uutisseuranta

Aika kone

YLE kertoo ministerin kertoneen seuraavaa:

- - ravintolat voivat olla auki kello 23 saakka, anniskelu on mahdollista kello 22 asti. Ravintolat voivat aueta aamulla kello kuusi, anniskelu puolestaan voidaan aloittaa yhdeksältä.
Toimenpiteistö on kannatettava: 9—22 pitäisi riittää työpäivän pituudeksi vaativallekin työhenkilölle, vasitenkin jos malttaa huolehtia esitoimenpiteistä.

Jotain kuitenkin puuttuu:

  • Jokaisessa pöydässä pitäisi olla kestopakattu voileipä.
  • Alkoholiannoksia ei saa omin avuin siirtää pöydästä toiseen.
  • Naisten pääsyä louhokselle ilman miesseuraa tulee ilvoksua laajasti ja tyypillisesti kieltää.
  • Miesoletettujen toimihenkilöiden kaulassa tulee olla jotain, joka edes muistuttaa kravattia.
Näin on aikamatka valmis.

Eduskunta sulkee alemman louhoksensa
Eduskunta paljastaa, että sen alla käynnissä ollut louhinta alkaa tulla valmiiksi. Työt eivät onneksi lakkaa heti, vaan jatkuvat sentään vähäisinä täydennyslouhintoina vuoden 2012 kesään asti. Näiden korjaussarjojen väitetään kuitenkin olevan tärinää aiheuttamattomia ja niiden vieläpä sujuvan vähin meluhaitoin — eikä niitä sitä paitsi edes suoriteta ihan joka päivä.
JSN: Lapaseksi ei sovi kutsua!
Sen kunniaksi, että uutisoinnin kohteena oleva päätös täyttää vuoden, uutisseurannoimme seuraavaa: Aavistuksen vanhahtava uutinen kertoo, että murheiluaiheisia artikkeleita ym. julkaiseva Urheilulehti-niminen kustanne on vuonna 2010 saanut Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen, jonka aiheena on "loukkaava ilmaisu ja omassa asiassaan toimiminen". Pontimena kanteluun lienee toiminut tämä juttu. Mitä tulee "loukkaavaan ilmaisuun":
[Toimittelija] on haastattelussaan todennut toimittajan [jääkiekkoilijaa] koskevaan kysymykseen, että [jääkiekkoilija] on lapanen sekä että hänen perheensä on lapanen.
Perheen kutsuminen lapaseksi on vähintäänkin outoa, ja se lieneekin päätöksen taustalla, nimittäin:
Esitetty ilmaisu ”lapanen” on arvosteluna sinällään hyvin lievää, eikä loukkaa [jääkiekkoilijan] tai kantelijan ihmisarvoa.
, minkä lausunnon kanssa on helppo olla samaa mieltä. Lapaisuutta ei pidä hävetä, eikä lapaseksi kutsumista voi solvaamiseksi ymmärtää — saati että lapaseksi kutsuminen ihmisarvoa loukkaisi!
Lapaisuuttansa ei tarvitse hävetä!
Sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja Maria Guzenina‑Richardson kertoo Uusi Suomi‑ nimisessä julkaisussa, ettei ole lapanen. Yllättävää kyllä, uutistekstin lainauksen sävy vaikuttaa siltä, että arvon kansanedustaja pitäisi lapaisuutta jotenkin ei‑toivottavana ominaisuutena henkilölle — tai helposti sellaisen käsityksen ainakin saa kiiston sävystä. Omituista kerta kakkiaan.
Lehti heiluttaa jälleen lapasta!
Muistamme vielä Julkisen sanan neuvoston päätöksen asiassa, jossa eräs toimittelija oli kutsunut erinäisiä tahoja lapasiksi. Sama toimittelija on jälleen vauhdissa lapaset heiluen:
Muu [toimihenkilöstö] jatkaa, mutta [toimihenkilö] sai potkut. Miten tämä on selitettävissä?
Siten, että [toinen toimihenkilö] on [kolmannen toimihenkilön] rinnalla pelkkä lapanen. [‑ ‑][*]
On huikaisevan jännittävää ja mielenkiintoista seurata, miten tähän suhtaudutaan.

[*] www-lainaus suoritettu ajanhetkellä 2011‑10‑31T07:10:00Z.

YLE käyttää y-sanaa täysin väärin
Yleisradion Jyrki Richt on kirjoittanut jutun lupauksia antavalla otsikolla Vaalidraamaa ja Y‑sana. Ajankohtaisohjelmien päällikkö on kuitenkin ymmärtänyt y‑sanan paavillisen pieleen, tai ainakin käyttää sitä omituisessa merkityksessä, joka tuntuisi viittaavan 1‑tyistämiseen. Outoa ja merkillistä kerta kakkiaan.