havainnot

Maailmasta käsin havaittua itseisleikkisyyttä

Maailmassa sijaitsee useita seikkoja; myös sellaisia, jotka ovat leikkisiä ilman mitään ylimääräisiä selvennyksiä, tulkintoja tai jumalapasellisia interventioita. Sellaisia seikkoja sopii kutsua "itseisleikkisiksi", ja tämä asiakokonaisuus on sellaisille ihan kerta kaikkiaan omistettu.

Khainuun osavaltiot riitelevät lapaisuudestaan

LAPANEN on hyväkl. olla, niin kuin tietävät michiganilaiset — niin hyvä, että aiheesta on kehkeytynyt riita Wisconsinin kanssa. Ei ole ihme tämä; mikä tahansa paikkakunta epäilemättä haluaisi itseään lapaseksi kutsuttavan. Edes KOKKEEKS.

Sananmuuntologillistinen pakkaus
Sanoparien muuntelu niiden alku­tavuja päittäin vaihtaen ja SAMALLA lennossa vo­kaa­lisointua korjaten lienee kakille tuttua ja rakasta LEIKKISYYTTÄ. Tarkoitettu hilpeys perustuu jok­seen­kin aina muunto-operaation lop­pu­tuloksen kaksi- tai muu­luku­määrä­mie­li­syy­teen: MU­KA­VA VALKKU; PEHMEÄ JÄNIS; PENNUILLE JAFFAA; FINAALIIN ASTI. Itse sana SANAN­MUUNNOS esimerkillistää ti­lan­net­ta oivasti. Niin mahtava on se päänsisäinen voima, joka tulkitsee arkipäivän kieli-ilmentymiä sanan­muun­telu­mah­dol­lisuuk­sia kartoittaen, että on TAVALLAAN sangen yllättävää havaita tunnetun lei­po­mo­tuote­val­mis­ta­jan päättäneen juhlia erään tuotteensa pak­ka­uk­sen paremmaksi­tekemistä merkitsemällä siihen tekstin UUSI KÄTEVÄ PAKKAUS; olkoonkin, että tuote sisältää melko runsaasti ravintokuituja.
Ei lainkaan lapanen konsepti
MamboGambo-niminen putero on kehittänyt nimellisesti huikean konseptin, jolla muun muassa:
[- -] aktivoidaan valittuja kohderyhmiä ja tuotetaan positiivista mielihyvää brändättyjen lapasten sekä kiireettömien tilaisuuksien muodossa.
(lainaus 2012‑03‑08T20:24:17Z)
Kuten niin kovin usein on nähty, on LAPASESTA hyvin, hyvin moneksi — varmaan jopa negatiivista mielihyvää voisi LAPASELLA aiheuttaa, vaan ei tässä juuri käsillä KÄSIN olevalla LAPASELLA ensinkään.
Khainuusta pois käsin
Tervola-nimisessä KHAINUUN osavaltiossa on katsottu järkeväksi järjestää vuotuiset messut maaltapaon kunniaksi KÄSIN. Kerta KAKKIAAN LIEMENKIINTOISTA.
Lapanen kehittää Helsingin lähiöiden asumispalveluita
LAPASESTA on niin moneksi, että vaikea on välillä uskoa: LAPANEN on heilunut mm. leimakirveenä, kontrollitoimentimena sekä parlamenttina. Eipä ihme, että Helsingin kaupunki luottaa LAPASEEN jälleen: ensin korjasi LAPANEN perheiden hyvinvoinnin, ja nyt ovat kehittämistoimenpiteitä vailla lähiöiden asumispalvelut. Kaupunki tuntuu nimentäpolitiikallaan suorastaan kerjäävän CAPS LOCK ‑toimituskunnan tiedonjulkistamis- ja lapasenedistämispalkintoa.
Professori: lapanen on kontrollin väline!
Prosessioikeuden emeritusprofessori Jyrki Virolainen on julkaissut poleemisen kirjoituksen, jonka toisen paragrafin ensi virke kiinnittää lapas­sensitiivisen lukijan huomion:
[Henkilö] sanoo, että tilanne Suomessa on lähtenyt täysin kontrollista (lapasesta).
Katkelma implisoi, että lapanen on jonkinlainen valvonnan tai tarkastuksen väline, tai peräti itse se. Moneen on lapasesta! Kehen voisimme toisaalta asiassa luottaa, jos emme korkeasti oppineeseen prosessioikeuden asiantuntijaan⁈
¡El huumoria, sano!
CAPS LOCK ‑toimituskunnan Españan‑haarakonttori on havainnut ilahduttavan leikkisän sikäläisen mainoksen, jolla mitä ilmeisimmin puoditellaan huumoria, sano — toivottavasti huonoa. Kansainvälisyytensä perusteella voinee havaintoa tavallaan pitää sivistyssanohavaintona.

