sanonnahdukset

Sanonnat ovat viisaita ja kauniita ja niitä on melkein riittävästi.

AAMIAINEN ON PÄIVÄN TÄRKEIN OLUT

Tärkeä ravinto-opillinen ohje puettuna ikäänkuinnillisesti sanonnan muotoon. Sanonnan epäillään olevan peräisin arveluttavista opiskelijapiireistä, mutta voinee sitä silti sentään käyttää.

Mallina kohtalaisen monipuolinen aamiainen, jollainen on tärkeä aloitus varsinkin työpäivälle

AIN LAULAIN TYÖTÄS T
Erittäin ärsyttävä ja omituinen työnjohto‑opillinen hokema. Kehotus on tiettävästi amerikkalais-viihteellistä perua. Laulaen TÖITÄ tehdessä tulee olla hyvin varovainen, ettei tule tehneeksi ALKOAINEEN väärinsijoitusta henkitorveen — kehotuksen noudattajia kehotetaankin SAMALLA noudattamaan kehotusta suorittaa hengitysharjoituksia ennen suoritukseen ryhtymistä.
ALKU AINA HANKALAA,
Lapanen.
ARPAJAISET ON ELÄMÄN SUOLA
ARPAJAISET totisesti toimivat kuin suola: ARVONTOIHIN osallistuminen kohottaa toimihenkilön verenpainetta, mikä taasen altistaa sydän- ja verisuonitaudeille; se saattaa lisätä mahasyövän riskiä. Runsas säätäminen lisää kalsiumin eritystä virtsaan, mistä syystä se saattaa altistaa myös osteoporoosille. Pitkällinen säätäminen kohottaa myös aivohalvauksen ja munuaissairauksien riskiä siihen osallistuvilla.
CATO, CATO, KAALIMATO
1. Erikoinen luetelma, jossa mainitaan sekä Marcus Porcius Cato nuorempi että vanhempi ja vielä eräs tärisevä tuote. 2. Roomalaistettuna hieman pähémpi muunnelma klassikosta KATO, KATO, KAALIMATO.
C’EST LA PANEN
Osittain ulkomaankielinen mietelauselma, SELLAISTA ON LAPANEN.
EI EHTINYT SCHRÖDINGERIN KISSAA SANOA
Jokin LAPAHTUMA on LAPAHTUNUT siinä määrin lyhyessä ajassa, että puhuja ei ole ehtinyt LAPAHTUMAA kommentoida sanomalla SCHRÖDINGERIN KISSA. Keskivertopuhujan kyseessä ollen LAPAHTUMAAN tuhlaantunut aika on pienempi kuin puolitoista sekuntia. Aika harvat toimenpiteet ovat sellaisia, että sanottu repliikki jotenkin niiden kommentointiin sopisi, mutta näin nyt vain tavataan sanoa.
EI SE KUKKOKAAN KÄSKIEN MUNI
Joidenkin toimien ortodoksinen suoritustapa on spontaani. Sellaista hanketta suunnitelmallisesti ja siten epäspontaanisti aloittamaan kehottavaa LAPAUTETTA vastaan protestointiin sopii tämä sanonta.
EI PIDÄ HUIJAMAN ENNENGUIN ON OJAN YLIZE
ElämänohjeLAPANEN, jonka yleisempi merkitys on jäänyt AIVASTUKSEN hämäräksi. Syvämietteisyydessään se kuitenkin sopii esim. illanistujaisissa käytettäväksi.
EI PIDÄ NUOLAISTA, ENNEN KUIN ON PASKA HOUSUSSA
Ei ole suotavaa innostua katteettomasti ennen kuin seikat ovat huomioituneet pieleen, tahtoo tämä laajalti hyödynnetty viisaus julistaa. Käyttö on useimmiten sävyltään vale­ironista: tahdotaan valheellisesti julistaa, että ns. hyväkl. lopputulos ei ole ollut alun pitäenkään edes tavoitteena — tämä käytäntö on tietenkin hyvin viisas ja hyvä. Yksi toimituksen kauko­ulko­maan­kir­jeen­vaihtajista tosin yrittää väittää lausahduksen sopivan melkein mihin tahansa käyttöön, mutta viis siitä.
EI SPARTA PAHOILLE KASVA, TURPALOUHEET JOUTAVILLE
