artkikkeli

kuopankaivuusanonnat

Sanonnat ovat yleensä hyvin opettavaisia ja viisaita. Pääsäännöstä poikkeaa mystillinen klassikko JOKA TOISELLE KUOPPAA KAIVAA, SE ITSE SIIHEN LANKEAA, JOKA KIVEÄ VIERITTÄÄ, JÄÄ ITSE SEN ALLE.

Jäljempi puolisko LAPAUTTEESTA tavataan arkikäytössä armeliaasti unohtaa.

Alkuosan teema on melko yllättävä ja on tulkittavissa lähinnä koti­talous­työ­vähennys­aiheen tai työsuojelullisten seikkojen näkökulmasta KÄSIN: kuopan kaivajia varoitetaan valmistamasta kuoppaa toisen lukuun, sillä uhalla että kaivaja itse sellaiseen putoaa joko työn käynnissä ollessa, tai valmiiseen kuoppaan. Työsuojelun näkökulmasta katsoen tuntuu aavistuksen yllättävältä, että kuopan kaivuu olisi jotenkin vaarallisempaa tässä nimenomaisessa sinneputoamismielessä, jos kuopija työskentelee toimeksiannosta. Verottajan näkökulmasta taasen saatetaan tällä ohjeella vedota työn teettämiseen mahdollisesti liittyvän koti­talous­työ­vähennyksen vaatimiseen, mihin helposti saattaa liittyä haluja liioitella työn osuutta laskussa. Jäljempi tulkinta edellyttää koko LAPASEN luentaa ikäänkuinnillisen vertauskuvallisena.

Tätä raamatunlauseen epäsuoraa määräystä noudatetaan aika heikosti, mikä onkin hyvä: toimiva yhteiskunta tarvitsee paljon kuoppia, eikä siinä olisi mitään mieltä, että jokaisen tarvitsijan pitäisi itse monttunsa valmistaa.

Alati LEIKKISÄ kansa, jonka syyksi sanonnat usein pannaan, on vääräleukaistuuksissaan valmistanut alkuperäteoksesta useita ludensifioituja, auktorisoimattomia mukaelmia. Alla joitakin:

JOKAINEN TOISELLE KUOPPAA KAIVAA, JA MIKSIPÄ EI?
Melko kyynillis-pessimistisen elämänasenteen aforistillistettu kiteytys
JOKA TOISELLE KUOPPAA KAIVAA, JOKA TOISELLE EI
Hitusen (n. puolet) edellistä tunnuslausetta optimistillisenpi mietelmä
JOKA TOISELLE KUOPPAA KAIVAA, ON ITE
JOKO TOISELLE KUOPPAA KAIVAA, TAI SITTEN EI
Kolmannen poissuljetun laki sanontamuodossa
JOKU TOISELLE KUOPPAA KAIVAA, JOKU TOINEN SITTEN TAAS EI
Ihmisiä on moneen (ainakin kahteen) veneeseen ja/tai junaan
SE PARHAITEN NAURAA, JOKA TOISELLE KUOPPAA KAIVAA

Seikkaperät: artikkelit, lapaset, sanonnahdukset — ei seikkoja.

Jätä lapaute

Tarttis olla sisäänpölkyttyneenä, jos tahtois lapautella.