Lapanen, tällä kertaa kahvila
On aina kiva havaita, että yritysmaailma kamppailee pitääkseen lapasen korkealla. Niin nytkin: internet tietää kertoa, että jossain (ehkä Khainuussa?) sijaitsee Lapanen‑niminen kahvila.
Kierrätyksiä ja työpajoja kaupan Lapasen malliin
Kerava‑nimisen perseenkyrön nuorisotoimenpideosasto on osunut naulan kantaan kierrätys‑ ja työpajamyymälänsä nimeä pohtiessaan. Hyvähyvä!
TIPATON TAMMIKUU
Paitsi KSANTHIPATONTA TAMMIKUUTA, viettää moni nykyään myös TIPATONTA TAMMIKUUTA. Käsillä olevan anomalian tunnusmerkkeihin kuuluu pidättäytyminen mm. tiibetiläisestä pervormatiivisesta taireesta, paranormiseikkoja koskevasta tutkimuksesta, puhumattakaan että alan harrastajat sortuisivat kirjoittelemaan IPA‑merkkejä LaTeX-doku­ment­teihinsa. Edelleen he kavahtavat tammikuisin myös teksasilaisia journalisti­järjestöjä, unkarilaisia automaatiojärjestelmiä, suomalaisia kiinteistöhallintajärjestelmiä sekä kieltäyvät ajattelemastakaan teknillistä valokuvausta. On arvoitus, miksi ihmiset itseään tällä tavalla riivaavat, mutta näin kuitenkin on.
Kamalan huomionarvoinen runo
Esa Paavo‑Kallio ‑niminen kirjaltaja on aikanaan päästänyt käsistään käsin nimellisesti huomattavan huomionarvoisen runon Kamala seikka.
Lapanen osavaltio
Kakkitietävän wikipedian mukaan Michigan‑nimistä pohjoisamerikkalaista Khainuun osavaltiota on sopivaa hellittelymielessä kutsua Mitten state'ksi. Teoria lienee perustuvinaan sanotun osavaltion tyypillisen karttaesityksen lapasta muistuttavaan muotoon. Hyvä‑hyvä!
Melk-Melk, luostarityyliin

Melk‑nimisen luostarin olisi toki luontevinta sijaita Melk‑nimisessä taajamassa käsin. Juuri näin onkin käsillä ollut sijoitusongelma ratkottu Itävallan Melkissä. Melk‑Melk!
Kiireis‑lapanen työryhmä
Erään lapastensuojeluinstanssin eräs osa on asettanut vallan leikkisästi nimetyn työryhmän. Raportoitujen tulosten määrästä päätellen on ryhmä ollut tiukasti työn touhussa.
Solitaire! Tai siis on!
Khainuun 100‑kuntalaisiin osavaltioihin kuuluvassa Eurassa tairetta valmistetaan mm. asianmukaisen ruratiivisesti nimetyssä Taire‑yhdistyksessä.
Softalapanen Amerikanmaalla
Mitten software tuottaa ilmeisesti — tai ainakin toivottavasti — lapasta softaa.
Lahakas talo
Lahassa voi hallastaa tennistä, latsastusta ja muita lahakkaita hallastuksia. Outoa kyllä, Laha ei vaikuta olevan ISOJEN POIKIEN nimeämä.
Huomioitavia kohteita

Maailmalle on kylvetty kaikenlaista kohdetta: taajamia, järviä, saaria niihin järviin jne. Osa niistä — joskin harmillisen pieni osa — on päätetty nimetä huomionarvoisesti.

