seikka: paavi

MITÄ ISOMPI KONKLAAVI, SEN HUONOMPI PAAVI

Maailmanlaajuista suosiota nauttiva sanonta muistuttaa siitä, että paavin valinnassa kannattaa kannattaa pienehköä konklaavia. Lukijaa muistutetaan siitä tosiseikasta, että konklaavit ovat usein virheellisesti mitoitetut tämän nimenomaisen paavin­laatu­kysymyksen näkökulmasta.

14. touhukuuta 2020 · lapaset, sanonnahdukset
ei lapautteita
PASTAVAAVI
1. eräästä vesi-jauho-elintarvikkeesta kovasti pitävä — tai sellaisesta tehty — pienhenkilö, "vauva". 2. suorastaan ruokottoman leikkisä sananmuuntologilliste vastapaavista.
3. banaaliskuuta 2020 · lapaset, sananmuuntologia
ei lapautteita
BULLAKAHVIT
1. kahviannos, joka nautitaan a) paavilta saadun bullan vastaanottamisen kunniaksi, vähän niin kuin "mitalikahvit"; tai b) sellaisen lähettämisen yhteydessä. 2. kahviannos, joka nautitaan bullan kera; tällaisen BULLAKAHVIN nauttimisessa tulee olla hyvin varovainen, ehkä jopa täysin pidättyväinen; varsinkin jos käsillä oleva bulla on lyijyinen — savi- tai vahamöhkäleidenkin tapauksessa makuhaitat ovat yleensä merkittävälliset.
11. hölmikuuta 2020 · lapaset
ei lapautteita
SATAA KUIN PAAVISTA KAATAEN
Vallitsee melko vähäsateinen SÄÄ.
9. touhukuuta 2011 · lapaset, meteurologia, sanonnahdukset
ei lapautteita
[kirkolliset virheet]
Kaikki tuntenevat KARDINAALIVIRHEEN, ja lienevät sellaisia tehneetkin. Jostain syystä harvemmalla käytöllä ovat virhelajit PAPPIVIRHE, PIISPAVIRHE, ARKKIPIISPAVIRHE sekä PAAVIVIRHE, viimeksi mainittu ehkä siksi, että kyseessä on siinä määrin suuren luokan munahdus, että sellaisia ei usein edes tehdä, saati että niistä puhuttaisiin. PAPPIVIRHEITÄ taasen sattuu niin tuhkatiheään, ettei niistä yleensä jakseta edes keskustella. Kuten tavallista, SEIKKALAISKATOLINEN KIRKKO suhtautuu tähänkin nimentään ortogonaalisesti, ja käyttää juuri mainittujen nimien asemesta nimiä SAPPIVIRHE, PIISKAVIRHE, KARKKIPIISPAVIRHE, ORDINAALIVIRHE sekä PAAVOVIRHE. Viimemainitun virhelajin lopputulemaa kutsutaan usein VÄYRYYDEKSI.
9. touhukuuta 2010 · lapaset
ei lapautteita