKKÖ?, juttu, siinä. TIIÄKKÖ‽ Sopii myös uuvutukseen vähän samaan tapaan kuin NÄIHÄSEO.
TIPATON TAMMIKUU
Paitsi KSANTHIPATONTA TAMMIKUUTA, viettää moni nykyään myös TIPATONTA TAMMIKUUTA. Käsillä olevan anomalian tunnusmerkkeihin kuuluu pidättäytyminen mm. tiibetiläisestä pervormatiivisesta taireesta, paranormiseikkoja koskevasta tutkimuksesta, puhumattakaan että alan harrastajat sortuisivat kirjoittelemaan IPA‑merkkejä LaTeX-doku­ment­teihinsa. Edelleen he kavahtavat tammikuisin myös teksasilaisia journalisti­järjestöjä, unkarilaisia automaatiojärjestelmiä, suomalaisia kiinteistöhallintajärjestelmiä sekä kieltäyvät ajattelemastakaan teknillistä valokuvausta. On arvoitus, miksi ihmiset itseään tällä tavalla riivaavat, mutta näin kuitenkin on.
TISSUN-KISSUN
Louhostellen. Ollaan ihan TISSUN‑KISSUN. HISSUN‑TISSUN: vähäisesti louhostellen. TISSUN‑TISSUN: reippaasti louhostellen.
TOIMENBIDÉ
1. Alapesutoimenpide kompaktisti ja LEIKKISÄSTI ilmaistuna tai 2. mikä tahansa toimenpide runsaasti leikkistettynä.
TOIMENPIDEKIELTO
Laadultaan hyvin vakava NÄKÖKULMAONGELMA ja siitä johtuva kykenemättömyys ns. tuottavaan toimintaan. Olen tänään TOIMENPIDEKIELLOSSA eilisen LOUHOKSEN jäljiltä.
TOIMENPITEETHÄN NE ON AINA MIELESSÄ, MUTTA HUOMIOIDAAN NÄMÄ SEIKAT NYT ENSIN
Melkeän yleiskäyttöinen sanonta, joka lienee johdettu eräästä murheilijaperäisestä lennähtävästä LAPASESTA. Tätä jalostetta kuulee huomattavan usein käytettävän TYÖN tuiskeessa.
TOIMENPITEISTÖ
Usea-toimenbidéinen seikkavyyhti, PROJEKTOIDI t. SÄÄDÖLLINEN MURHENÄYTELMÄ.
TOIMIELIÖ
Seikkojen huomioimiseen kykenevä entiteetti. TOIMIELIÖ on siis juurikäsite kategoriahierarkiassa, jossa näkyy entiteettejä kuten TOIMINISÄKÄS, TOIMIHENKILÖ, TOIMILEIJONA, TOIMITOHVELIELÄIN ym. TOIMIELIÖN käsite sisältää TAVALLAAN implikaation, että TOIMIELIÖSTÖÖN eivät kuulu sellaiset entiteetit, joilla ei (tiettävästi) ole intentioita — esimerkiksi TOIMIKIVIÄ ei ole olemassa, eikä sellaisista niin muodoin — Wittgensteinin hengessä — ole syytä puhua.
TOIMII KUIN JUNAN VESSA
Asiat, joita saa käyttää vain junan kulkiessa ja toimivat vain, kun säiliö ei ole täynnä, TOIMIVAT KUIN JUNAN VESSA. On huomattava, että jotkut yrittävät tällä määreellä kuvata asioita, jotka toimivat hyvin tai käyttötarkoituksensa mukaan; kyseessä on valitettava erehdys, joka täten korjataan.
TÖISSÄ