Valkeakoski‑nimisessä Khainuun osavaltiossa sijaitseva Seikka:

Valkeakosken Seikka kartalla


Pihtiputaalaisten kelpaa todellakin huomioida paikkojaan: esimerkiksi Seikka

Pihtiputaan Seikka kartalla

…vaikuttaisi olevan melkoisen sykkivä metropoli:

Ja toisaalta, jos edellinen Seikka kyllästyttää, voi käydä huomioimassa Kolima‑järvessä sijaitsevan saaren:

Pihtiputaan Seikka-saari kartalla

Sano, kommandiittiyhtiö, eiku…
NOTTA, Sano, KY sijaitsee Kentucky‑nimisessä maailmankolkassa, SANO. Sanon läpi näyttäisi menevän Sano Road, kuten alta näemme.

Sano, tuotteita, sano!
Notta sano, onhan niitä, sano‑tuotteita, sano: poljinpyörävehkeitä, murheilujalkineita, ravinteita niin ihmisille kuin muillekin eläimille, tietojärjestelmä; on niin monenmoista, sanoa, sano!
Sano, ytimekästä, sano!
Tiivistä, tyylikästä ja kaunista: www.sano.fi.
Kangasniemeläistä nimentäneroutta
On suorastaan ällistyttävää, kuinka vähän maailmasta löytyy kunnollisesti nimettyjä paikkoja, katuja, puistoja, ym. Jossain kuitenkin yritetään: Lapasniemi ja ‑tie:

Madeirassa grillattua lapasta
Grillatut lapaset on traditionaalinen madeiralainen herkku. Nam! Ohje käskee myös PISNESTÄÄ LAPASTEN nauttimisen yhteydessä, mikä tekee ohjeesta — jos mahdollista — vielä houkuttelevamman.

MOUH: tässä lapasessa viitattu URL http://www.madeirahelp.com/madeira_dish_grilled_lapas on päätynyt Googlen silmissä epäilyttävien saittien listalle, joten vilkaise tuolta löytyvä lapanen vain, jos se todella kiinnostaa.

Audiaalista lapasta
Tuntuu jotenkin sopivalta ja oikealta, että juuri AUDIO‑LAPAS‑niminen liikeyhteisö "has become a leading manufacturer of Karaoke systems [‑ ‑].[*]"

[*] Internetistä luettu hetken 2010‑07‑15T22:35:17Z tienoilla.

Lapasellista kuvatairetta
Jostain syystä on joku katsonut tarpeelliseksi panna kansan saataville kuvatairetta ja sarjakuvatairetta.
Kelluva lip-lap!
Eräs khainuulainen yritys valmistaa laitureita. Nimekseen on yritys hieman yllättäen ennakkoplagioinut LIP‑LAP!LAPAUTTEEN. Yritys kertoo: "Kaikki tuotteemme ovat kotimaista Lip-Lap -laatua, joka on yli 40 vuoden tuotekehityksen tulos.[*]" On siinä kehitellessä LAPANEN käynyt!

[*] Lip‑Lap Laituri Oy:n www-olemuksesta KÄSIN uutettu kellonlyömällä 2010‑04‐11T23:10:00Z.

