artkikkeli

SI-etuliite-maniat

On oikeastaan aika epäloogista, että on käytössä käytännössä vain “megalomaaninen” kaikista niistä muodosteista, jotka saadaan käyttämällä SI‑järjestelmän etuliitteitä, tavua LO ja “maanista” tarkoittavaa adjektiivia MAANINEN. Symmetriasyistä ja ns. yleisistä syistä on syytä viipymättä liittää sanavarastoonsa ainakin seuraavat seikan kokoluokkaa kuvaavat LAPASET:

DEKALOMAANINEN
Deka on ei-suositeltu etuliite, mutta sitä voinee kuitenkin käyttää melko vaatimattomissa, epävirallisissa ympyröissä. DEKALOMAANINEN seikka on kämmenkertainen ns. 0-tason seikkaan t. 1‑kköseikkaan verrattuna. Onhan tämä nyt isohko, mutta ei nyt sentään KILOLOMAANINEN.
KILOLOMAANINEN
Kahta kertaluokkaa mahtavampi kuin DEKALOMAANINEN.
JOTTALOMAANINEN
Tämä on todella vakavasti otettavaa: kyseinen seikka on 1018-kertainen megalomaaniseen verrattuna.

Oikeastaan on symmetrian nojalla vaadittava, että myös seikkojen pienuutta voidaan tällaisella kätevällä termistöllä kuvata:

DESILOMAANINEN
Dekan tavoin on desikin ei-suositeltu etuliite. Desilomaaninen on siis yksi kymmenesosa tavanomaisen seikan koosta.
PIKOLOMAANINEN
PIKOLOMAANISEN seikan koko koettelee inhimillisen ymmärryksen rajoja; sellainen seikka on kooltaan vaivaiset biljoonasosa (10-12) tavanomaisesta tai triljoonasosa (10-18) megalomaanisesta. Se on pieni seikka se.
JOKTOLOMAANINEN
Lähes infinitesimaalisen pieni seikka, singulariteetti. On epävarmaa, onko tällaista seikkaa enää edes olemassa, joten taitaa olla parempi ettemme sano siitä tämän enempää.

Seikkaperät: artikkelit, seikkaoppi — seikka: .

Jätä lapaute

Tarttis olla sisäänpölkyttyneenä, jos tahtois lapautella.