LOUHOSTELUN toimessa. LOUHIMOA käy kutsuminen TYÖPAIKAKSI tai SORVIN ÄÄREKSI, mikäli tavoitteeksi on asetettu LAPASEN humoristisuus, mikä asiaintila valitettavan usein vallitsee.
TONNIKA
Salaperäinen ruoka-aines, jonka olemassaolosta todistaa ainakin se, että toimituksen suosiman lounasravintolan listalla on usein "TONNIKALAPASTA". Gourmet-konservatiivina toimitus on toistaiseksi evännyt itseltään KÄSIN kyseisen LAPASEN LAPASTUKSEN.
TOPOLOGIA
Koripullodisipliini, torpanpoikienselitysoppi.
TÖRKYMÖYKKY, TOLPERO, TUROJUUSO, TURAKAINEN, JUNTTIPULLA, LAPASJAAKKO
Erityisen LEIKKISÄ henkilö tai OURO KUUNO.
TOTTA JOSEF!
Äärimmäisen myönnön osoitus, radikalisoitu nykymuunnelma klassikosta TOTTA MOOSES!
TOTTA MOOSES!
Ks. ja vrt. TOTTA JOSEF!
TOTTA TOINEN PUOLI
Myöntölausahdus. NOTTA TOINEN PUOLI: varovainehko pelinavaus ja osittainen myöntö SAMALLA.
TOTTA TOINEN SUOLI
TOTTA TOINEN PUOLI suolistoperäisesti. Sanonnahdus (oik. sen käyttö) TAVALLAAN implikoi, että jokin toinen suoli ei olisi totta.
TOUROT-SYNDROOMA
turoːsyndroːma hermostollisesti problemaatillinen tila, joka pakottaa ihmisen suoltamaan turojuusomaisia ilmaisuita — sellaisia, joita saattaa onnettomuudekseen löytää esim. tästä kokoelmasta.
TRAGIKEEMINEN
Kuin TRAGILEIKKISÄ, mutta jotenkin KEEMISEMPI.
TRAGILEIKKISÄ
Seikkoja, jotka ovat LEIKKISIÄ, mutta kuitenkin jotenkin murheellisella tavalla, sopii kutsua TRAGILEIKKISIKSI.
TRAGIOHMINEN
tragiɂoːminen sekä murheellisia että liekewoimavastuksellisia aineksia sisältävä. TRAGIOHMEDIA: TRAGIOHMINEN näytelmä, lapahtumakulku tms.
TRAGISTANDUPKOMIIKKA
Seisaaltaan suoritettu tragikoomillinen toimenpide.
TROLLIN TROPPIVUODET
TROLLIN TROPPIVUODET ei taida olla suomalainen lapastenelokuvan klassikko. Elokuva se ei ehkä ole lainkaan, eikä melko varmasti mykkä. Jos sen joku käsinkirjoitti ja KÄSIN ohjasi, saattoi asialla olla T. TENUJOKI — tai sitten joku muu. Mikäli teoksella on tarina, saattaa se kertoa internetissä operoivan ärsyttäjän tai vaihtoehtoisesti jonkinlaisen peikon pitkähköstä louhostelukaudesta tai vaihtoehtoisesti lääkintäjaksosta. Muutkin tulkinnat ovat mahdollisia, mutta eivät kai onneksi sentään pakollisia.
TUFFE-UFFE
Hej på dig ‑peräinen yleiserisnimi ns. koville jätkille. Jätkättäristä käytetään usein feminiiniä TUFFETAR‑UFFETAR. Sanetta käytetään yleensä aavistuksen sarkastiseen sävyyn, ja sen juurena on eräs oppikirjallinen henkilö, jääkiekkoilija nimeltään Tuffe‑Uffe Isberg.
TUHANNEN JA YHDEN TYÖN TÄRINÄT