Louhos-areena
Savolaiset ne osaavat: ovat omistaneet kokonaisen "areenan" louhostelulle; väittävät tosin sen olevan korkeakulttuuriseen käyttöön tarkoitetun, mutta kyllähän savolaiset tiedetään. Päivitys: näyttää siltä, että Louhosareenalle ei löytynytkään Savossa riittävän korkeakulttuurillista käyttöä — ehkäpä savolaiset nyt älyävät ottaa sen louhoksellisempaan käyttöön.
Kirjalliset laulavat lapaset
Varsin pätevästi nimetty khainuulaiskirjailija Matti Louhi on päästellyt teoksen Laulavat lapaset. Teos on julkaistu sarjoissa Talli-iltain tarinoita ja Lukutalli, mikä panisi olettamaan, että LAPASET eivät tässä laula ISOJEN POIKIEN tarkoittamalla tavalla.
Hevostairelapanen
Taireellinen, joskin kovin hevosen oloinen LAPANEN löytyy erään khainuulaisen kuvataireilijan valmistamasta kuvasta (LAPANEN ilmeisesti kuvassa oikealla kädellä).
Ihmeellistä vitkuttelua SM‑liigassa
LAPASESTA ei ole vieläkään tehty SM‑liigan puheenjohtajaa, vaikka niin on varsin arvovaltaiselta taholta KÄSIN vaadittu jo vuonna 2003.
Lapardi ei seikkoja huomioi
Felix Lapardi -niminen säveltäjä on nähtävästi luonut kappaleen nimeltä Ei seikkailuun. Säveltäjä on nimensä taiten valinnut, mutta kappaleen suomenkielisellä sanoittajalla vaikuttaa olevan ikävän seikka-aversiivinen perusasenne.
Kovaytiminen lapanen
HC Andersen ‑niminen taiteilijayhteisö on katsonut parhaaksi valmistaa ja panna kaupan äänitteen Satuja ja tarinoita, jolta löytyy mm. kappale Lentävä lapanen, yksitoista sekuntia suomalaista musiikkihistoriaa.
Jonninlaistha lapathusta
Lapathus-nimisen puteron luulisi melkein puodittavan lapatusvälineitä tai muita lapasia, vaan ei: kosmetiikkaa ja sen sellaista. Eikä edes lapathusta ilmeisesti ole kaupan.
La(pa)sten parlamentti
Eräässä Khainuun osavaltiossa on päässyt perustumaan Lapanen-niminen "lasten parlamentti". Ihan oikeasti Kainuussa.
Australiassa havaittu näkökulmaongelmaa
Queenslandissa, Australiassa on omistettu jonkinlainen taajama koistiselle:

Darran lievitystä ja näkökulmaongelmauutisia saa krapulakeskuksesta:


Näytä suurempi kartta

Melkutusta kaksin käsin
Melkutusta, kuten monia muitakin seikkoja, on monenmoista lajia, kuten YouTube-palvelusta käsin voimme havaita:

Ensimmäinen tapaus on kai pikemminkin melkututusta tai melkutusuhoa (melkutus tarkoittanee tässä kontekstissa jonkinsorttista tanssia):

Toinen tapauksemme näyttää ja kuulostaa kovin erilaiselta kuin ensimmäinen: sekä melkute että melkuttimet on tässä suoritteessa vaihdettu. Yllättävänä erityispiirteenä voinee huomioida konstellaation monotestikulaarisen luonteen:

Lapanen.
Perheverkostolapaset
Helsingin kaupungin LAPASET-hankkeen "[t]avoitteena on vanhemmuuden vahvistuminen sekä lap[a]sen ja koko perheen hyvinvoinnin edistäminen." (Varsin ilmeinen kirjoitusvirhe korjattu, toim. huom.) Hanke on valitettavasti jo päättynyt; kaiketi tavoitteet on saavutettu. Joka tapauksessa hankkeen nimentä ja varsinkin nimen oikeaoppinen VERSAALISTAMINEN ansaitsee kiittävän maininnan.
Huomioitava yhdistys
Jälleen on havaittu kiitettävä nimeämissuoritus: internetissä lymyää Seikka ry. Valitettavasti seikkaperäisempää tietoa yhdistyksen toiminnasta ei ole toimituksen tiedossa. Kannattaa panna merkille yhdistyksen ilmoittama osoiteseikka[*]: katuosoite on melkein huomionarvoinen.

[*] viitatusta www-resurssista huomioitu ajanhetkellä 2010‑03‑03T09:27:00Z.

Seikkaperäistä keramiikkaa
Tervola-nimisessä Khainuun osavaltiossa ovat jotkut "— — pyrkineet tekemään naurettavia tuotteita[*]." Idean ympärille on perustettu Seikka‑niminen keramiikkapaja. Raati kiittää pajan seikkaperäistä nimentää sekä poikkeuksellista rohkeutta sen mission statementissä.

[*] www-sivulta siteerattu 2010‑03‑02T08:05:00Z.