Arvoituksellinen, aavistuksen lakonihtava sanonta; tiettävästi LOUHEET, turpa‑ tai ei‑, eivät kenellekään itsekseen kasva, vaan niiden hankkimiseksi pitää tehdä TÖITÄ.
EN MYÖNNÄ ENKÄ KIELLÄ, VAAN PIKEMMINKIN PÄIN VASTOIN
Suorastaan kivuliaan LEIKKISÄ vastuunpakoiluun käytetty LAPANEN.
ENSIN TYÖ, SITTEN LAPANEN, SITTEN PISTE, SITTEN ORG
Kantaaottava sanonta, KÄSIN.
ENSIN TYÖ, SITTEN MYÖ
Joko ① raisun ruratiivinen käänteisen väistämis­velvollisuuden ilmaisu tai sitten ② kesken­eräinen, vain puolittain ruratiivinen lausunto, jolla yritetään vakuuttaa, että jotkut ("myö" on pronominin 'me' eräs ruratiivimuoto) olisivat töiden jälkeen vielä tilai­suudessa ryhtyä muihinkin toimenpiteisiin; LAUSUNENTO on sillä lailla ideo­inter­teksuaalinen, että vaiheeseenhan muut toimet yleensä töiden tiimellyksessä jäävät — aivan kuten käsillä oleva ilmoituskin.
GUTTA CAVAT LAPANEM
Pisara kovertaa LAPASTA. Roomankielinen viisaus kertoo, että pitkään jatkuva pisarointi saattaa kovertaa, tai ainakin kastella LAPASEN. Tunnettu latinalaisrunoilija Ovidius ennakkoplagioi leiskauksen kummallisessa muodossa GUTTA CAVAT LAPIDEM, Pisara kovertaa kiven.
HAA! VEET KAATUU!
Tähän tapaan ilkamoidaan ruratiivisesti vetten kaatumista. Oikeakielisesti puolestaan riemuitaan v‑kirjainten nurin menosta. Jälkimmäisessä tarkoitteessa on huomattavan vähän mieltä, koska kirjainten kaatuminen on verrattoman harvinaista; jos kuitenkin tällaista tapahtumaa kuvataan, on tapana sanonta litteroida HAA! V:t KAATUVAT! Arvoitukseksi on jäänyt, onko aiheesta PIEKSELMÄN loihtineella toimihenkilöllä ollut mielessä edellä vai jäljessä mainittu tapahtuma — syystä tai toisesta on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi teemasta teos päästellä.
HELLAN PELKO ON VIISAUDEN ALKU
Viisas toimihenkilö pysyy kaukana keittiöstä käsin, mikä tosiseikka tässä sanonnassa kivasti pannaan jakeluun.
HIKI LAISKAN JUODESSA, VAAN EI TÖITÄ TEHDESSÄ
Tämäkin sanonta todistaa lähinnä ns. kansanviisauksien LEIKKISYYDESTÄ: jos laiska kerran on töissä, niin hikihän siinä tulee.
HILJAA HUONO TULEE
1. HUONO tulee hiljaa ja muutenkin huomaamatta. 2. Suoriudutaan hitaasti, niin kyllä siitä HUONO tulee.
HULLU PALJON TYÖTÄ TEKEE…
VIISAS PÄÄSEE VÄHEMMÄLLÄ, väittää tämä kansanviisaus. Usein, ellei useimmiten tällaiset vanhan kansan tiedonkiteytymät ovat vaikeasti tulkittavia — jopa mielettömiä —, mutta käsillä olevan perimätietolapasen merkitys on varsin selvä: henkilö kumaroittaa itsensä vähemmällä työllä käyttämällä PITUUSHYPYSSÄÄN välineenä väkevää hyödykettä esim. GEPARDIN asemesta.
HUONOA KANNATTAA AINA ODOTTAA
HUONOA ei ainoastaan kannata, vaan yleensä joutuu odottamaan. Sanonta kuuluu työnjohto-opillisten viisauksien luokkaan.
HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLUKKA
Varsin kummeksuttava kansanviisaus. Teemasta käytetään myös variaatioita HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLUE; HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLISO; HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLIKUU sekä HYÖKKÄYS ON PARAS PUOLIINTUMISAIKA. Sane variaatioineen on kummallinen ennen kaikkea siksi, että se on niin valheellinen: tunnetustihan paras on marsu.