Tuhannesta ja yhdestä työstä seurannee melkeä näkökulmaongelma.

TUHANNEN JA YHDEN TYÖN TARINAT
Kuuluisa kertomuskokoelma, jossa tarinoidaan juuri ja juuri yli tuhannesta LOUHOKSESTA; on siinä TÖITÄ riittänyt.
TULIN, NÄIN JA VOIVOI
Caesar‑peräinen lennähtävä LAPANEN. On esitetty arveluita, että ko. LAPASTA asetettaessa on JÄÄNYT KUTI PIIPPUUN; siksi LEIKKISÄ se on, lähinnä kesken­eräi­syys­omi­nai­suuk­siensa perusteella.
TULOSTE TAI ULOSTE
Työnjohto-oppia.
TUO SIELLÄ, ETELÄ TÄÄLLÄ
Tämäkin vanhan kansan "viisaus" on LEIKKISÄ lähinnä järjettömyyttään: tuohan on yleensä tuolla, eikä täällä mitään etelää ole; täällä on pohjoinen.
TUOREKELMI
TÖRKYMÖYKKY, joka ei ole päässyt happanemaan.
TUOTANOINNILLIS-TAVALLAANILLISET SYYT
Syyt, jotka eivät ehkä ole taloudellisia sen paremmin kuin tuotannoinnillisiakaan, mutta TAVALLAANILLISESTI ehkä sittenkin ovat lienemättä.
TUOTAVAINO
Noitavainon harvoin käytetty 1-kkömuoto. Näille vainoille läheisiä käsitteitä ovat TÄTÄVAINO, SITÄVAINO, MINUAVAINO, SINUAVAINO, HÄNTÄVAINO sekä näiden monikolliset muodot NÄITÄVAINO, NIITÄVAINO, MEITÄVAINO, TEITÄVAINO sekä HEITÄVAINO. TEITÄVAINOA käytetään myös muodollisissa yhteyksissä SINÄVAINON asemesta. Luetelman vainoja kutsutaan usein PRONOMINIVAINOIKSI, vaikkei vainon kohteina edellä olekaan läheskään jokainen pronomini.
TUPAKKATYÖSULKU
Fagottityönantajan työriitelykeino, jota käytellään FAGOTÖÖRIEN tupakkalakon kaltaisesti TYÖRIIDOISSA.
TUPO, HUPO JA LUPO
Kuuluisa työmarkkina­veljessarja, joista ensin mainittu tapasi ennen aikaan olla eniten julkisuudessa.
TURISTERIA

Vähän niin kuin juristeria, mutta alkaa t-kirjaimella (ihan niin kuin t-paitakin tavallaan). Käytetään yleensä derogatiivillisesti kuvaamaan joidenkin turistien saivartelevan-viisastelevaa tapaa suorittaa turismi­­toimenpiteistöjään.

