seikkaoppi

Asia– ja seikkapitoisia artikkeleita ja lapautuksia.

ASIANAJAJA
1. Henkilö, jonka pääasiallinen tehtävä on kuljettajan ominaisuudessa ohjastaa asiaa t. asioita. 2. Asioita metsästävä henkilö.
asiasanasto
Suositeltavia seikkaperäisiä sanoja ja niiden selvennöksiä. EIKUN LUVE
ASIOIDA
Valmistaa t. suorittaa asia t. asioita. ASIOINTI on usein luonteeltaan t. se usein johtaa seikkojen huomioimiseen. Verbi on geneerisyytensä perusteella erittäin suositeltava kaikkeen käyttöön.
asioista ja seikkojen huomioimisesta
Asiaseikkojen perussanasto ja joitakin käyttöjä sekä suosituksia. EIKUN LUVE
HEHEMOTH
Äärimmäisen LEIKKISÄ kulttikirjaolento.
HERETKÄÄ!
SEIKKALAISCATOLISEN KIRKON jäsenjulkaisu.
HUOMIOIMISIIN!
Tämä erkaantumistointen yhteydessä usein käytetty jälleennäkemistoivotus viittaa siihen, että kokoontuessaan henkilöillä on usein tapana ryhtyä seikkain huomiointiin.
HUOMIOISTUIN
Istuin, jolta KÄSIN huomioidaan seikkoja. HUOMIOISTUIMELTA KÄSIN operoivaa seikkain­huomioitsija­toimi­henkilöä kutsutaan joskus HUOMARIKSI.
Huomioitavia kohteita

Maailmalle on kylvetty kaikenlaista kohdetta: taajamia, järviä, saaria niihin järviin jne. Osa niistä — joskin harmillisen pieni osa — on päätetty nimetä huomionarvoisesti.

Valkeakoski‑nimisessä Khainuun osavaltiossa sijaitseva Seikka:

Valkeakosken Seikka kartalla


Pihtiputaalaisten kelpaa todellakin huomioida paikkojaan: esimerkiksi Seikka

Pihtiputaan Seikka kartalla

…vaikuttaisi olevan melkoisen sykkivä metropoli:

Ja toisaalta, jos edellinen Seikka kyllästyttää, voi käydä huomioimassa Kolima‑järvessä sijaitsevan saaren:

Pihtiputaan Seikka-saari kartalla

HUOMIOKAPITULI
HUOMIOKAPITULI on SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON hallinnollinen toimielin, jonka tehtäviin kuuluu monenmoinen asiointi sekä seikkojen huomiointi.
HUOMIOKIRKKO
HUOMIOKIRKKO l. KATETRAALI on SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON riippakunnan keskuskirkko, jossa seikat huomioidaan keskitetysti.
HUOMIOPÄIVÄ
Erään lahkon mukaan maailmanhistorian viimeinen päivä; päivä, jolloin kaikki seikat viimein huomioidaan — mukaan luettuna G‑seikat.
HUOMIOTALOUS
Talousjärjestelmä, joka pyörii pitkälti seikkojen huomioimisen ympärillä. HUOMIOKOTITALOUDEN jäseniltä ei tapaa jäädä seikkoja huomioimatta — paitsi tietysti G-seikkoja.
HUOMIOVALTA
Jos henkilöllä on oikeus huomioida jokin seikka, sanotaan hänellä olevan HUOMIOVALTA sanottuun seikkaan nähden.
JUMALAPADZILLA
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON mytologiaan kuuluva hirviö.
KATETRAALI
1. katetrointiin varattu juhlavahko tila. 2. HUOMIOKIRKKO. 3. kate-editorin käyttöön pyhitetty tila.
KIRKKOVENE & KAUPUNKIVENE
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON jäsenlehti.
LAPAS ATHENE
SEIKKALAISEN mytologian POIKKITIETEEN ja ‑TAIREEN sekä hölmöyden jumalapasetar. Toisin kuin Pallas Athene, joka syntyi isänsä Zeun päästä, syntyi LAPAS ATHENE isänsä LAPASESTA.
LAPATIA
Seikk. käsinpitämättömyyden tila. Sana on peräisin eräästä ulkomaasta, ja sen alkuperäinen kirjoitusilmiasu on jotakuinkin tällainen: λαπάθεια. Sanotussa ulkomaassa vaikuttanut eräs ajatussuuntaus käsitti LAPATIAn henkilölle tavoitelluksi tilaksi; sellaiseksi jossa oman vaikutusvallan ulkopuolelle jäävät seikat pyritään tieten jättämään huomioimatta — pyritään toisin sanoen kohtaamaan G-seikkojen olemassaolo tyynin mielin.
LAPATTI
1. s. SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON jäsenten viikoittainen lepopäivä. LAPATTIVAPAA LAPATTAMISEEN varattu vapaa‑ t. lomapäivä. LAPATTIVUOSI vuoden mittainen LAPATUS‑sessio. 2. v. LAPATTAA‑verbin yksikön kolmannen persoonan imperfekti. Sehän LAPATTI kuin viimeistä päivää!
Mikä on vihreä ja syytä huomioida?
LAPAUTA VASTAUS
n. kämmenen lapasta
Seikkalaiskatolisen kirkon seikkaopin kulmakivet. EIKUN LUVE
PELASTAKAA EDES ILMIÖT
Eräs SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON seikkaopillinen jäsenyhdistys, jonka keskeisenä toimialana on pelastaa yleisestä teoriasta eksyksiin päässeet havaitut ilmiöt takaisin teorian piiriin. Yhdistys käyttää nimilyhennettä PEELÖ ja se julkaisee jäsenlehteä nimeltä EPISYKLI.
PIIRASTULI
Missä seikkalaiskatoolikot arvelevat käväisevänsä ennen TAIVASTELUN VALTAKUNTAAN siirtymistänsä. Toiseen suuntaan matkalla olevat suorittavat käynnin PIIRASMENISSÄ.
PISNES
1. Hoidettava asia; huomioitava seikka; liiketoimi, ruraalistamalla johdettu angloamerikan sanasta business biznis. 2. PISNESHOOFFEN lyhyemmin ja tehokkaammin. Saneen kaksoismerkitys mahdollistaa kielellisesti erittäin tiiviin tai nokkelan epämääräisen louhostautumis­suunnittelun: Tars PISNESTÄÄ. Lähden kaupungille hoitamaan PISNEKSIÄ. Olutta koskeva liiketoimi: PISNESPISNES.
sama- ja eriseikkaisuus
EIKUN LUVE
SEIKANAJAJA
ASIANAJAJA, joka on keskittynyt seikkatyyppisiin asioihin.
SEIKANAJOKOIRA
1. eräs koirarotu. 2. seikk. hyvin koiramainen SEIKANAJAJA.
seikka
Seikkaperäinehkö sanakirja-artikkelin tyyppinen lapautus. EIKUN LUVE
SEIKKA-AVERSIO
SEIKKA-AVERSIIVISEKSI sopii kutsua toimihenkilöä, joka karsastaa seikkojen huomioimista.
SEIKKA GRÖN
1. Suosittu viihdetaireilija. 2. Puolittain ulkomaankielinen vihreänvärinen seikka.
SEIKKALAINEN SALAATTI
SEIKKALAINEN SALAATTI on seikkaperäinen ruokalaji, joka koostuu perinteisesti tomaatista, kurkusta, punasipulista, oliiveista, fetajuustosta sekä seikoista.
SEIKKALAINEN TRAGEDIA
SEIKKALAINEN -, kuten kreikkalainenkin -, TRAGEDIA kertoo toivottomaan tilanteeseen joutuneesta päätoimihenkilöstä ja hänen huomioitavakseen tulevista seikoista. Tarinan traagisuus perustuu usein siihen, että seikat nousevat esiin ilman päätoimihenkilön toimenpiteitä ja ikään kuin hänen syyttään.
SEIKKALAIS-ROOMALAINEN PAINI
Roomankielisesti suoritettu vaativa seikkain huomiointi.
SEIKKALAISCATOLINEN KIRKKO
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON veljesjärjestö, jonka päähuomiointiala on Catoon liittyvien seikkojen joukko.
SEIKKALAISET AAKKOSET
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö.
SEIKKALAISKATOLINEN KIRKKO
Erään seikkaopillisen suuntauksen kannattajakunta. Sanotusta instituutiosta käytetään myös nimitystä ORTOGONAALIKIRKKO; nimitys viittaa siihen, että suuntauksen edustajat huomioivat vain toisiinsa nähden suorassa kulmassa olevia seikkoja.
SEIKKAMELSKA
Hyvin sekainen seikkajoukko.
SEIKKAMETELISOPPA
Seikoista ja melusta aikaan saatu KEITTO t. sen nauttimisella mukaansaatettu SIHNEinen joukkosekavuus, jonka kestäessä pyritään huomioimaan seikkoja, tyypillisesti melko äänekkäästi.
SEIKKATYÖLÄINEN
Henkilö, joka huomioitsee seikkoja palkkansa vastineeksi. Yksittäisestä suorituksesta saatua palkkaa tavataan nimittää SEIKKAPALKKIOksi.
seikkojen huomioimisen epätäydellisyyslause
Seikkojen huomioimisen rajat. EIKUN LUVE
seikkojen huomiointi turskan tapaan
Miten huomioisin rakkaimmat seikkani TURSKAn kielellä? EIKUN LUVE
SI-etuliite-maniat
Megalomaanisen kaverit seikkojen kokoa ilmaisemassa. EIKUN LUVE
SIVUSEIKKA
Sivua koskeva tai sivussa sijaitseva seikka. Usein SIVUSEIKKAA käytetään erheellisesti tarkoitteessa "vähäarvoinen seikka" tai "huomiotta jätettävä seikka". Siihen tarkoitteeseen varattuja sanoja ovat PIENSEIKKA tai VÄHÄARVOSEIKKA.
TAIVASTELUN VALTAKUNTA
Se, johon SEIKKALAISKATOLIKOT ajattelevat menevänsä HUOMIOPÄIVÄN jälkeen. Seikat on jo huomioitu, joten jäljelle jää vain äimistely.
TOIMIELIÖ
Seikkojen huomioimiseen kykenevä entiteetti. TOIMIELIÖ on siis juurikäsite kategoriahierarkiassa, jossa näkyy entiteettejä kuten TOIMINISÄKÄS, TOIMIHENKILÖ, TOIMILEIJONA, TOIMITOHVELIELÄIN ym. TOIMIELIÖN käsite sisältää TAVALLAAN implikaation, että TOIMIELIÖSTÖÖN eivät kuulu sellaiset entiteetit, joilla ei (tiettävästi) ole intentioita — esimerkiksi TOIMIKIVIÄ ei ole olemassa, eikä sellaisista niin muodoin — Wittgensteinin hengessä — ole syytä puhua.
YSTÄVÄ SÄ LAPASIEN
SEIKKALAISKATOLISEN KIRKON virsikirjaan kuuluva ralli.