Lapasta kummittelua
Lastenkirjallisuuden ehdottomiin valioihin, ainakin nimellisesti, kuuluu Kummitus Lapanen ‑sarja. Alkukielellä tämä lapanen tunnetaan nimellä Spöket Laban. Kyllä la(pa)sten kelpaa.
Suklaata mummoille!
Graffititeksti erään vantaalaisen Varubodenin seinässä. Kyseisen Varubodenin sisältänyt talo on valitettavasti purettu, ja purkamisen yhteydessä on menetetty myös sanottu taideluoma. Merkkiteoksen muistoksi on paikalle rakennettu suurehko hotelli. Tekstin lausunto sopii mainiosti käytettäväksi esimerkiksi päivittelyyn, tai yleiserikoislausuntona tilanteessa, jossa on vaikea keksiä mitään sanottavaa.
Marsu on paras
Valitettavasti tälle havainnolle ei ole enää muuta todistusaineistoa kuin kansan kollektiivinen muisti, joka on tunnetusti aavistuksen surkea. Joka tapauksessa, Helsingin Eino Leinon kadulla sijaitsi joskus ammoin eläin- tai eläintarvikekauppa, joka mainosti itseään mm. seinästä sojottavalla kyltillä. Kylttiin oli asemoitu silhuettikuva möhköstä, joka etäisesti saattoi muistuttaa marsua. Kuvan lisäksi kyltissä oli ytimekäs teksti: MARSU ON PARAS. On vaikeaa päättää, onko parasta ehkä sanottu mainoslapaute vai sitten se sen tarkoittama marsu.
Meik it fankkee!
Eura lienee ollut edesmenneen fankkitoimihenkilöiden suurvisiirin James Brownin suosikki 100-kuntien joukossa — siellä nimittäin sijaitsee Fankkee-niminen teollisuusalue.


View Larger Map

Uusikaupunki
Fiktiivinen taajama Khainuussa. Taajama on keksitty, jotta murteensa paljastamat turkulaiset voivat väittää olevansa sieltä kotoisin — eivätkä siis niin muodoin Turusta. Salaliitto vaikuttaa olevan aika laaja: siihen näyttävät osallistuneen mm. Kuntaliitto ja jopa Valtiokonttori. Tarupaikalle on valmistettu myös melko aidon oloinen internet-paikka. Salaliitto on onnistunut korruptoimaan jopa useita kartta-aineistoja, kuten esimerkkitapauksestamme ilmi käy:


Lopussa seisoo lapanen
Peukaloliisa-nimisen videon HelMet-tietueen sisällysosa[*] osoittaa, kuinka luontevaa lapasta on käytellä ikään kuin loppukaneettina:

Peukaloliisa-videon HelMet-tietueen sisällysosa

Lapanen.

[*] ruudulta kaappailtu 2010‑02‑19T23:50:00Z. Lapanen.

Lapasellinen la(pa)stenlaulu
Herra Heinämäen Lato-orkesterin levyltä Nyree näkkäri löytyvä kappale Lapanen & lapanen on aivan epäilemättä kasvatuksellisesti ja varmaan muutenkin tärkeimpiä lapsimarkkinasegmentille suunnattuja äänitaireteoksia.
Lapasta tierettä?
Luulit ehkä, että lapanetiere.com-osoitteen takaa sinulle tarittaisiin jotenkin erityisen lapasta tierettä. Väärässäpä olit; uusiamsterdamilainen ruokapainotteinen louhos se siellä itseään mainostaa.
Oikea louhos
Ken onkaan nimennyt polvijärviläisen louhoksensa Huvilouhokseksi, on ansainnut vähintään kunniamaininnan ellei useita.
Melkuttimet
Voi olla vaikea uskoa, että khainuulaiset haluaisivat nimetä järviänsä melkuttimen mukaan, mutta niin se vain on, jopa kaksin käsin:

Karttakuvan ulkopuolelta kannattaa huomioida myös sellainen seikka, että jokseenkin suoraan Iso‑Melkuttimesta pohjoiseen sijaitsee lampi nimeltä Perslammi ja koilliseen taas lampipari Iso‑pomppu ja Keski‑pomppu. Tutkimattomat todella ovat khainuulaisten järvennimeäjien tiet.