MUUTEN OLEN SITÄ MIELTÄ, ETTÄ TURKU ON HÄVITETTÄVÄ
Cato vanhemman Latinan senaatissa lanseeraama alati ajankohtainen jankutus. Suositellaan käytettäväksi minkä tahansa lausunnon irrallisena loppuhuomatuksena. Markkinoilla liikkuu lausahduksesta myös halpoja (väärennettyjä) kopioita, joita täten kehotetaan välttämään. Huomautettakoon myös, että kyseessä on käännös; vanhempi Cato ei tiettävästi puhunut suomea sen paremmin kuin nuorempikaan. Catot puhuivat tietysti roomaa.
TURSKA
Gadus callarias, kalalaji, jota pyydetään nykyisin lähes yksinomaan Islannin ja Norjan vesiltä. Oli aina 1970-luvulle saakka sillin jälkeen maailman tärkein ruokakala. Ei pidä sekoittaa tuskaan, joka ei ole kala ensinkään. Tieto ei tiettävästi lisää TURSKAA, eikä TURSKA tietoa. TURSKA on myös hyvin vähälle huomiolle jäänyt ohjelmointikieli.
TURVALLISEMPI KUIN SATA JÄNISTÄ
Hyvin turvallinen. Tai sitten erittäinkin epäturvallinen. Ota siitä selvä; HENKIMAAILMAN VEHKEITÄ.
TYHJÄNOSOITTAJA
Monen ohjelmointitoimihenkilön suosikkikoirarotu. Rotu on kotoisin ulkomaasta, ja sen nimi on angloamerikaksi Null Pointer. Kun TYHJÄNOSOITTAJA aiheuttaa poikkeuksellisen tilanteen, esimerksi osoittamalla elämäntehtävänsä vastaisesti jtak muuta kuin tyhjää, kutsutaan ilmiötä nimellä NullPointerException.
TYHMÄSTÄ SÄÄSTÄ KÄRSII KOKO LAPANEN
Tämä kansanviisaus on sillä lailla tyhmä, että jos SÄÄ olet tyhmä, niin SÄÄHÄN siitä kärsit. Osittain symmetrinen muunnelma: TYHMÄSTÄ MÄÄSTÄ KÄRSII KOKO LAMMAS: lampaan on syytä oppia määkimään fiksusti.
TYÖN JUHLA
Työ se on aina yhtä juhlaa.
TYÖNANTAJA
Se, joka antaa TYÖT, eli tarjoaa LOUHOKSEN.
TYÖRIITA
Työn tuoksinassa aloitettu kina. TYÖRIIDAT johtavat joskus JOUKKOTAPPELUIHIN.
TYRISTORI
Tyrimiseen erikoistunut toimihenkilö. TYRISTORI liipaistaan tavallisesti toimintaan suurehkolla annoksella HAPANTA suoraan hilaan.
UDALTUA, OVELTUA
Muuttua UTALAMMAKSI t. LEIKKISÄMMÄKSI.
UIDA NARAUTTAA
Suorittaa pikainen akvatransportaation toimi.
ULKO-MAALAINEN
Ulkotiloihin sijoitettu khainuulainen.
[ulkomaan vitosia]
Maailma on täynnänsä tärkeitä viisikoita, joista moni on vähintään ulkomaankielisperäinen; jotkin ovat jopa ulkomaan-ulkomaan-kielisperäisiä.
FEM FATALE
Kohtalokas viisikko tai viisi kohtalokkuutta klusterina.
FEMGSHUI
Tuhansia vuosia vanha kaukoulkomaalainen ympäristöoppi.
FEMISMI
Viisikoiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseen tähtäävä radikaalillinen liike.
FEM JAFFIS
FEMMOMANIA
Pakkomielteinen viisikkokiihko, joskus myös FEMOMANIA.
FEMOMENOLOGIA
Oppi, joka tutkii viisikoiden ilmenemistä ihmiselle hänen kokemusmaailmassaan.
FEMOUS FIVE
Kovin pleonastillinen viisikkomainen viisikko.
FEM DÄRIFRÅN ei oikeastaan kuulu tänne, mutta viis siitä.
UNIVERSAALI
Unessa nähty VERSAALI l. MAJUSKELI.
UUNILAPANEN, TUPAKANTUMPPIKEITTO, MAKSAPUURO
LEIKKISIÄ lempinimiä vieroksutuille ruokalajeille.
UUSI VUOSI, KUUDET UJEET
Tällä perinteikkäällä hokemalla yritetään vakuuttaa, että alkavan vuoden kuluessa olisi ujeita kuusi paria. Koska uje on suhteellisen tuntematon, on tämänkin sanonnan merkitys jäänyt vähän hämäräksi.
UUSI VUOSI, UUDET MUJEET
Mujeet on syytä vuosittain päivittää. "Muje" on ruratiivimuoto muikusta (Coregonus albula).
UUTTA MATOA PUTKEEN, SANOI MUMMO LUMESSA
Tämä sane pyrkii valamaan (yleensä katteetonta) uskoa siihen, että juuri epäonnistunut hanke voitaisiin suorittaa menestyksellisemmin jonain myöhempänä ajanhetkenä.
UUVET JAOT
Hanke on karkeasti epäonnistunut ja tulee suorittaa uudestaan.
VAAKASUORA TOIMINTA