HYÖKKÄYSASIANAJAJA ON PARAS PUOLUSTUSASIANAJAJA
Jos kerran on niin, että hyökkäys olisi paras puolustus, on tästä pääteltävä, että HYÖKKÄYSASIANAJAJA todella ON PARAS PUOLUSTUSASIANAJAJA, kuten tämä vanha sanonta väittää. Että HYÖKKÄYSASIANAJAJIA ylipäidensä on, perustuu symmetriaan: jos on PUOLUSTUSASIOITA, on myös HYÖKKÄYSASIOITA, ja asiat tarvitsevat ajajansa. Sanonnan ilmaisemasta totuudesta voidaan johtaa yllättävä väite syyttäjä on paras puolustusasianajaja, mikäli HYÖKKÄYSASIANAJAJA mielletäänkin syyttäjäksi. Lainopilliset sutkaukset saattavat olla yllättävän yllättäviä.
HYVÄN SÄÄN AIKANA
Kun SÄÄ olet hyvä.
ilosta, viinasta ja teeskentelystä
Ilo, viina, teeskentely. Mitä muuta saisi olla? EIKUN LUVE
IN DUBIO PRO LAPANEN
Roomalaisen oikeuden peruspilareita: epäselvissä tapauksissa on kallistuttava LAPASEN kannalle.
ISO SISÄÄN VAIKKA ISOISÄÄN
Tervehdys tai muu yleinen mölähdys. Saneesta tunnetaan myös hyvin vulgaari erityisesti maalareille tuttu laajennus.
…JA SILLÄ RIPULI!
Asia on loppuun käsitelty; seikka on täysin huomioitu. Sanontalopukkeella pyritään ennakkovaientamaan kritiikki, joka kohdistuisi tarkoitettuun asiaintilaan.
JÄÄNYT KUTI PIIPPUUN
Jokin hanke on jäänyt kesken tai suoritettu vajavaisesti, ehkä tarkoitettuakin huonommin. KUTI saattaa usein JÄÄDÄ PIIPPUUN ihan tieten ja tarkoituksellisesti.
JÄLKIVIINA ON JÄLKIVIISASTEN JUOMA
VIINAN sanotaan usein olevan VIISASTEN KIVI tai - KERHO. Tässä käsillä KÄSIN oleva sanonta vaikuttaa pintapuoleltaan leikkistetyltä muunnelmalta eräästä tunnetusta sanonnasta, jolla yritetään välittää tietoa alkoholin viisastavasta vaikutuksesta. Tämä pintapuolinen vaikutelma on täsmälleen oikea.
JO UKOSSA TYHMYYS TIIVISTYY
Tyhmyyden tiivistyminen on miehessä alkanut, mikä on hyvä juttu.
JOKA PIZZAA SÄÄSTÄÄ, SE VIHAA LAPASTAAN
Lähes raamattuperäinen aavistuksen omalaatuinehko LAPAUTUS.
[jokin] ON [jotain], VAIKKA VOISSA PAISTAIS
Jotkin LAPASET eivät muuksi muutu, vaikka niitä paistaisi voissa. Kannattaa panna merkille sellainen seikka, että jotkin LAPASET kyllä muuttuvat kovastikin voissa paistossa, joten lausahdus ei ole identtisesti tosi.
KAIKKEA NE [jotkut] KEKSII
Tällä sanonnahduksella on tapana taivastella jonkin LAPASEN hienoutta tai huonoutta. [jotkut] on usein SÄHKÖINSINÖÖRIT, joilla on tapana keksiä lähinnä hienoja MELKUTTIMIA ja LAPATTIMIA, eikä niinkään huonoja — oikein huonoja LAPARAATTEJA kommentoidaan tavallisesti KAKKIA NE KONEINSINÖÖRIT KEKSII, tai abstraktimman vehkeen kyseessä ollen vaikkapa KAIKKEA NE TURKULAISET KEKSII.
KAKKA TAPAHTUU
MaailmankatsomusLAUSUNENTO. Koska kyse on hyvinkin fundamentaalisesti kantaa ottavasta LAPASESTA, on usein tarpeen loiventaa ottamaansa kantaa. Silloin elämänasenteensa voi julkistaa lausuen pikemminkin "KAKKA TAPAHTUNEE". Varovainen arvio siitä, että KAKKA on jo mahdollisesti TAPAHTUNUT, esitetään "KAKKA TAPAHTUNI".
MITÄ USEAMPI KAKKI, SEN HUONOMPI SOPPA

