meteurologia

Aina voi puhua säästä — tai määstä.

HYVÄN SÄÄN AIKANA
Kun SÄÄ olet hyvä.
KATOS [voimasana], JOHAN LAPPAA LAPASIA
(Yl. runsasta) lumen- tai vedentuloa kommentoiva interjektio.
Kuka on meteurologin suosikkihahmo?
LAPAUTA VASTAUS
LEIKKISÄÄ
1. Meteur. LEIKKISÄ SÄÄ; sää leikisti; leikkiin liittyvä sää. Tänään vallitsee koko maassa oikein huono LEIKKISÄÄ. Tänään vallitsee koko maassa LEIKKISÄÄ. 2. LEIKKISÄ, jonka perään on lisätty Ä‑kirjain. 3. sinä, leikisti.
MENNEEN KESÄN LUMIA
meteur. erittäin nokkela ja omaperäinen viittaus menneisyyteen ja toisaalta sinne kuuluviin seikkoihin, jotka nykyajassa luetaan jotenkin epämuodikkaiksi. Vertauskuvallisen saneen pintakuohun huomattava vitsikkyys perustuu sen ilmeiseen meteurologiseen epätodennäköisyyteen.
METEUROLOGIA
LEIKKISYYTTÄ kipunoiva poikkitieteellisluontoinen sane, jolla yleensä tarkoitetaan ns. sääoppia. Oraalituotannossa on hyvä presenteerata tämä vaikea sana näin: meteɂùrologia, jotta nokkeluus varmasti kaikille avautuu.
meteurologiset paineet
Säätä koskevia paineita selityksineen. EIKUN LUVE
MIKÄS LAPASEN TAPPAIS, JOS EI LAPANEN ITSE?
Lumentulo ei tahdo millään loppua.
ON SE ILMOJA PIDELLY
LAPANEN, jolla voi ilmoittaa keskustelukumppanille, että puheena oleva asia ei TÄHÄN PALAAN jaksa juurikaan kiinnostaa.
PAUKKUPAKKANEN
On niin kylmä, että on aivan pakko HYPÄTÄ PITUUTTA.
RIPULI
Lunta tunnetusti pidetään valkeana ulosteena, mistä seuraa muun muassa, että vettä on pidettävä ulosteen nestemäisenä olomuotona, so. ripulina — ja siten vesisadetta ripuli­sa­teena (tekninen termi on RIPULAATIO). Käytännettä ei ole syytä rajoittaa vain mete­u­ro­lo­gil­lis­tisiin kuvauksiin, vaan sitä on pidettävä täysin uni­ver­saa­li­na, ja siten puhuttava esim. RIPULIN­PAISUMUKSESTA, MYRSKYSTÄ RIPULILASISSA tahi RIPULIROKOSTA. Vatupassia on hyvä kutsua RIPULIVAA'AKSI; henkilö, joka on laiminlyönyt louhostelun tykkänään, saattaa olla RIPULI­SELVÄ. RI­PU­LIT­TIMIA käytetään erinäisten ruohoaluiden kastelemiseen. Eräs horoskooppimerkki on RIPULIMIES. Ymmärtänette menettelytavan ja sen varsin ilmeiset ansiot.
SÄÄ
Sinä ruratiivissa. SUURSÄÄ suuri sinä, edelleen ruratiivissa. SÄÄILMIÖ olet ilmiömäinen, ehkä tähti. SÄÄENNUSTE sinun tulevaisuutesi. SÄÄHAVAINTO sinun tekemäsi tai sinusta tehty havainto. SÄÄTUTKA nopeuttasi mitataan. SÄÄTIEDOTE sinun julkaisemasi tiedonanto. SÄÄTILA sinun tilasi. SÄÄTILANNE saa aivan liikaa maataloustukea. PAIKALLISSÄÄ sinä lokaalisti (ja ruratiivissa). UUTISET JA SÄÄ sinun suhteesi uutisiin. MERISÄÄ mereinen sinä tai sinä merellä. SUOJASÄÄ sinä olet turvassa. SÄÄ olet METEUROLOGIAN tutkimuskohde.
SÄÄ ON KUIN MORSIAN
1. meteuroloogillinen arvostelma, jota käytetään tavallisesti mukamas ironiseen sävyyn tiedottamaan huonosta SÄÄSTÄ. 2. humoristinen tiedote toimihenkilölle, joka ehkä on morsian. Oikeakielistiköt jalostavat huomautuksen muotoon SINÄ OLET KUIN MORSIAN, tai vähintään SÄÄ OLET KUIN MORSIAN. Saneen oletettu hauskuus piilee siinä tosiseikassa, että toimihenkilö harvoin joutuu morsiameksi tietämättään, eikä näin ollen tavallisesti tarvitse asiasta itselleen tiedotettavan.
SÄÄLLINEN
Sellainen, jossa on SÄÄtä, säättömän vastakohta. Päivät ovat usein säällisiä, kuten usein yötkin. Sinä olet erityisen SÄÄLLINEN, joskin vain ruratiivissa.
SÄÄSTÖ
SÄÄSTÖ on joukko tai kokoelma SÄItä, aivan kuten puusto puita tai päästö päitä. SÄÄSTÖPANKKI on jotenkin aika kummallinen ajatus.
SATAA KUIN PAAVISTA KAATAEN
Vallitsee melko vähäsateinen SÄÄ.
SUOMEN KESÄ ON LYHYT MUTTA VÄHÄLUMINEN
Meteurologisen vitsihuumorin kukkeimpia klassikoita.
TYHMÄSTÄ SÄÄSTÄ KÄRSII KOKO LAPANEN
Tämä kansanviisaus on sillä lailla tyhmä, että jos SÄÄ olet tyhmä, niin SÄÄHÄN siitä kärsit. Osittain symmetrinen muunnelma: TYHMÄSTÄ MÄÄSTÄ KÄRSII KOKO LAMMAS: lampaan on syytä oppia määkimään fiksusti.