Erityinen muoto ns. suorasta toiminnasta. Tällainen suora toiminta suoritetaan vaaka-asennossa t. -asennosta. Oikein LEIKKISÄsti termiä voi käyttää ns. nukkumisen tai muun levonsuoritustoimenpiteen aktista -- ISOT POJAT ne tässäkin tarkoittaa jotain muuta toimintaa. Toiminnat, jotka eivät ole vaakasuoria, ovat usein pystysuoria — tai sitten eivät suoria lainkaan.
VÄÄRIN SAMMUTTU
On suoritettu YLILOUHOSTELU, saavutettu YLISIHNE ja ollaan sikäli oikeaoppisesti pois jatkotoimista. Suoritus on siis lopputulokseltaan riittävän huono, mutta se on silti tehty jotenkin väärin.
VADE RETRO, SAATANA!
Jeesus-peräinen, melko tyly toivotus väistää tai painua muualle. Jeesus suosi "saatanaa", mutta muitakin voimasaneita voi käyttää: VADE RETRO, HITTOLAINEN! VADE RETRO, JUMANAULA! jne.
VÄHÄ-ÄLYN TONAVA
Paikalla!
VÄHÄ-ÄLYPUHELIN
Tyypillisesti kovin kallis ja vaikeakäyttöinen puhelinlaite. VÄHÄ‑ÄLYPUHELIMIA näkee usein vähä‑älykääpiöiden hyppysissä.
VALELÄÄKÄRI
Aivan viime aikoina runsaasti julkisuutta saaneen VALELÄÄKETIETEEN erikoislääkäri, ts. henkilö, jonka ammatillinen toiminta tähtää valheiden hyvinvointiin. VALELÄÄKÄRIT vannovat toimeensa ryhtyessään ns. Hippokrateen valeen.
VÄLIKÄSIN
1. käs. välissä oleva tai väliin pyrkivä KÄSIN. 2. joidenkin toimien tai muiden hankkeiden välillä suoritettu KÄSIN. 3. KÄSIN käytettynä irrallisena välilapasena. KÄSIN. Kas näin. 4. harv. 'väliyläraajoin'.
VALLAN OLMIJAKO-OPPI
VALLAN OLMIJAKO-OPIN mukaan valta tulee jakaa olmeille: erikseen SÄÄTÖOLMILLE, HUOMIO-OLMILLE ja TOIMEENSANO-OLMILLE.
VANHA HUONO
1. ei uusi huono, vaan nimenomaan vähän vanhempi, ehkä klassinen. 2. erään sielunvihollisen eräs nimi.
VAPPUNAAMARIT
Tänään ja/tai huomenna suoritettujen pituus­hyppy­toimen­piteiden seuraamustilaa, SIHNETTÄ, on ÄLTIÖMÄISEN LEIKKISÄÄ kutsua VAPPUNAAMARIKSI t. VAPPUNAAMAREIKSI. VAPPUNAAMARIT on toki aivan soveliasta hankkia muuhunkin vuodenaikaan, vaikkapa JUSSINA.
VÄRISILMÄLIIKE
Erit. ns. "nuorison" suosima LEIKKISÄNSUTJAKKA viittaus valtion omistamaan viinan vähittäismyyntiLAPASEEN.
VARTTI
Kätevä tapa aiheuttaa sekaannusta temporaaliseikkoja huomioitaessa on käyttää ajan yksikkönä 15‑minuuttista. Kätevyyden välttämiseksi käytämme sanotusta ajanmäärästä nimeä VARTTI. Käyttöesimerkkejä: Huomattavaa leikillisyyslisää saa tuotantoonsa lausumalla VARTIN kuten lausutaan FARTTI.
VASEMMALLA KÄDELLÄ
erit. tehdä jtn VASEMMALLA KÄDELLÄ täydellisesti, hienosti, hyvin, huolellisesti.
Tein sen VASEMMALLA KÄDELLÄ.
Ilmankos siitä tuli niin hieno!
Ks. myös OIKEALLA KÄDELLÄ.
VASEMMUUSVALTIOPERIAATE
Valtio-opillinen periaate, jonka mukaan viranomainen saa huomioida seikkoja vain VASEMMALLA KÄDELLÄ KÄSIN. Periaatetta noudatetaan valitettavan harvoin.
VASENNISTO
Ihmiskunnan parhaimmisto; se osa, joka ei kärsi KÄTISYYSRAJOITTEISUUDESTA.
VASENNUSLÄÄKE
Lääkeaine, jolla yritetään hoitaa KÄTISYYS­RAJOIT­TEI­SUUDEN ikäviä oireita. Itse vammaa ei tyypillisesti kyetä korjaamaan. Tunnettu, aika äärimmäinen VASENNUSLÄÄKE on Muciuksen käristys.
VAUHDITON PITUUSHYPPY
Leppoisa PITUUSHYPYN toimi stagnaation tilassa.
VEDÄ VARTALO KAARELLE
Huvipuistoperäinen kehotus ryhtyä PITUUSHYPYN toimeen.
VEIT JALAT SUUSTANI
Joku (sinä) on väitteen mukaan vienyt joltakulta (minä) sanoja suista KÄSIN, ts. ennakkoplagioinut jo valmiin, mutta vielä asettamattoman LAUSUNENNON.
VEIT SANANJALAT SUUSTANI
Kaksoisleikkisä väite, jonka asiallinen sisältö on, että väitteen vastaanottaja on vienyt puhujalta suusta eräitä saniaisia (Pteridium aquilinum). Yleensä väitteen esittäjän tarkoite on kuitenkin ns. kuvaannollinen, ja sillä tahdotaan protestoida tapahtunutta ennakkoplagiointia SAMALLA sekä perinteisesti (Veit sanat suustani) että LEIKKISÄMMIN.
VEIT SANOT SUUSTANI
SÄÄ olet vienyt puhujalta SANOT, aika paha juttu.
VENI, VIDI, VI…