Vanha viisaus mitä useampi kokki, sen huononpi soppa väittää, että parhaat keitot eivät synny komiteatyönä. Väite on erittäin outo, ja sitä paitsi halventaa komitealaitosta aivan silmittömästi. Loogisestikin se on siinä mielessä outo, että kokkien määrän ei luulisi vaikuttavan niinkään sopan laatuun kuin sen määrään.

Tässä käsillä oleva viisaus-variaatio on selvästi oikeassa, ainakin soppaanpanemismielessä — kenties tätäkin enemmän; mahdollisesti jopa tätäkin.

KAKSIN KÄSIN AINA KAUNIHIMPI
Vanha sanonta yrittää muka väittää, että KAKSIN KÄSIN olisi poikkeuksetta vähemmän rumaa kuin KÄSIN.
KÄSI MAASSA MAAN TAVALLA
Sanonta: LOUHINTA on kulttuurisista syistä KÄSIN syytä suorittaa paikallisia käytänteitä noudattaen.
KEN TIETÄÄ, BARBIE EI[?]
Huomattavan LEIKKISÄ leiskaus, joka avaa ainakin seuraavia tulkintamahdollisuuksia:
  1. Sovinistillinen tulkinta: Barbie‑nukke ei tiedä sitä vertaa, mitä Ken.
  2. Ken tietää jotain, mitä Lyonin teurastaja ei.
  3. Kukapa tietää? Tässä tulkinnassa pilkunjälkeinen osa lapautetta jätetään kerta kakkiaan huomioimatta.
KIITOS, MINULLE RIITOS
Vanha hyvä kiitti, mulle riitti vähän korrektillisemmin.
KOLMASKAAN KERTA EI TOTTA, SANO
Kansanviisaus, SANO.
kuopankaivuusanonnat
Erään sanonnan huono tulkinta ja vielä huonompia variaatioita teemasta. EIKUN LUVE
KYLLÄ TYHMÄ SAA OLLA, MUTTEI TYHMÄ
Maailmankatsomuslausunto; tyhmyydellä ja tyhmyydellä on eroa: jälkimmäiseen ei ole missään tapauksessa syytä sortua.
KYLLÄPÄ AIKA RIENTÄÄ, KUN PITÄÄ LAPASIA
NUHTEELLISUUSTEORIAN mukaan aika kulkee nopeammin, kun on LAPASET kädessä KÄSIN.
LAHAA ON NIIN ETTÄ LANTEITA PAKOTTAA
ISOJEN POIKIEN käyttämä monetaarista tilannetta kuvaileva mahtailulausunto.
LAISKA TÖITÄÄN LUETTELEE
On paheksuttavaa rehvastella runsailla louhostöillään.
LAPANEN KÄDESSÄ PITÄÄ LÄÄKÄRIN LOITOLLA
Moni LAPANEN on monin tavoin terveysvaikutteinen, mitä seikkaa tälläkin kansanLAPAUTTEELLA pyritään korostamaan. Ks. myös TERVE KÄSI TERVEESSÄ LAPASESSA.
LAPASEN SUUSTA KUULUU TOTUUS
Sanonta.
LAPASET LOKSAHTAVAT PAIKOILLEEN
Sanonta, jota sopii käyttää tilanteessa, jossa asiat näyttävät alkavan huolestuttavasti MENNÄ TUUBIIN.
LAPATESSA LOISKUU
LAPATTELU on usein samanaikaista loiskahtelun kanssa, minkä tiedon on vanha kansa tähän "viisauteen" tiivistänyt.
LENTÄÄ SELJÄLLENSÄ
Yllättyä perinpohjaisesti. Yllättyneisyyttänsä voi korostaa lisäämällä saneen perään vahvikkeen N:n VOLTIN KERA; N kuvaa yllätyksen mahtavuutta ja on sitä suurempi, mitä on sanottu äimistyksen aste. Kannattaa huomioida sellainen seikka, että sanetta käytetään usein sarkastiseen sävyyn kuvaamaan täydellistä yllätyksettömyyttä: LENSIN SELJÄLLENI KOLMEN VOLTIN KERA, kun kastuin sateessa. Sane on loppupuoleltansa KÄSIN aavistuksen ruratiivinen.
LETUNHÄNTÄ KAINALOSSA
Vailla minkäänlaisia taka-ajatuksia tai muuta kavaluutta.
LUKEA KUIN PIERU RAAMATTUA
Jättää lukematta. Saneen "logiikka" piillee siinä, että flatus aistimettomana otuksena ei liene lukutaitoinen.
MEILTÄHÄN TÄMÄ KÄY!
Rillumareilainen, valheellisuuteen LEIKKISYYTENSÄ perustava leiskaus, jonka tosiasiallinen tarkoite on yleensä jotain seuraavan kaltaista: "Tätä" me emme totta vie osaa!; Voi olla, että saamme "tässä" joskus jotain aikaiseksi, mutta siihen menee kyllä pitkä aika — eikä sittenkään lopputulos ole ihan "tätä"!; Juuri me olemme ne, jotka eivät osaa "tätä"! Saneen tausta on elokuvallinen, kuten niin monen huonon lapautuksen.
MENEE LAPANEN PESUVEDEN MUKANA
Karmea tilanne; onneksi tätä sanontaa on melkein aina käyttäminen vain kuvaannollisessa tarkoituksessa — tahdotaan tarkoittaa, että on huomioitu joitain seikkoja, kenties suoriteltu toimenpiteitä, ja näin toimenpitein aiheutettu tarkoittamattomia sivuvaikutuksia ja siten mahdollisesti kiihtyvää seikkain lisähuomiointia, mikä tavallisesti vahingoksi lasketaan.
MENS SANA IN CORPORE, SANO
Ns. lennähtävä LAPANEN: Terve sielu ruumiissa, SANO.
MIES TULEE, RÄKÄ NOKASTAKIN, VAAN EI TYHJÄNNAURAJASTA

