terskikset

Ikävä kyllä ihmisiä joutuu usein tervehtimään. Onneksi sen voi sentään tehdä typerästi.

ÄFNÖÖ
IltapäiväTERSKIS. Sane perustuu erääseen ulkomaankieliseen päivänosaa tarkoittavaan saneeseen.
HAVE YOU EVER HAD ANY PROBLEMS WITH YOUR BALLS?

Sane vaikuttaa äkkipäisesti kysymykseltä, vaan eipä se sitä yleensä ole; tavallinen käyttötarkoitus nimittäin on esittää savolais-byromantillinen TERSKIS — vrt. esim. myös ulkomaankielinen vastine how do you do?

Niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa em. tarkoite ei ole tähtäimessä, kyseessä on yleensä joko PULLOILU-kontekstissa suoritettu, menneisyyttä koskeva pelivälineenkuntotiedustelu — tai ns. testikulääri-interrogaatio, jollaisista yleensä pidättäydytään vieraassa ns. seurassa; paitsi tietysti eräillä murrealueilla.

Riippumatta käyttötarkoituksesta on korrekti vastaus lähestulkoon aina no, not ever. Poikkeuksen muodostavat tilanteet, joissa edellä tarkoitetuiden pulloiluvälineiden kanssa todella on ollut ongelmia; tällaisessa tilanteessa on kohteliaan toimihenkilön syytä antaa selonteko koetuista ongelmista.

EIKUN-KEIKUN!
Kuten EIKUN, mutta geneerisempi ja toisaalta LEIKKISÄNpi. EIKUN-KEIKUN! toimii yleisenä toimeenryhtymiskehotteena, ilman että varsinaisesti määritellään toivottujen toimenpiteiden laatua tai suuntaa. Voi käyttää myös tervehdyksenä.
HAISTA [ITE] LA VISTA
Elokuva-TAIREEN piiristä yleiseen käyttöön — ja valitettavasti myös suureen suosioon — noussut alkup. ulkomaankielinen hyvästely-TERSKIS, jonka LEIKKISYYS perustuu ulkomaankielisyyden ohella aina tuiki tarpeelliseen melkein peiteltyyn haistatteluun. Lisäkettä ITE käytetään tavallisimmin vastaterskistelyyn:
HAISTA LA VISTA!
HAISTA ITE LA VISTA!
HEI SUN HEILUVILLES
Näinkin tervehditään, usko tai älä.
HOJO[-]HOJO!
Mielettömän LEIKKISÄ ja pirteä tervehdys. Valinnainen yhdysmerkki "-" tekee saneesta rytmikkäämmän.
¡HOLAČEK!
Españalais‑tšekkoslovakialainen jää­kiekko­maali­vahti­tervehdys.
HUOMIOIMISIIN!
Tämä erkaantumistointen yhteydessä usein käytetty jälleennäkemistoivotus viittaa siihen, että kokoontuessaan henkilöillä on usein tapana ryhtyä seikkain huomiointiin.
HYVÄT JUSSIT!
Huumoripitoinen tapa toivottaa hyvää mitä tahansa juhlaa (tai arkea), paitsi tietenkin juhannusta. Erityisen suositeltava käyttötarkoitus on työyhteisön hyvästely työpaikalta poistuttaessa — paitsi tietysti, jos poistumisen akti suoritetaan tarkoituksena siirtyä juhannuksen viettoon. Ks. myös HYVÄT PÄSSIT!
HYVÄT PÄSSIT!
Huumoripitoinen tapa toivottaa hyvää mitä tahansa juhlaa (tai arkea), paitsi tietenkin pääsiäistä. Erityisen suositeltava käyttötarkoitus on työyhteisön hyvästely työpaikalta poistuttaessa — paitsi tietysti, jos poistumisen akti suoritetaan tarkoituksena siirtyä pääsiäisen viettoon. Ks. myös HYVÄT JUSSIT!
ISO SISÄÄN VAIKKA ISOISÄÄN
Tervehdys tai muu yleinen mölähdys. Saneesta tunnetaan myös hyvin vulgaari erityisesti maalareille tuttu laajennus.
JOKKANTII!
Erkki Liikas -fanit tervehtivät toisiaan luontevimmin juuri näin.
KASTELLAAN
Kuin KATSELLAAN, mutta konsonantin­kääntö­tempun ansiosta kovin paljon LEIKKISÄmpi.
KATSELLAAN KORVAKUULOLTA
Katsellaan, so. yrittäkäämme koordinoida hankeaikataulujamme s.e. puheena oleva hanke tulee kaikille osapuolille mahdolliseksi.
LAPADIEU!
lapa.djø lapasellis-ranskalaisehkohtava jälleennäkemis‑ ja erkaantumistoivote.
MÅRTENSSON!
Tervehdys vähän kyldyrellimpään makuun. Suosiossa helsinkiläisten kitaristien keskuudessa, erityisen tiheä esiintymisalue Itä-Helsingissä.
MITÄ JOHTAJA?
Kohtelias kysymys, jolla huomaavainen henkilö suorittaa ns. kuulumistiedustelun. JOHTAJA ei viittaa vastaanottajan organisatoris-hierarkkiseen asemaan, vaan on ns. huumorin pintakielioppi-ilmentymä. Ks. myös SUURVISIIRI ja PIENVISIIRI.
MOLSKIS [JA LOISKIS]!
Ilman laajennusosaansakin JA LOISKIS ratkiriemukas tervehdys.
MORTONKI
AamuTERSKIS.
NÄHDÄÄN EILEN
Tämä tapa esittää toivomus jälleennäkemisestä on LEIKKISÄ siitä syystä, että siinä on looginen virhe.
NÄHDÄÄN, ELLEI SILMÄT PUHKEA
Mukava tapa päättää esimerkiksi meiliviesti, miksei suusanallinenkin viestintätilanne.
SAIRAHDUS
Vähän kuin tervehdys, mutta jotenkin päinvastainen.
SE ON SEIVÄS
"Se" ei siis ole esimerkiksi "moro", ts. kyse on tervehdyksestä.
TERSKIS, TERMOS, TERSE[TTI], TERPPA, TERPPES, TERVENTES, MORIENTES, ONKSEMORO?, KARTONKI
ÄLTIÖLEIKKISIÄ tervehdyksiä.
[terskis partitiivissa] PÖYTÄÄN!
Huomattavan rehvakas ja välitön saapumisTERSKIS. Saneeseen ei koskaan kyllästy, koska sen variointi on niin helppoa: MORJESTA PÖYTÄÄN; MOLSKISTA PÖYTÄÄN; ISO SISÄÄN PÖYTÄÄN jne. Saneen LEIKKISYYS puolestaan perustuu pitkälti siihen, että TERSKIS on yleensä abstrakti seikka, ja siten huonosti pöytään asetettavissa.
TERSKUTARALLAA!
AIVASTUKSEN vihainen TERSKIS, jota käyttäen voi kätevästi (ja LEIKKISÄSTI) manata SAMALLA, kun tervehtää.
TERVE, JOHTAJA
Ks. & vrt. TERSKIS, MITÄ JOHTAJA?