Eräs ulkomaalainen kirjailija-sotapäällikkö teki tunnetuksi ulkomaankielisen hokeman veni, vidi, vici. Sanottu sotahahmo käytti lapautetta menestyksellään elvistelyyn. Harva tietää, että saneesta on lukuisia variaatioita, joita tämä keisaripyrkyri tavallaan tuli ennakkoplagioineeksi. Alla joitakin kakkein tunnetuimpia.

VENI, VIDI, PIKKUVIKA
Tulin, näin, ja kakki meni pieleen
VENI, VIDI, VI
Tulin, näin ja sitten VI-TUTTI
VENI, VIDI, VIRITYS
Tulin, näin ja yritin [jtak] KOKKEEKS
VENI, VIDI, VISKI
Tulin, näin ja sitten hypättiin viskipituutta
VENI, VIDI, VITUIXMÄN
Tulin, näin ja sitten asiat lakkasivat menemästä tuubiin
VENI, VIDI, VOIVOI
Tulin, näin ja voi voi
VERKASMI
Sukua sarkasmille, muttei kuitenkaan ihan sama.
VERSAALINHALLINTAJÄRJESTELMÄ
Tukijärjestelmä, jolla varmistetaan, että VERSAALIT ovat tarpeen mukaan käytössä. Tällaisia järjestelmiä käyttävät usein internetin ns. keskustelufoorumeille KIRJOITTELEVAT henkilöt. Parhaat foorumit hoitavat tällaisten seikkojen huomioimisen käyttäjiensä puolesta.
…VETÄÄ JENGISSÄ
Raaka arvostelma henkilön kyvyttömyydestä. Käyttöesimerkkinä vaikkapa lausunto, jonka voi asettaa nähdessään oikein huonosti paikoitetun auton: "Kato, siinähän on jätkä, joka selvästi VETÄÄ JENGISSÄ."
VETELEMÄTÖN PELI
Peli, joka ei vetele. Synonyymi: EI‑VETELEVÄ PELI.
Tämä peli ei nyt kyllä vetele!
JEPARDI, se on niitä VETELEMÄTTÖMIÄ PELEJÄ.
[vi|kate]

Tunnetusti vi on paras ja siitä syystä suosituin editori. kate puolestaan on jostain syystä myös melko suosittu — ja sitä paitsi myös editori. Näiden kapistusten sekakäyttöäkin harrastetaan, mitä on pidettävä surkuteltavana.

Koska sekä vi että kate kumpikin ovat — kuten jo todettu — editoreita, voidaan niiden nimiä vapaasti käyttää toistensa asemesta; erityisen hyvin tämä sopii piilokiroiluun (VOIHAN KATETTU!) tai toisaalta yleiseen sanoman hämärtämiseen (KATEHANNES, KATEINA, KATERUS, VITRAALI, VIUS ym.), joka on aina kannatettava tavoite. Jäljessä mainittuun käyttöön sopivat erityisen hyvin sellaiset sanaparit kuin KATEETTI—VIETTI. Kannattaa panna merkille sellainen seikka, että joskus menetelmää noudattava saattaa ikään kuin oheisvaikutuksena tulla julkikiroilleeksi: PÖYTÄ ON VITTU — tarkkana on siis oltava, TAVALLAAN.

VI-KATE-MIES
Ongelmalliseen sekakäyttöön ajautunut toimihenkilö; sellainen, joka käyttää sekä vi:tä että kate'iä. Tällainen henkilö ei vielä onneksi ole täysin pelastamattomissa.
VI-KINKI
vi‑editorilla aseistautunut skandinaavinen gangsteri. VI‑KINGIT ovat usein sotajalalla emacsistien kanssa.
VI-LUNKI

vi-editoria hyödyntäen suoritettu kieroilutoimenpiteistö.