Sangen perinjuurellisen arvoituksellinen sanonta, jonka merkitys näyttää olevan suunnilleen:

  • miespuolinen toimihenkilö saapuu,
  • minkä lisäksi myös nenästä tulee räkää, mutta
  • ns. tyhjännaurajasta ei tule — kukaan ei tunnu tietävän, mitä.
On melko tavallista, että sanontojen merkitys yrittää olla jotenkin vertauskuvallinen; käsillä olevan LAPAUTTEEN tällaisetkin merkitykset ovat joko unohtuneet historian hämäriin tai sellaisia ei koskaan ole ollutkaan. Siitä huolimatta — tai ehkä juuri siksi? — sanontaa käytetään tuhkatiheällisesti.

MITÄ ETANOLILLA EI VOI KORJATA ON LOPULLISESTI RIKKI
MieteLAUSUNENTO.
MITÄ ISOMPI KONKLAAVI, SEN HUONOMPI PAAVI

Maailmanlaajuista suosiota nauttiva sanonta muistuttaa siitä, että paavin valinnassa kannattaa kannattaa pienehköä konklaavia. Lukijaa muistutetaan siitä tosiseikasta, että konklaavit ovat usein virheellisesti mitoitetut tämän nimenomaisen paavin­laatu­kysymyksen näkökulmasta.

