täytesanakirja

KÄSIN
Ei JALAN; sidesana, jonka voi sijoittaa mihin tahansa KÄSIN. Toimii myös täysin irrallisena. KÄSIN. Harvinaisena erityismerkityksenä "yläraajoin, yläraajoja hyväksi käyttäen". KAKSIN KÄSIN: enemmän kuin KÄSIN. KÄSINistä on myös väitelty; kaiketi KÄSIN on sekin tehty.
KOK[K]EEKS
Yleiskäyttöilmaus, joka sopii täyte- tai sidesanaksi mihin tahansa yhteyteen. Ikään kuin KOKEEKS. Mihin tahansa miksi‑interrogatiivilla alkavaan ns. kysymyslausahdukseen voi aina vastata ytimekkäästi KOKKEEKS. Muihin tiedusteluihin sopii vastaukseksi lähes aina TAVALLAAN.
MONIMUTKUINEN
Runsaasti TÄYTESANOJA käyttävä t. sisältävä toimihenkilö t. puhunnos. MUTKU NÄIHÄSEO, TAVALLAAN KOKKEEKS, TIIÄKKÖ?
NÄIHÄSEO (NÄINHÄN SE ON)
Erit. KHAINUULAISTEN suosima fraasi, joka ei ota kantaa mihinkään asiain tiloihin, vaan sitä käytetään tarkoituksessa täyttää aika ja maailma puheella, vaikka mitään sanottavaa ei ole. Aivan erityisesti on varottava käyttämästä fraasia tilanteessa, jossa se saatetaan tulkita kannanotoksi. Tyypillinen käyttö kuulostaa jokseenkin tältä: næihæseo næihæseo næihæseo ….
SANO
Kaiken suomenkielisen kommunikaation kulmakivi. Voidaan usein käyttää välimerkkien asemesta. Taitava SANOttaja selviää lähes yksinomaan SANOilla, joskin jäntevyyden vuoksi on syytä sinne tänne ripotella muitakin sidesanoja, kuten KÄSIN. Puheviestintä koostuu helposti pelkistä SANOista.
TAVALLAAN
Kokeellinen yleisvastaus, jota sopii tarjota vastauksena käytännöllisesti katsoen melkeinpä minkälaiseen kysymykseen tahansa. Tai sitten ehkä ei, asia on TAVALLAAN vähän auki.
TÄYTESANO
Keskusteluvastustajan hämmentämiseksi käytetty, tavallisesti sisällötön SANO. Ks. esim. NÄIHÄSEO, KOKKEEKS, TIIÄKKÖ?
TIIÄKKÖ?
Vahvasti ruratiivinen täytesana, joka pintapuolisesti näyttää kysymykseltä, mutta ei sitä suinkaan ole, vaan sen diskurssitaktillinen tarkoitus on indoktrinoida ja suostutella vastustaja ("keskustelukumppani") omalle kannalle. Tää pitää, kato, tehä tällä lailla, TIIÄKKÖ?, kun siinä on se, TIIÄKKÖ?, juttu, siinä. TIIÄKKÖ‽ Sopii myös uuvutukseen vähän samaan tapaan kuin NÄIHÄSEO.