VI-TSIKÄS
Leikkisyys, joka on päästelty vi-editoria käyttäen.
VI-TTUILU
vi-editoria käyttäen suoritettu alatyylinen keljuilu-, pottuilu- tai vinoilutoimenpiteistö.
VI-TUTTAA KUIN PIENTÄ ORAVAA
Puheena oleva henkilö on AAVISTUKSEN RAIVOISSAAN. Saneen vi‑tsikkyys perustuu pitkälti siihen, että oravat yleisesti ja pienikokoiset oravat erityisesti tiettävästi aika harvoin harmistuvat vi‑editorin käytöstä.
VI-TUTUS
vi-editorin käytöstä koituva suunnaton riemu. Eräs politiikassa tunnettu valtiotieteen tohtori on vaivojaan säästämättä selvittänyt, että VI-TUTUKSEEN ei sentään voine kuolla.
VIEKAS KUIN LETTU
Ei kovinkaan UTALA, vaan pikemminkin TELEN‑OVELAHTAVA.
VIHAINEN KUIN PEIPPONEN
Puheena oleva entiteetti on erittäinkin huonotuulinen.
VIIHDETAIDE
Jos on olemassa viihdetaiteilijoita, on myös oltava olemassa VIIHDETAIDETTA.
[viikonpäivä-leikkisyys]
Viikonpäivien nimiä on sitten oikein hauska LEIKKISTÄÄ, kas näin: maanantai: NAAMANTAI; torstai: TORJANTAI; perjantai: PERSTAI, jne.
VIINA ON VIISASTEN KERHO
Jokseenkin KÄSINtämätön kansanviisaus, joka kaikesta huolimatta on hyvinkin LEIKKISÄ, koska siinä mainitaan viina.
VIINA ON VIISASTEN KIVI
Erään alkemistisen teorian loppupäätelmä. MÖKÄÖLJY on siis se mystis-majesteettinen aine, joka muuttaa metalleja kullaksi ja joka saattaa tehdä henkilöstä jopa kuolemattoman. HAPPAMAN vaatimattomampia, mutta tärkeitä vaikutuksia ovat mm. vitsi- ja kielitaidon paraneminen sekä läsnäolevan seurueen kyvykkyyden ja ulkonäön laadun selvä parannus.
VIINANPUUTOSTAUTI
Erään kotilääkärin diagnoosi mistä tahansa oireista KÄSIN. Huomautettakoon, että kyseinen kotilääkäri on pätevöiynyt toimeen suorittamalla liekewoimatekniikan diplomi-insinöörin tutkinnon Teknillisessä korkeakoulussa.
VILLASAKSI
Kiinalainen LAPANEN. Että VILLASAKSI tarkoittaa kiinalaista LAPASTA, voidaan päätellä siitä, että villasaksirapu on englanniksi "Chinese mitten crab" ("kiinalainen LAPAS‑rapu").
VINHA PERÄ
erik. siinä LOUHOKSESSA on VINHA PIHAN PERÄ: tarkoitetun ravitsemusliikkeen WC-tilat ansaitsevat keskimääräistä enemmän huomiota, ovat erikoiset. Muista VINHOISTA PERISTÄ puhunevat lähinnä ISOT POJAT.
VIRKAMIESOLETETTU
Henkilö, jota epäillään VIRKAMIEHISYYDESTÄ tai VIRKA­MIEHEKKYYDEESTÄ — epäily kohdistuu yleensä ns. julkisen sektorin piirissä palkkatyötä (tai -työtä) tekeviin toimihenkilöihin.
¡VIVA LAPATA!
Méxicolainen LAPAUTUStaistelijan interjektio.
VOI LUOTTAA KUIN NEUVOSTOLIITTOON
PORNOLEIKIKÄS historiallis-ironinen luonnehdinta entiteetin luotettavuudesta.
VOIMASANANPALVONTA
SANANPALVONNAN alalaji, jonka tunnettuja tyyppejä ovat mm. PERKALANPALVONTA, HITSIN­PIMPULAN­PALVONTA, JUMA­RAKENNUS­TARVIKKEEN­PALVONTA ja SAATAVANAN­PALVONTA.
VOITON AVAIMET KILISEVÄT TASKUSSA
…MUTTA NE VAIN KÄYVÄT VÄÄRÄÄN LUKKOON. Pessimistiseltä haiskahtava sanonnantapainen sopii erityisen huonosti murheilutapahtumien lopputulemien LEIKKISÄÄN ennusteluun. Sanonta vaikuttaa kumpuavan soittoepelien yhteisestä piilotajunnasta, ja se on siten myös AIVASTUKSEN TAIREELLINEN.
V.S.O.P.
Vähänks Se On Pähé, konjakkien ja joidenkin muiden väkijuomien laadun ilmaisemiseen käytetty lyhenne. On yllättävää, että lyhenne on poimittu suomalaisesta teinipuhunnoksesta, mutta niin se vain on.
VUORENSEIKKOJEN TANSSI
Norjalaisperäinen säveltaireteos, joka tunnetaan myös nimillä VUORENSEIKKOJEN LUOLASSA, VUORENKUNINKAAN LUOLASSA ja VUORENKUNINKAAN SALISSA — tuntemattomaksi on jäänyt syy, joka on riivannut norjalaiset tuhlaamaan niin monta nimeä yhteen ainoaan teokseen, joka vieläpä on vain osa laajempaa teelmää.
XL
Erittäinen LAPANEN ("eXtra Lapanen"). Induktiota käyttäen: XXL: hyvin, hyvin LAPANEN; XXXL: oikein erinomaisen LAPASENSUTJAKKA jne. Lyhenteitä käytetään yleisesti hyödykkeiden LAPAISUUSasteen ilmaisemiseen.
XML
1. kokomerkintä: erityisen keskisuuri. 2. poikkeuksellisen keskinkertaisen LAPANEN, vrt. XL.
[y-sana]