MITÄ USEAMPI CAPS LOCKI, SITÄ HUONOMPI SOPPA
Soppa t. keitto tapaa SEMRAANTUA selvästi, jos siihen lisää CAPS LOCK:eja, mikä ajatus on katsottu huonoksi myös sanonnaksi pukea — kaiketi, ettei sanottu tosiseikka pääsisi unohtumaan.
MUUTEN OLEN SITÄ MIELTÄ, ETTÄ TURKU ON RYÖSTETTÄVÄ JA POLTETTAVA
Novgorodilainen muunnelma Cato vanhemman jankutuksesta; tämä muunnelma oli erityisen ajankohtainen vuoden 1318 tienoilla.
NÄLKÄ RASVAA SYÖDESSÄ
Kaksimielinen kansanviisaus: 1. Pelkkää rasvaa syödessä saattaa tulla nälkä, mikä tosin riippunee syödyn rasvan määrästä. 2. Nälkä rasvaa jotain syödessä; tämä tulkinta on varsin outo eikä sen varsinaisesta tarkoitteesta vallitse 1‑mielisyyttä.
NIIN, CATO, AAMIAINEN, KUNNIA
Erittäin arvoituksellinen sananparsi, joka sekavuudestaan huolimatta on sangen arvokas, koska siinä mainitaan Cato.
NÖDEN STUDERAR INTE JURIDIK
"Hätä ei lue lakia." Sane on ruotsinkielinen.
OIKEA KÄSI EI TIEDÄ, MITÄ VASEN TEKEE
Kyseessä on varsin tyypillinen oikeakätisharha: kyse on pikemmin siitä, että oikea käsi ei ymmärrä, mitä vasen tekee. Hyvät jussit!
OLKAA HILJAA JA HUUTAKAA!
Huutokauppaperäinen LAPAUTE, jonka alkuperäinen merkitys on varsin ilmeinen; saneen käyttö muissa yhteyksissä on varsin LEIKKISÄÄ.
ON NIIN HILJAISTA, ETTÄ KUULEE LAPASEN PUTOAVAN
On melko hiljaista, tahtoo tämä lohkaisu ilmaista. Jos usein kuulee LAPASEN putoavan, kannattaa seurueelta kysyä, kuuleeko sen joku muukin.
OTTAA TILAISUUDESTA BAARIN
Tarttua LOUHOStilaisuuteen.
PÄÄ KOLMANTENA PYÖRÄNÄ
Kiireellisesti ja kutsumattomana.
pallomerellisiä seikkoja
Eräitä pallomerellistettyiä seikkoja huonosti seulostettuina. EIKUN LUVE
PANNA KRAPULOITA RATTAISIIN

1. Haitata jonkun toisen toimihenkilön jotakin hanketta aiheuttamalla tälle KOISTINEN. 2. Yrittää lastata rattaat tai muu kulkupeli NÄKÖKULMAONGELMILLA — yrite on melko toivoton, ja tässä merkityksessä sanonnalla tarkoitetaankin yleensä mahdottomaan hankkeeseen ryhtymistä.

PAREMPI LAPANEN PÄÄSSÄ KUIN KÄMMENEN KÄDESSÄ
Sanonta; variantteja: PAREMPI LAPANEN PÄÄSSÄ KUIN EI; PAREMPI LAPANEN PÄÄSSÄ, HUONOMPI KÄDESSÄ.
PIERU MERRASSA
Rapupyydykseen on asettunut flatus. Sanonnan tarkoite ei yleensä ole konkreettinen, vaan pikemminkin kuvaannollinen: koska merrastansa ei yleensä flatusta löydä, on tämän sanonnahduksen tarkoitus ilmaista, että on tapahtunut jotain yllättävää tai ainakin harvinaista; tilanne on huono. Nyt on PIERU MERRASSA! ASIOINTI ei ota onnistuakseen, seikat eivät huomioidu.
PYRRHOKSEN TAPPIO
Vielä yksi tällainen tappio, niin löydän perille! — näin kerrotaan Pyrrhon huudahtaneen erään epätaktillisen pudotuksen jälkimeisingeissä. Leiskausta on pidetty melko oudoksuttavana, mutta se on silti (tai ehkä sen tähden?) vakiintunut fraasiksi, jota sopii käyttää, kun tilanteen heikkeneminen näyttäisi johtavan perille löytämiseen.
RAKKAASSA LAPASESSA ON MONTA SORMEA
Sanonta.
SATAA KUIN PAAVISTA KAATAEN
Vallitsee melko vähäsateinen SÄÄ.
SCHRÖDINGERIN KISSA SUPERPOSITIO­KIITOKSILLA ELÄÄ
Niin — jos elää.
SE ON METKAA, PENSKAT!
TV-peräinen paljoksuntalausunto. SE ON METKAA, PENSKAT, kuinka siitä lähti LAPANEN!; KÄSINE SE ON KUULKAA METKA PELI, PENSKAT!
SIINÄ MAHA MISSÄ PAINITAAN
Upea sanamuunnelma vanhasta sanonnasta. Takaa käyttäjälleen ns. "hip"-statuksen. Ehdottomasti.
SISÄÄN VAAN VAIKKEI SEISOKAAN
Portsariklassikko.
Suklaata mummoille!
Graffititeksti erään vantaalaisen Varubodenin seinässä. Kyseisen Varubodenin sisältänyt talo on valitettavasti purettu, ja purkamisen yhteydessä on menetetty myös sanottu taideluoma. Merkkiteoksen muistoksi on paikalle rakennettu suurehko hotelli. Tekstin lausunto sopii mainiosti käytettäväksi esimerkiksi päivittelyyn, tai yleiserikoislausuntona tilanteessa, jossa on vaikea keksiä mitään sanottavaa.
SUSI LAPASEN VAATTEISSA
Aisopoksen dokumentoima tositarina, jossa eräs susi pukeutui LAPASEKSI. Tarina on tylsä ja jokseenkin täysin järjetön, mutta siitä huolimatta sitä pidetään opettavaisena: henkilöstön on syytä olla varuillaan nähdessään suuren LAPASEN, joka liikkuu omin voimin ja vaikuttaa lihansyöjältä.
SUUTARIN LAPASET EIVÄT OLE KENGÄT
Sanonta.
TALOUDELLISET JA TUOTANOINNILLISET SYYT
Pahamaineinen syyjoukkokaksikko, josta usein ollaan löytävinään irtosanontaperusteita. Nythän on tuota­noinnillisesti niin, että täällä ei lapanen enää vanhaan mälliin heilu, eikä seikkoja huomioida, ja niinpä joudumme sanomaan taloudellisesti "irti", sano. Niin että: "irti!" Taloudellisesti!
TARTTUA KUIN LIKA SIMPPUUN
Sanonnallinen sika käy hyvin hanakasti kiinni limppuun, ilmeisesti nälissään. Käsillä oleva huomattavan LEIKKISÄ sananmuunnelma on sikäli hieno, että tavujen lisäksi tässä kääntyy myös merkitys: vaikka simput vesien pohjissa möyrivätkin, tarttuu niihin lika hyvin huonosti, kuten vedeneläviin yleensäkin. Tämä lateksihan TARTTUU tähän tuulilasiin KUIN LIKA SIMPPUUN. Turun tauti TARTTUU muupaikkakuntalaisiin KUIN LIKA SIMPPUUN. Onpas KUIN-LIKA-SIMPPUUN-TARTTUVA kappale!
TERVE KÄSI TERVEESSÄ LAPASESSA
Sanonnalla pyritään tuomaan julki sellainen seikka, että terve LAPANEN auttaa pitämään kädet terveinä KÄSIN. Ks. myös MENS SANA IN CORPORE, SANO.
TOIMENPITEETHÄN NE ON AINA MIELESSÄ, MUTTA HUOMIOIDAAN NÄMÄ SEIKAT NYT ENSIN
Melkeän yleiskäyttöinen sanonta, joka lienee johdettu eräästä murheilijaperäisestä lennähtävästä LAPASESTA. Tätä jalostetta kuulee huomattavan usein käytettävän TYÖN tuiskeessa.
TOTTA TOINEN SUOLI
TOTTA TOINEN PUOLI suolistoperäisesti. Sanonnahdus (oik. sen käyttö) TAVALLAAN implikoi, että jokin toinen suoli ei olisi totta.
TULIN, NÄIN JA VOIVOI
Caesar‑peräinen lennähtävä LAPANEN. On esitetty arveluita, että ko. LAPASTA asetettaessa on JÄÄNYT KUTI PIIPPUUN; siksi LEIKKISÄ se on, lähinnä kesken­eräi­syys­omi­nai­suuk­siensa perusteella.
TUO SIELLÄ, ETELÄ TÄÄLLÄ
Tämäkin vanhan kansan "viisaus" on LEIKKISÄ lähinnä järjettömyyttään: tuohan on yleensä tuolla, eikä täällä mitään etelää ole; täällä on pohjoinen.
MUUTEN OLEN SITÄ MIELTÄ, ETTÄ TURKU ON HÄVITETTÄVÄ
Cato vanhemman Latinan senaatissa lanseeraama alati ajankohtainen jankutus. Suositellaan käytettäväksi minkä tahansa lausunnon irrallisena loppuhuomatuksena. Markkinoilla liikkuu lausahduksesta myös halpoja (väärennettyjä) kopioita, joita täten kehotetaan välttämään. Huomautettakoon myös, että kyseessä on käännös; vanhempi Cato ei tiettävästi puhunut suomea sen paremmin kuin nuorempikaan. Catot puhuivat tietysti roomaa.
TYHMÄSTÄ SÄÄSTÄ KÄRSII KOKO LAPANEN
Tämä kansanviisaus on sillä lailla tyhmä, että jos SÄÄ olet tyhmä, niin SÄÄHÄN siitä kärsit. Osittain symmetrinen muunnelma: TYHMÄSTÄ MÄÄSTÄ KÄRSII KOKO LAMMAS: lampaan on syytä oppia määkimään fiksusti.
UUSI VUOSI, KUUDET UJEET
Tällä perinteikkäällä hokemalla yritetään vakuuttaa, että alkavan vuoden kuluessa olisi ujeita kuusi paria. Koska uje on suhteellisen tuntematon, on tämänkin sanonnan merkitys jäänyt vähän hämäräksi.
UUSI VUOSI, UUDET MUJEET
Mujeet on syytä vuosittain päivittää. "Muje" on ruratiivimuoto muikusta (Coregonus albula).
UUTTA MATOA PUTKEEN, SANOI MUMMO LUMESSA
Tämä sane pyrkii valamaan (yleensä katteetonta) uskoa siihen, että juuri epäonnistunut hanke voitaisiin suorittaa menestyksellisemmin jonain myöhempänä ajanhetkenä.
VÄÄRIN SAMMUTTU
On suoritettu YLILOUHOSTELU, saavutettu YLISIHNE ja ollaan sikäli oikeaoppisesti pois jatkotoimista. Suoritus on siis lopputulokseltaan riittävän huono, mutta se on silti tehty jotenkin väärin.
VENI, VIDI, VI…