Tuntuu kuin Heinrich Böll olisi kirjoittanut [y‑sana] mielessään seuraavan kuvauksensa[*] Tohtori Murken ruokalakäynnistä (huononnetut kohdat tukevoitettu):

[‑ ‑] mutta Wendrich huusi paraikaa kiivaasti »[y‑sana]!» — »[y‑sana]», hän huusi vielä kerran, »[y‑sana], [y‑sana]!», ja Murke vavahti niin kuin se sammakko, josta Galvani löysi sähköä. [‑ ‑] he tuntuivat kiistelevän [y‑sanasta] intohimoisesti; joka kerran Murke vavahti, kun joku heistä huusi »[y‑sana]». On kuin olisi piiskattavana, hän ajatteli.

Mukaelma riittäneekin [y‑sanan] käsittel‑1. Kun [y‑sanaan] liitetään vielä eräs väliainetta tarkoittava ulkomaalaisperäinen [m‑sana], ollaan jo todella HEIKOILLA VESILLÄ. Y:ttömien m:iden tunnuslause on NO FRIENDS, NO PROBLEMS.

[*] Alkuperäiset Böll-katkelmat:

[‑ ‑] mutta Wendrich huusi paraikaa kiivaasti »Taide!» — »Taide», hän huusi vielä kerran, »taide, taide!», ja Murke vavahti niin kuin se sammakko, josta Galvani löysi sähköä. [‑ ‑] he tuntuivat kiistelevän taiteesta intohimoisesti; joka kerran Murke vavahti, kun joku heistä huusi »taide». On kuin olisi piiskattavana, hän ajatteli.
Heinrich Böll, Tohtori Murken kootut tauot, 1962. Suomentanut Kristiina Kivivuori.

YES-TA
NOT-TAn vastakohta. Sane on osittain ulkomaankielinen.
YES-TIÄ-TUOTA
Semanttisesti täysin tyhjä vastaus pelinavauskompositioon NOTTIA TUOTA. Ks. myös YES-TA.
YHDEN HEVOSEN KYLÄ
Pienehkö tai suorastaan pieni KHAINUUSSA sijaitseva paikkakunta. Ks. myös PERSEENKYRÖ.
YHDEN LAPASEN POLITIIKKA
Sangen järjetön eli hyvä ja hyödyllinen ulkomaaperäinen politiikkaohjelma, jonka tärkein määräys on, että kukin toimihenkilö saa käyttää vain yhtä LAPASTA kerrallaan.
YHTIÖMME KIITTÄÄ
Rikollisen LEIKKISÄ kiitoslapaute. Vielä hauskemmin: YHTIÖMME SIITTÄÄ.
YKSI LENSI KÄSIN YLI PESÄN
Oudoksuttavasti nimetty parantoladraamatyyppinen taireluoma. Nimennän oudoksuttavuus perustuu mm. siihen tosiseikkaan, että KÄSIN lentämisen taito on kovin harvinainen.
YKSI LENSI YLI KÄENKUJAN
Helsingin Sörnäisiin sijoittuva parantoladraama.
YLLÄTTÄÄ ITSENSÄ JA ASIANTUNTIJAT
Tehdä jotain aivan tavanomaista ja epäyllättävää. YLLÄTIN ITSENI JA ASIANTUNTIJAT ja LOUHOStauduin.
YO! VAIN!
LEIKKISÄSTI hiphopahdistettu myöntö jo vain!
YSTÄVÄ SÄ LAPASIEN
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON virsikirjaan kuuluva ralli.
ZYDEEMI
Järjestelmä t. LAPARAATTI niin LEIKKISÄSTI, että kipeää tekee.