Eräs ulkomaalainen kirjailija-sotapäällikkö teki tunnetuksi ulkomaankielisen hokeman veni, vidi, vici. Sanottu sotahahmo käytti lapautetta menestyksellään elvistelyyn. Harva tietää, että saneesta on lukuisia variaatioita, joita tämä keisaripyrkyri tavallaan tuli ennakkoplagioineeksi. Alla joitakin kakkein tunnetuimpia.

VENI, VIDI, PIKKUVIKA
Tulin, näin, ja kakki meni pieleen
VENI, VIDI, VI
Tulin, näin ja sitten VI-TUTTI
VENI, VIDI, VIRITYS
Tulin, näin ja yritin [jtak] KOKKEEKS
VENI, VIDI, VISKI
Tulin, näin ja sitten hypättiin viskipituutta
VENI, VIDI, VITUIXMÄN
Tulin, näin ja sitten asiat lakkasivat menemästä tuubiin
VENI, VIDI, VOIVOI
Tulin, näin ja voi voi
VIEKAS KUIN LETTU
Ei kovinkaan UTALA, vaan pikemminkin TELEN‑OVELAHTAVA.
VIINA ON VIISASTEN KERHO
Jokseenkin KÄSINtämätön kansanviisaus, joka kaikesta huolimatta on hyvinkin LEIKKISÄ, koska siinä mainitaan viina.
VIINA ON VIISASTEN KIVI
Erään alkemistisen teorian loppupäätelmä. MÖKÄÖLJY on siis se mystis-majesteettinen aine, joka muuttaa metalleja kullaksi ja joka saattaa tehdä henkilöstä jopa kuolemattoman. HAPPAMAN vaatimattomampia, mutta tärkeitä vaikutuksia ovat mm. vitsi- ja kielitaidon paraneminen sekä läsnäolevan seurueen kyvykkyyden ja ulkonäön laadun selvä parannus.
VOITON AVAIMET KILISEVÄT TASKUSSA
…MUTTA NE VAIN KÄYVÄT VÄÄRÄÄN LUKKOON. Pessimistiseltä haiskahtava sanonnantapainen sopii erityisen huonosti murheilutapahtumien lopputulemien LEIKKISÄÄN ennusteluun. Sanonta vaikuttaa kumpuavan soittoepelien yhteisestä piilotajunnasta, ja se on siten myös AIVASTUKSEN TAIREELLINEN.